nlc.hu
Baba
A budapesti Szent Rókus Kórház szülészetén

A budapesti Szent Rókus Kórház szülészetén

A "Rókus" voltaképpen megyei kórház a fõváros szívében. Ide tartoznak a Buda környéki települések. Mivel szabad orvosválasztás van, senkinek sem kötelezõ a területi intézmény ellátását igénybe venni. A Rókusban mégis szinte mindig telt ház van.

A Rókus szülészetéről röviden:

– A születésszám 2001-ben 1500 körül volt
– Négyhavonta újrainduló szülésre felkészítő tanfolyam várja az érdeklődőket
– Lehet szülésznőt választani
– Egy egyágyas és egy háromágyas szülőszoba, valamint egy vajúdószoba áll az anya rendelkezésére
– Először szülő nőknél minden esetben végeznek gátmetszést, többedik szülésnél elmaradhat ez a beavatkozás
– Szülés után azonnal lehet szoptatni
– A császármetszések aránya 28 százalék, többnyire epidurális érzéstelenítésben, Misgav-Ladach módszerrel végzik a műtéteket. Az apa is jelen lehet a műtőben
– A szülésnél epidurális fájdalomcsillapítást lehet kérni, ezzel a kismamák 70 százaléka él. Az érzéstelenítést mindig aneszteziológus szakorvos végzi
– Nappali rooming-in, és hagyományos ellátást biztosító gyermekágyas szoba is van az osztályon
– Két fizetős „apartman” is a családok rendelkezésére áll

– Határozottan emelkedik a születésszám az osztályunkon – mondja dr. Demeter János osztályvezető főorvos. – Ez annak ellenére van így, hogy mi semmiféle alternatív szülési lehetőséget nem biztosítunk. Egyszerűen azért, mert nincs rá igény. A legfontosabbnak a teljes biztonságot tartjuk. Gyermekorvosunk minden olyan szülésnél jelen van, ahol felmerül a gyanú, hogy szükség lehet rá. A gerincvelői érzéstelenítést mindig aneszteziológus szakorvos végzi, ez csökkenti a beavatkozás kockázatát. Szerintem azt is tudják az édesanyák, hogy mi itt a Rókusban nem spórolunk. Senkit nem küldözgetünk gyógyszertárba, mindent tőlünk kap a kismama. Nincs varratszedés, mindig felszívódó anyagot használunk, annak ellenére, hogy ez jóval drágább, mint a hagyományos.
A Szent Rókus Kórház terhesgondozása „házhoz megy”. Nem kell húsz-harminc kilométert utaznia a várandós anyának, hiszen az intézmény munkatársai heti rendszerességgel kihelyezett rendelést tartanak a vidéki területeken. A várandósság végén esedékes rendszeres CTG-vizsgálatok miatt sem kell Pestre utazniuk a kismamáknak: a védőnő helyben elvégzi a mérést, telefonvonalon elküldi az adatokat, amit a kórházban értékel a szakorvos. Csak rossz eredmény esetén kell kórházba mennie az anyának.
– A legtöbb család már szülés előtt megismerkedik az intézménnyel – veszi át a szót Tóth Miklósné, Éva, osztályvezető főnővér. – Nagyon sokan járnak felkészítő tanfolyamra. Havonta egyszer jövünk össze a leendő szülőkkel. Először egy szülész – nőgyógyásszal, és egy aneszteziológus szakorvossal találkoznak az érdeklődők, a következő alkalom a szülésznőké, ezután az újszülöttes nővérek, végül a gyermekgyógyász áll a családok rendelkezésére. Előadás, filmvetítés, és kötetlen beszélgetés során készülhetnek fel a szülés körüli eseményekre. A tanfolyamon, és a terhesgondozás során ismerkedhetnek meg az anyák a szülésznőkkel, így lehetőség adódik a szülésznőválasztásra is.
Sok szülés előtt és szülés után álló asszony ismeri a Rókus szülészetét. Itt található a Kriston Andrea-féle Intimtorna módszer egyik bázisa, mely a nőgyógyászati-urológiai centrum programjának része. A centrum feladata a régi, rossz szülésvezetési gyakorlat, vagy más ok miatt kialakult vizelettartási problémák kezelése, esettől függően gyógyszerrel, műtéttel vagy tornával. Az intim torna kiváló módszer a szülés előkészítésére, a problémák megelőzésére is. A tornára járó fiatalok közül sokan a szülés helyszínéül is a Rókust választják. Éva azt javasolja: járjuk végig a helyszíneket úgy, mint a leendő anyukák. A szülőszobával kezdjük. Itt Szabolcsi Erzsi, vezető szülésznő kalauzol bennünket.
– Annak ellenére, hogy nincs alternatív szülőszobánk, bensőséges hangulatot tudunk teremteni a szülésnél. Egy kísérő bejöhet az anyával, akár a műtőbe is, ha császármetszés válik szükségessé. Érdekes, hogy egyre gyakrabban nem az apa, hanem egy nőrokon, vagy barátnő segíti az anyát a szülés óráiban. Mindent megteszünk az anya kényelmének érdekében. Az ágyak állíthatók, vajúdás alatt lehet ülni, mozogni, ám a szülés fekve történik. Ha a magzat folyamatos megfigyelésére van szükség, nem kelhet fel az anyuka vajúdás közben sem. A gerincvelői érzéstelenítés is ágyhoz köti az édesanyát, de megéri: a szülések hetven százaléka epidurális érzéstelenítésben történik. Az EDA sok esetben nem kényelmi beavatkozás, magas vérnyomás, koraszülés vagy más komplikáció esetén orvosi javaslatra alkalmazzák. Amikor kibújik a baba, rögtön az édesanya hasára fektetjük, és segítünk az első szoptatásban is. A köldökzsinór még pulzál, de a baba már szopik – kíméletes átmenet a két világ között. Általában az édesapa vágja el a köldökzsinórt, segíthet a fürdetésben, öltöztetésben is. Persze, mielőtt a baba ruhát kapna, megvizsgálja a gyermekorvos.
Dr. Téglás Emma szinte minden szülésnél jelen van, így könnyen kiszűri a nehezen alkalmazkodó, kezelésre szoruló újszülötteket.
– Az újszülött nagyon jó helyen van az édesanyja mellett élete első órájában. Arra törekszünk, hogy császármetszés esetén is hasonló körülményeket tudjunk biztosítani a babának. Ebben segít az epidurális érzéstelenítés. Az anya a műtét alatt ébren van, az apa mellette ül. Szülés után odaadjuk nekik a gyermeket, akár a szoptatással is lehet próbálkozni. Minden baba az édesanyával lehet a szülés utáni megfigyelés első időszakában, ha ezt a szülők igénylik. Ezután a kicsit átvisszük az újszülött osztályra, és, amint az anya a kórterembe kerül, odaadjuk neki a babát is.
A Rókus Kórház szülészetén nincs éjjel-nappali rooming-in. Demeter főorvos szerint nincs rá igény, ő úgy tapasztalta, éjszaka inkább pihenni szeretnének az asszonyok. Ha valaki éjszaka is akar szoptatni, a csecsemős nővérek felébresztik, amint a babája megéhezik. Ez esetben az anyukának kell a csecsemőosztályra menni – éjjel nem viszik be a kórterembe a kisbabát. A rooming-in kórtermeket császármetszés után is igénybe lehet venni. A császármetszést itt Misgav Ladach módszerrel végzik, ami sokkal kíméletesebb, mint a hagyományos műtéti eljárás. Így a császáros anyák szinte ugyanolyan utógondozást igényelnek, mint azok, akik simán szültek, és ők is hazamehetnek négy nap múlva. A rooming-in mellett van hagyományosan működő gyermekágyas kórterem is. Ide háromóránként hozzák ki az újszülötteket. Persze, ha a baba nagyon követelődzik, soron kívül is szopizhat. Teát, gyűjtött anyatejet, vagy tápszert csak akkor kapnak a babák, ha ennek orvosi indoka van: nem indul be a tej, komoly súlyesése van az apróságnak, vagy a sárgaság meghalad egy bizonyos szintet. A besárgult babák az újszülöttosztályon található inkubátorban kapnak kékfény kezelést. Az inkubátornak szinte mindig van „lakója”, tudjuk meg Téglás doktornőtől.
A szülészethez saját koraszülöttosztály tartozik. Itt azok a babák maradhatnak, akik a terhesség harminckettedik hete után születtek, és nem igényelnek intenzív kezelést. Az osztály dolgozói arra törekszenek, hogy a koraszülöttek is igény szerint szophassanak. A Rókus híres volt a Lakatos Katalin koraszülöttek számára tartott vízi terápiájáról – erről a Kismamában is olvashattak 2000 augusztusában. Most ez a „szolgáltatás” szünetel, mert Katalin nemrég szülte meg harmadik gyermekét. Az osztály dolgozói nagyon örülnének, ha a kezeléshez minden koraszülött baba hozzájuthatna, hiszen igen látványos fejlődést, gyarapodást eredményez. Sajnos erre az országban egyelőre nincs elég pénz – és nincs elég Lakatos Katalin.

Megjelent a Kismama 2002. májusi számában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top