Baba

Mit tegyünk, ha ég a gyomrunk?

A kismamák jelentõs része panaszkodik gyomorégésrõl, éjszakai gyomorfájdalomról. A savas gyomortartalom gyakorta visszaáramlik a nyelõcsõbe. A tünetek két okra vezethetõk vissza.




A várandósság utolsó harmadában a megnövekedett méh felnyomja a belső szerveket, így a gyomornedvek visszafelé áramolhatnak. A nyelőcsőbe visszajutva gyulladást is okozhatnak. Különösen azok a kismamák érintettek, akiknek az átlagosnál több magzatvíz, ikerterhesség vagy jelentős súlytöbblet miatt nagyobb a hasuk.

Ám az sem ritka, hogy a kellemetlen panaszok már az első három hónapban jelentkeznek. Ilyenkor a terhesség alatt termelődő sárgatesthormon egyik hatása érvényesül: a gyomor és a nyelőcső közötti izomzat elernyed, így a gyomorsav oda is feljuthat. Bár a tünetek kínzóak lehetnek, nem veszélyesek.

A gyógyszertárban több, vény nélkül kapható savközömbösítő gyógyszer közül választhatunk. Ilyen például az Almagel suspensio és a Tisacid tabletta, de a nőgyógyásztól is kérhetünk tanácsot. E szerek közömbösítik a gyomorsavat, illetve vékony filmréteggel vonják be a nyelőcső alsó részét. A tüneteken enyhíthetünk, ám végérvényesen csak a szüléssel szabadulunk meg tőlük.


Gyomorégés elleni tippjeink:





• Mivel a panaszok lefekvéskor fokozódnak, emeljük meg néhány párnával a felsőtestet, így félig ülő helyzetben megakadályozhatjuk a gyomornedvek visszaáramlását.

• Egyszerre kis mennyiséget együnk, de gyakrabban, és este semmiképpen ne terheljük meg a gyomrot.

• A háztartási keksz, a só és ízesítés nélküli pattogatott kukorica, a földimogyoró, a héjazott mandula rendszerint felszívja a gyomornedvet. Lassan rágcsáljunk el belőlük egy keveset.

• Kerüljük a fűszeres, sült ételeket, a kávét, a szénsavas üdítőitalokat.

• Lazítsunk a szűk ruházaton, ne hajoljunk, inkább egyenes felsőtesttel guggoljunk le.

(Szaktanácsadó: Dr. Török Miklós docens, szülész-nőgyógyász)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top