Baba

Ritkán okoz bajt a papillómavírus

Egyes becslések szerint minden második ember hordozója a népes papillóma-víruscsalád (HPV – Humán papillómavírus) valamelyik képviselõjének, ennek azonban nincs lényeges következménye. Az esetek többségében semmiféle tünetet sem okoz, s olyan észrevétlenül múlik el, ahogy jött.






Humán papillómavírus
A kezünkön, talpunkon megjelenő szemölcsöket is papillómavírus okozza, s ezek is rendszerint maguktól gyógyulnak. Komolyabb tünetek akkor alakulnak ki, ha az immunrendszer legyengült, vagy túlságosan sok káros hatásnak van kitéve egyszerre.

Két olyan HPV-törzset is ismerünk, melyek a nemi szerveken okoznak elváltozást. Régen a magyar orvosi nyelvben hegyes függölynek nevezték egyik – amúgy nagyon ritka – fajtáját, mely viszonylag nagyra megnő.

Másik jellegzetes típusa szabad szemmel alig látható, legfeljebb könnyű viszketést okoz. Császármetszésre úgyszólván sosincs szükség HPV-fertőzöttség miatt, mert a magzat megbetegedésétől nemigen kell tartani. Éppen ezért az OEP sem finanszírozza a várandósok rutinszerű HPV-szűrését.

Két olyan HPV-törzset ismerünk, melyek valóban veszélyessé válhatnak, mivel méhnyakrákot okozhatnak. Azonban még ez sem jelenti azt, hogy minden hordozónak nagyobb rákmegbetegedési kockázattal kellene számolnia. Az egyetlen ésszerű és hasznos megelőzésnek az évenkénti rákszűrés igénybevétele tűnik. Ezt a vizsgálatot várandósoknál is elvégzik az első harmadban.

(Szaktanácsadó: Dr. Török Miklós docens, szülész-nőgyógyász)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top