Baba

Decemberi elõzetes

Decemberi számunk tartalmából






A hónap témája


Családok ünnepe, karácsony
Szeretni és ünnepelni gyerekkorunkban tanulunk meg. Karácsonyra készülve talán gyakrabban eszünkbe jutnak a régi emlékek, a szépek és a szomorúak is! Vajon milyen karácsony hagyna örökre szóló emléket gyerekeinkben és családtagjainkban?


 


Hónapról hónapra
Bori naplója, 4. hónap
A várandós hónapok eseményeit sorozatunkban a második babáját váró kismama és az élettan szemszögéből egyszerre mutatjuk be. A negyedik hónapban válnak érezhetővé az első magzatmozgások!


Gyereket szeretnék
Gabi lassan többet tud a meddőségi beavatkozásokról, mint néhány egészségügyi dolgozó. Az utóbbi hat év alatt annyi minden történt velük, ami másoknak egy életre elegendő lenne.

Gömbölyű dolgok
A magzat éléskamrája
Mióma a várandósság alatt
Fiú vagy lány?

Váratlan problémák
Az aranyérbetegség is azon kellemetlenségek közé tartozik, amellyel nem szívesen megyünk orvoshoz. Húzzuk halasztjuk a kínos vizsgálatot, pedig a kezdődő aranyeres panaszok jó eredménnyel és gyorsan gyógyíthatók.

Formában







Kettesben könnyebb


Nincs a közelben fitneszstúdió? Nincs kire hagyni a kicsit, vagy éppen egyetlen percet sem szeretnénk nélküle eltölteni? Otthon is tornázhatunk, a baba testre szabott súlyzó, és még élvezi is a mozgást!



Látogatóban
Bemutatkozik a kaposvári Kaposi Mór Megyei Kórház szülészete. A szülészet épületét csodaszép szobrok és domborművek díszítik: szoptató, ikergyermekeit ölelő, csecsemőt dajkáló anyák. Az épületet tíz éve újították fel, az ellátás szemléletmódja is akkoriban kezdett változni.


Szoptatás
Tanulás, munka: nem akadály!
Ma már nem ritka, hogy a szülés után néhány héttel újra munkába áll az anya, vagy folytatja tanulmányait. Ha ezt az utat választja, nem kell lemondania a szoptatásról, de bizonyos előkészületekre szükség lehet.


Tanácsadó
Csecsemők: Hogyan változik a széklet? A második oltás Foltok a fejbőrön
Egyévesek: Rossz helyen nő a foga? Ég a gyertya, ég Pótmamánál
Kétévesek: Eldugult az orra Mit tartsunk a házi patikában? Mit meséljünk a kisgyereknek?
Három-négyévesek: Mit tegyünk, ha köhög? Szájsérülések Egészséges páratartalom

Babakonyha
Karácsonyi menü az előételtől a desszertig
A karácsony az asztal „ünnepe” is. Amikor a vacsorát tervezzük, azt szeretnénk, ha az egész család örömét lelné benne, ha mindenki megtalálná kedvenc ízét. Valami különlegesre, látványosra gondolunk, amit mégsem nehéz elkészíteni.

Receptek a család asztalára
Ropogós keksz retekkel
Karfiolkrémleves
Töltött jérce sült gesztenyével
Kandírozott gyümölcsök tejszínes jégkrémben

Körkép
Néhány új Fisher Price játékot ajánlunk a szülők figyelmébe.

Egészségőr
Nem a láz az ellenség!
Még a sokadik lázzal járó betegség is nagy riadalmat kelt a családban. Kezdődik a kapkodás: hőmérőzés, borogatás, gyógyszer, s a fő cél rendszerint a láz megszüntetése. Pedig szervezetünk betegség elleni harcában a megemelkedett hőmérsékletnek is fontos szerep jut.

Személyesen
Szülés égzengés idején
Örömmel tudatjuk, hogy megszületett környezetvédelemmel foglalkozó rovatunk vezetőjének harmadik kisfia! Ezúttal Könczey Réka várandóssággal, szüléssel kapcsolatos útkeresését és tapasztalatait adjuk közre.

Babadivat
Téli ruhatár





Kismamadivat


Az ünnepi ruhához szabásmintát is adunk


 


 


 


Kismamák zöldben
Szelíd, bölcs karácsony
A készülődés, a vásárlás lázában se feledkezzünk el a környezetbarát szemléletmódról! Itt az alkalom, hogy ipari előállítású műtermékek helyett saját kézműves remekeinkkel vagy „zöld”, örökzöldtárgyakkal és ötletekkel lepjük meg szeretteinket.

Testben-lélekben
Hullámhegyek, hullámvölgyek
Másállapot – ez a kifejezés nem csupán a testi változásokra utal, hanem sejteti, hogy a babavárás idején lelkivilágunk is jelentős átalakuláson megy keresztül. Különösen akkor, ha először vágunk neki az anyaság hatalmas kalandjának!

Karrier
Vállalkozó kismamák – csőd vagy csoda?
Nehéz dolog pelenkázás közben ráhangolódni a munkába állásra. A hónapok, esetleg évek azonban telnek, és egyre gyakrabban gondolunk arra, mi lesz ezután. Sorra vettük az önálló vállalkozásra készülő kismamáknak kínálkozó lehetőségeket.

Családi praktikák
Napirend
Még a megengedő, az összes családtaghoz alkalmazkodó napirend is csak arra jó, hogy legyen mit felrúgni. Legalábbis szerzőink, akik egytől egyig sokat próbált anyák, ezt vallják.

Híres mamák
Szülési tervet készített
Ilyen volt, ilyen lett, mutatják a képek, akárcsak egy fogyókúrás csodaszer reklámjában. Csakhogy ez az a téma, amit még csak nem is érintettünk – mi másról is beszélgettünk volna Teszári Nóra televíziós műsorvezetővel, mint kislánya, Zorka érkezéséről.

Lépésről lépésre
Lili tizenhat hónapos
2001.augusztusi számunk óta követhetik nyomon sorozatunk segítségével egy igazi kisbaba fejlődését és mindennapjait. Majd’ másfél évesen Lili még a borongós idő ellenére is szívesen és sokat játszik a szabadban.


Az Ajánlóban Kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.

Kismama Extra: A legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai  


Továbbá: Horoszkóp, képregény, gyerekszáj, babafotó-pályázat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top