nlc.hu
Baba
Februári elõzetes

Februári elõzetes

Februári számunk tartalmából:

A hónap témája
Mérlegen a baba kilói


Sokféle tényező befolyásolja, hogy gyerekünk kövér, vagy sovány lesz. A környezeti tényezők a legfontosabbak, a genetikai örökség csak másodlagos.

Hónapról hónapra
Bori naplója, 6. hónap
A várandós hónapok eseményeit sorozatunkban a második babáját váró kismama és az élettan szemszögéből egyszerre mutatjuk be. A hatodik hónapban egyre gyakrabban merül fel a kérdés, milyen is lesz majd a szülés.

Gyereket szeretnék
Tíz éves a Budai Meddőségi Centrum
A meddőség gondja évezredek óta kíséri az emberiséget. A probléma orvosi kezelésében 1978-ban érték el a legnagyobb sikert: megszületett az első lombikbébi.

Szülőszobában
Gátmetszés nélkül?
Magyarországon szinte valamennyi először szülő nőnél végeznek gátmetszést, más országokban viszont ritkábban kerül sor erre a beavatkozásra. A szakemberek körében is vitatott, melyik eljárás szolgálja inkább az anya és a magzat érdekeit.

Gömbölyű dolgok
Idő előtti burokrepedés
Házimunka nagy pocakkal
Egy kiskanálnyi jód

Látogatóban
Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház szülészetén
Bababarátság, felsőfokon
Az elmúlt évek igazolják: az újszülöttnek az anya mellett a helye.

Divat
Mindörökké farmer
Az erős, kék vászon mindent kibír. Évek, évtizedek múlnak, beköszöntött közben az új évezred is, de a divat színpadán még mindig főszereplő a farmer. Sportos és romantikus viselet is készülhet belőle, hordhatják bébik, kisgyerekek, kamaszok, sőt idős hölgyek, urak is. És persze a kismamáknak sem kell lemondaniuk a kényelmes, fiatalos darabokról.

Szoptatás
Pótlás – cumisüveg nélkül
A kizárólagos szoptatás hat hónapos korig elegendő a legtöbb kisbaba egészséges fejlődéséhez. Néha azonban adódnak olyan helyzetek, amikor pótlásra van szükség, bár sokkal ritkábban, mint gondolnánk.

Tanácsadó
Csecsemők: Olajjal vagy hintőporral? BCG oltás, Elhúzódó mozgásfejlődés
Egyévesek: Csak biozöldséget? Így tanul meg gondolkodni, Vitaminok
Kétévesek: Kötőhártya gyulladás, Készítsünk mesekönyvet, Hogyan fotózzuk az örökmozgót?
Három-négyévesek: Anyajegyek, Mókás kalapkák, Rüh

Babakonyha
A tízórai
Sorozatunkban a fő étkezéseket vesszük sorra. Gyerek – felnőtt egyaránt jól járna, ha a gyümölcsös tízórai sem maradna ki a sorból!

A család asztalára
Rozmaringos burgonya borsófőzelékkel
Árpagyöngyleves és tormakrémleves
Répás kuszkusz hallal
Sajtos puliszka spenóttal

Tápszer
Hat hónapos kor után


Követő tápszerekre mesterséges táplálás esetén négy-hat hónapos kortól kezdve, vagy akkor van szükség, ha nem akarjuk folytatni a szoptatást. Milyen szempontok alapján válasszuk ki a hatalmas kínálatból a baba számára a legjobbat?

Körkép






Babakocsik – igény szerint


A mai kínálat elkényezteti a kismamákat, szinte minden igényhez megtaláljuk a megfelelő terméket. Lássuk, mit kínálnak a boltok születéstől három éves korig!


 


 


Állatok a lakásban
Kisgyereket váró vagy nevelő családokban gyakran felmerül a kérdés, milyen betegségeket lehet elkapni a családdal együtt élő vagy a nagyszülőknél, barátoknál, szomszédban élő állatoktól.

Személyesen
Nincs mese, ismét takarítani kell!
Azoknak, akik kicsiny gyerekük mellett teljesen kétségbe vannak esve a takarítás, házimunkák gyönyöreitől, üzenem: kamasz lányaim ma már önként és fütyörészve vasalnak, apjuknak is, nekem is – bánja a csuda, hogy néha kiégetik! Az ember legyen rugalmas.

Lépésről lépésre
Lili másfél éves
Felfedező úton
2001. augusztusi számunk óta követhetik nyomon sorozatunk segítségével egy igazi kisbaba fejlődését és mindennapjait. Ezúttal élete első állatkerti sétájára kísérhettük el Lilit.

Lélekbúvár
Büntetés – jutalmazás
Valóban ő volt a hibás?
Sokan még manapság is a büntetést és a jutalmazást tekintik a leghatékonyabb idomítási eszköznek. Bizonyos eredményeket ezzel is elérhetünk, de nem biztos, hogy ez a szülői felfogás később is a gyerek javára válik.

Testben-lélekben







A lazítás tudománya


A kikapcsolódás és pihenés percei
A vállunk megfeszül, a fogsorok szorosan összezárnak, görcsben a hát, a derék. Nincs nagyobb baj, csupán a stressz, az egész napos feszültség kellemetlen tüneteit tapasztaljuk. Nem kétséges, elérkezett az idő egy jó kis lazításra.


 


Sztármamák
Fonyó Barbara
Operaénekesnő és kétszeres anya
Augusztus közepén immáron második gyermekének adott életet az ifjú operaénekesnő. A négy és fél éves Benedek izgalommal várta testvére megszületését, és bár kezdetben gyanakodva méregette az új jövevényt, ma már a nagy közös játékokat tervezgeti.


Az Ajánlóban Kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.

Kismama Extra: A legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai  


Továbbá: Horoszkóp, képregény, gyerekszáj, babafotó-pályázat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top