nlc.hu
Baba
Januári elõzetes

Januári elõzetes

Januári számunk tartalmából:

A hónap témája





Természetes gyógymódok a várandósság idején


A várandósság alatt jelentkező számos panasz és betegség enyhítésére, gyógyítására alkalmazhatunk természetes gyógymódot.


Hónapról hónapra
Bori naplója, 5. hónap
A várandós hónapok eseményeit sorozatunkban a második babáját váró kismama és az élettan szemszögéből egyszerre mutatjuk be. A magzat már rúgkapálással válaszol az erős zajokra.

Gömbölyű dolgok
Érdekességek a köldökzsinórról
Vérzés az első harmadban
Hogyan változik a mell a várandósság idején

Váratlan problémák
Méhen kívüli terhesség
A megtermékenyült petesejt sajnos nem mindig ott kezd beágyazódni és növekedni, ahol esélye van az egészséges fejlődésre. A méhen kívüli terhesség veszélyes állapot, és a későbbiekben tartósan befolyásolhatja a fogamzóképességet.

Madárfiókából fürge tipegő






Manapság már kiválóak az esélyei azoknak a koraszülött babáknak, akik egy-két hónappal korábban születnek meg a kelleténél. Mire számíthatnak azok, akik ennél is hamarabb, alig több mint fél kilónyi súllyal látják meg a napvilágot?


Bábasztori
Ez az én otthonom
„Több, mint húsz év a családok szolgálatában folyamatos tanulással, megújulással – talán így foglalhatnánk össze az életemet.” – vallja Kőrös Otília, a MÁV-kórház vezető szülésznője.

Formában
Tornára hív a téli erdő
Mindegy, futunk-e, gyalogolunk, kerékpározunk vagy tornázunk – csak ne üljünk. Ilyen tömören fogalmazhatjuk meg, milyen mozgással, sporttal érhetjük el a jó kondíciót, a kívánt testsúlyt és a szép alakot a kilenc hónap alatt.

Látogatóban
Bemutatkozik az esztergomi Vaszary Kolos Kórház szülészete. Az elmúlt évek igazolták: az újszülöttnek az anya mellett a helye.

Tanácsadó
Csecsemők: Orrszívás Növekedési ugrások Problémák a köldökcsonkkal
Egyévesek: MMR-oltás Változó étkezési szokások Hogyan menjünk szánkózni?
Kétévesek: Antibiotikumok Túl könnyen barátkozik Téli bőrápolás
Három-négyévesek: Cukorbetegség Téli kirándulások Tévézés helyett

Szépségápolás
Hóban, fagyban is bársonyos bőrrel
Szél, fagy és száraz szobalevegő – ez bizony igénybe veszi a bőrt. Krémek, pakolások, gazdag testápolók segítségével azonban elérhetjük, hogy bőrünk télen is egészséges, bársonyosan rugalmas tapintású legyen.

Babakonyha
A reggeli
Most induló sorozatunkban a napi öt étkezést vesszük sorra. Összeállításainkból megtudhatják, mikor mivel érdemes kínálni a kisgyereket a családi asztalnál. Szakemberek szerint a reggelinek kell szolgáltatnia a napi energia húsz százalékát.

A család asztalára
Színes spagetti húsgombóccal
Tojásos zöldség paradicsomszósszal
Csirkemell-szeletek narancsos répával és kókuszos rizzsel
Mézeskalács-torony

Körkép
Törlőkendők – kényelmes pelenkázás
Puha, nedves, tökéletesen tisztít, és védi az érzékeny bababőrt a pelenkás élet árnyoldalaitól. Manapság valamennyi törlőkendő tartalmaz bőrnyugtató, sebgyógyító hatású gyógynövénykivonatot, így nem csupán tisztogatásra, hanem a bőr ápolására is alkalmas.

Egészségőr
Tej nélkül is felnőnek!
A tehéntej-allergiát gyakran emlegetjük manapság, a tejben található tejcukor lebontási zavarát, a hasfájást, hasmenést okozó laktóz-intoleranciát azonban annál ritkábban. Mivel tejallergiásoknál is előfordulhatnak ilyen tünetek, nem meglepő, ha a két kórképet olykor összekeverik.

Babadivat






Divatos hálóruhák, köntösök, fürdőlepedők.


 


 


 


Kismamák zöldben
A kásák dicsérete
Gabonafélékből főzött ételekkel tápláló, és változatos étrendet biztosíthatunk az egész családnak. Emlékeznek még a régi gyerekdalra? „Keverem a kását, sütöm a pogácsát…” Régen is ismerték, és nyilván szerették a kását, ha megénekelték…

Családi praktikák
Téli mulatságok
Már csak pár hónap, és itt a tavasz – addig azonban reménytelenül hideg és sötét van. Vajon mit tesznek ilyenkor a sokat próbált szülők és eleven csemetéik? Hát játszanak!

Kismama Extra
Betegjogok, részletek az egészségügyi törvényből.


Az Ajánlóban Kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.

Kismama Extra: A legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai  


Továbbá: Horoszkóp, képregény, gyerekszáj, babafotó-pályázat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top