nlc.hu
Baba
Tej nélkül is felnõnek!

Tej nélkül is felnõnek!

A tehéntej-allergiát gyakran emlegetjük manapság, a tejben található tejcukor lebontási zavarát, a hasfájást, hasmenést okozó laktóz-intoleranciát azonban annál ritkábban. Mivel tejallergiásoknál is elõfordulhatnak ilyen tünetek, nem meglepõ, ha a két kórképet olykor összekeverik.




A tejcukor-érzékenység nem allergia, hanem enzimhiányos betegség. A tejcukor, vagy más néven laktóz az anyatej és a tehéntej fontos összetevője. Olyan szénhidrát, amely két cukormolekulából: glükózból és galaktózból áll. Az emésztés során a vékonybélbe jutva a laktóz a laktáz enzim hatására bomlik erre a két cukormolekulára, melyek így már átjuthatnak a bélfalon, hogy aztán táplálékforrásul szolgáljanak. Ha a laktáz enzim hiánya vagy elégtelen működése miatt nem kerül sor a tejcukor bontására, akkor nem szívódnak fel a vékonybélben, hanem tovább haladnak a vastagbélbe. A vastagbélben a több millió bélbaktérium aztán elvégzi a bontást, melynek hasfájás, haspuffadás és hasmenés lesz a következménye. Ezt a kórállapotot nevezzük tejcukor-érzékenységnek.

Három kórállapot
A tejcukor-felszívódás zavarai nagyjából három különböző formában fordulhatnak elő. Az egyik, a veleszületett, öröklődő laktázenzim-hiány rendkívül ritka, mindössze néhány eset ismeretes a világon. Mégis sokszor gyanúsítják vele a hasmenéses csecsemőt. Tünete a vizelethez hasonlóan híg, savanyú szagú, habos széklet, haspuffadás, hányás. Súlyos állapot, kiszáradás is felléphet. Nem tévesztendő össze azzal a meglehetősen gyakori jelenséggel, amikor a nagyon gyakran, váltott mellből szoptatott kisbaba túl sok, laktózban dúsabb, zsírszegény első tejet szopik, s emiatt hasfájós lesz. Ha tovább (tizenöt-húsz percig) szoptatjuk egyetlen mellből, vagy legközelebb azzal kezdünk, amelyikből csak rövid ideig szopott, helyreállíthatjuk az egészséges arányokat.
A másik betegség az átmeneti laktázhiány. Ez jóval gyakoribb, bármely életkorban találkozhatunk vele. Legfőbb tünete, hogy egy lezajlott bélfertőzés, bélhurut után a hasmenés nem akaródzik elmúlni, s ennek hátterében a laktáz működésének átmeneti csökkenése áll.
A harmadik kórkép a késői laktázhiány, mely szintén gyakori, de térségenként változó, hogy mennyire. Hazánkban például a lakosság tizenöt százalékát érinti, a kínaiak, japánok és az Egyesült Államok fekete bőrű lakosainak nyolcvan-kilencven százaléka laktázhiányos, a svédeknek csupán három százaléka. Ez a probléma rendszerint négy-öt éves kor után jelentkezik, mert hároméves kortól az emberek egy részében fokozatosan megszűnik a laktózbontó képesség. Tünete: a tej fogyasztása haspuffadást, hasfájást, hasmenést eredményez.

Hogyan állapítható meg a laktázhiány?
Kórházban, klinikákon tudják elvégezni a szükséges, fájdalommentes vizsgálatot. A gyermeknek először tejcukortartalmú tesztitalt kell innia, majd bizonyos időközönként a mérőműszerbe fújnia. A készülék pontosan méri a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát. Ennek azért van információértéke, mert tejcukor-érzékenység esetén a laktóz nem tud lebomlani a vékonybélben, továbbhalad a vastagbélbe, ahol a baktériumok erjesztik, és ennek során különböző gázok, köztük számottevő mennyiségű hidrogéngáz is felszabadul. Ha a hidrogén mennyisége meghalad bizonyos szintet, nagy valószínűséggel laktózfelszívódási zavara van a betegnek.

Más-más betegség, hasonló tünetek
Benedek másfél éves, két hete hasmenése van. Édesanyja elmondta, hogy egy hónappal ezelőtt szalmonella-fertőzése volt, de pár nap alatt meggyógyult. A szalmonella-fertőzés valószínűleg olyan mértékben károsította a bélnyálkahártyát, hogy elpusztította a benne található laktózbontó enzimet. Ennek a következménye a mostani hasmenés, hiszen laktáz hiányában a tejcukor nem tud fölszívódni. Elvégeztük a laktóz-hidrogén kilégzési tesztet, amely bizonyította a betegséget. Laktózmentes étrendet javasoltunk, és a kiirtott bélflóra visszatelepítését NAN2 bifidusz elnevezésű tápszerrel, illetve élőflórás joghurttal segítettük elő. Benedek öt nap múlva panaszmentessé vált. Fontos tudni, hogy átmeneti laktázhiányt nem csak bélhurut, hanem például ételallergia, illetve lisztérzékenység is okozhat, mert ezeknél a kórképeknél is károsodik a bélnyálkahártya.
Julcsi ötéves, és több hónapja fájlalja a hasát a köldöke körül. Időnként puffad a hasa, és híg a széklete, de az elmúlt hónapokban nem volt semmilyen bélfertőzése. A tejet nem szereti. Julcsinál is elvégeztük a kilégzési tesztet, amely bizonyította a laktázhiányt. A kislány más sorstársaihoz hasonlóan kerülte a tejivást. A tanulság: semmilyen élelmiszer fogyasztását ne erőltessük! Tej nélkül is lehet élni.

Pótolhatjuk, ami hiányzik
Mint láttuk, a veleszületett enzimhiány olyan ritka, hogy szinte nem is fordul elő. Az átmeneti enzimhiány hamar javul a megfelelő diéta és az egészséges bélflóra visszatelepítése révén. Mire számíthatnak azok, akiknél később, fokozatosan szűnt meg a tejcukorbontó képesség? Ez több százezer embert érint hazánkban. Sokan nem is tudják, hogy laktázhiányosak, de ösztönösen nem fogyasztanak tejet, vagy éppen laktózmentes tejet isznak. Számukra is van megoldás, hiszen forgalomba került egy olyan rágótabletta, amely pótolja a hiányzó enzimet. A tabletta egyébként bármilyen eredetű laktázhiány esetén alkalmazható. Egyetlen darab (60 Ft-os) tabletta enzimtartalma két deciliter tej feldolgozására elegendő.

Diétás tanácsok
Akár átmeneti, akár kései laktázhiányról van szó, mindkét esetben a laktóz tartalmú ételek, főként a tej és a tejtermékek teljes elhagyásával kezdjük a diétát. Ezután egészen kis mennyiségben kezdjük visszaépíteni az étrendbe a tejtermékeket, s kitapasztaljuk, mekkora az a mennyiség, amit a beteg még panaszok nélkül fogyaszthat.
– A savanyított tejtermékekben lényegesen alacsonyabb a tejcukor mennyisége, mint a színtejben. Összehasonlításként:
tej: 2500 milligramm/deciliter
kefir, joghurt: 100-500 milligramm/deciliter
sajtfélék: 10-50 milligramm/10 dekagramm
félzsíros túró: 20-80 milligramm/10 dekagramm
– Az Emmentáli vagy Pannónia sajt laktózmentes.
– A laktóz-intoleranciában szenvedők általában jobban bírják az úgynevezett élőflórás joghurtot, mivel a benne élő baktériumok laktáz enzime bontja a laktózt. Vásárlás előtt tanulmányozzuk a termék címkéjét, mert nem minden joghurtkészítmény ilyen!
– Laktózt több százféle gyógyszer tartalmaz vivőanyag formájában, s a felvágottakban, félkész termékekben is gyakori adalékanyag a laktóz. Olvassuk el az összetevők listáját!

Terméklistákat a Laktózérzékenyek Társaságától kérhetünk felbélyegzett válaszboríték ellenében: Bárdos György, 1047 Budapest Bródy J. u. 13. T.: 230-3500, e-mail: lactose.bardos@index.hu
Szaktanácsadó: Kiss Erika dietetikus

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top