Baba

Elnyomhatja a baba a köldökzsinórt?

Ahogy egyre kisebb lesz a hely odabent, és egyre élénkebben mozgolódik a magzat, sok édesanyában felmerül az aggodalom, hogy a kicsi esetleg ráfekhet a köldökzsinórra vagy a méhlepényre, s ezzel akadályozhatja a keringést.




Ha a terhesség egészséges, az anya nem szívbeteg, és keringése, vérnyomása rendben van, a magzatvíz mennyisége pedig megfelelő, nincs ok aggodalomra. A magzatvíz egyenletesen nyomja a méh falát, tehát a lepényt is.

Ha elegendő a magzatvíz – ezt például onnan is lehet tudni, hogy nem fájdalmasak a magzatmozgások –, a köldökzsinór lebeg a vízben, ugyanúgy, mint a baba. Addig, amíg ép a burok, ez így is marad, nem nyomódik el a zsinór.





Nagyon ritkán előfordulhat azonban, hogy a szülés közeledtével az anyai csontos medence és a magzat feje közé kerül a köldökzsinór. Amint a burok megreped, veszélybe kerül a magzat élete. Ezért ha belső vizsgálattal az álló burkon keresztül érzi az orvos a köldökzsinór pulzálását, nem szabad burkot repesztenie, hanem császármetszést kell végeznie, hogy elkerülje az előreeső és ilyenkor leszorítódó köldökzsinór veszélyes szövődményét.

Szaktanácsadó: Dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top