nlc.hu
Baba
Majdnem mindig van megoldás!

Majdnem mindig van megoldás!

Bár Ibolya angoltanárnak készült, végül a tanácsadást választotta hivatásául. A La Leche Liga önkéntes segítõjeként kezdett dolgozni, majd speciális képesítést szerzett, s így Magyarországon az elsõk között lett laktációs szaktanácsadó.




– Magam is végigjártam a szoptatási gondokkal küzdő anyák kálváriáját; első gyerekemet csak négy hónapig tudtam szoptatni. Ha akkor valóban jó tanácsokat kaptam volna, vagy ha nem hittem volna el például azt, hogy az átlátszó tej nem elég tápláló, ő is sokkal tovább kapott volna anyatejet. A középső fiam már tizennégy hónapig szopott, igaz, csak később vált egyértelművé számomra, hogy akkor is csak fogzási sztrájk következett be nála, nem a szopást akarta abbahagyni. A legkisebb fiam most három és fél éves, és még mindig szopik. Az ő születése után kezdtem a La Leche Liga baba-mama csoportjába járni, majd elvégeztem képzésüket, így lettem én is önkéntes segítő, később pedig nemzetközi szoptatási szaktanácsadói (IBCLC) vizsgát is tettem – meséli Rózsa Ibolya.
Az országban pillanatnyilag hét képzett önkéntes csoportvezető és két szaktanácsadó tevékenykedik, ennél azonban jóval több szakavatott segítőre lenne szükség.
– Sokan el sem jutnak hozzánk, mert ma még ritka, hogy a védőnő vagy a gyerekorvos szoptatási tanácsadóhoz küldje az anyukát. Külföldön már bevett gyakorlat, hogy kórházakban szoptatási szakembert (laktációs tanácsadót) alkalmaznak, sőt ilyesmire szakosodott magánrendeléseket is felkereshetnek az édesanyák.
Azért már nálunk is akadnak biztató példák: – Egy szájpadhasadékos baba édesanyját a kórházban a félrenyelés, illetve a fulladás veszélyére hivatkozva nem engedték szoptatni. Saját felelősségére mégis szoptatni kezdett – őt a védőnőjén keresztül segítettem –, a gyerek a mai napig is szopik, és jól fejlődik.
A személyes találkozásra egyelőre kevésbé van lehetőség, általában telefonon történik a tanácsadás, de aki Ibolyához fordul, biztosan személyre szabott segítséget kap. – Ehhez különböző kérdéseket kell feltennem, mert csak így tudom kideríteni, mi állhat a probléma hátterében. Egyszer például azért keresett meg egy anyuka, mert ikerbabái közül az egyik rendszeresen bukott, és a gyerekorvos által javasolt gyomortükrözést az édesanya szerette volna elkerülni. – A javasolt vizsgálat szükségességéről nem dönthetek, a beszélgetésből viszont egyértelműen kiderült, hogy a bukás nem annyira kóros, másrészt szöget ütött a fejemben, hogy a kisbaba ekcémás. Tovább kérdezgettem az anyukát, aki elmondta, hogy sok tejterméket fogyaszt, és nyolc hónapos kislányának barátnője tanácsára joghurtot is ad. Azt javasoltam, három napra iktassák ki étrendjükből a tejtermékeket. Az anyuka hamarosan újra hívott, hogy már az első tejmentes napon megszűnt a bukás.
Gyakran a telefonban sírják el magukat a mamák, ezért fontos a megértés, a türelem. Sokszor elég egy kis ösztönzés, de néha minden hiába. – Számomra ugyan kudarc, ha nem tudok segíteni, de képes voltam elfogadni és megérteni annak az anyának a döntését is, aki azért hívott fel, mert kevés volt a teje, és kisebesedett a melle. Kiderült, hogy orvosa és védőnője tanácsára csak négyóránként szoptatott; én hiába javasoltam mást, ő félt eltérni ettől a gyakorlattól.
Előfordult már az is, hogy Ibolya mindenáron lebeszélt valakit a tápszeres pótlásról: – Egy édesanya azért hívott fel, mert tudott ugyan szoptatni, de iskolába kezdett járni, és a baba nem fogadta el a fagyasztott tejet. Hetente egyszer ezért tápszerrel akarta kiváltani az anyatejet. Őt sikerült meggyőznöm arról, hogy más megoldás is van. A fagyasztás helyett azt javasoltam, hogy a lefejt tejet tegye egyszerűen a hűtőszekrénybe. Az anyatej ugyanis négy-öt napig mélyhűtés nélkül is eláll, és saját babának nyugodtan oda lehet adni.




Végső soron az anyukának kell eldöntenie, mit tart a legjobbnak gyermeke számára, a lényeg, hogy mindenki a saját érzéseire hallgasson.
Van, aki akkor nyugszik meg, ha üvegből eteti babáját, mert így pontosan látja, hogy eleget eszik, de egy kis biztatással később újból próbálkozik a szoptatással. Ibolya ugyanakkor saját tapasztalataira is alapozva állítja, nem ez az anyaság mércéje, attól, ha valaki csak rövid ideig vagy egyáltalán nem tudja gyerekét szoptatni, semmivel sem lesz rosszabb anya.
Rozgonyi Sarolta


La Leche Liga: anyák az anyákért
Interjúalanyunkhoz, Ibolyához hasonlóan majdnem minden kismamával előfordul, hogy úgy érzi, nem tud továbblépni segítség nélkül: folyton sír a baba, kevésnek tűnik a tej.
Fél siker, ha tudja, hol talál megbízható segítségre. A La Leche Liga legfontosabb tevékenysége a szoptatást segítő anyacsoportok megszervezése. A találkozón kiderül, hogy mások is sokszor tanácstalanok, úgy érzik, elrontottak valamit. Itt viszont tapasztalhatják, hogy legtöbbször van megoldás. Nem ritka, hogy egy telefonbeszélgetés húzza ki az édesanyát a bajból. A La Leche Ligához befutó hívásokra mindig tapasztalt, a segítségnyújtás minden csínját-bínját ismerő anyák válaszolnak. Sokakon segítettek már a Liga füzetei, amelyek egy-egy szoptatással kapcsolatos kérdéskört tárgyalnak. A Liga következő nagyobb lélegzetű vállalkozása A szoptatás női művészete című könyv kiadása lesz, mely a világ számos országában megjelent már. Ez mű a létező legjobb szoptatást segítő kiadvány, ami közel ötven év tapasztalatai alapján, az utóbbi idők kutatási eredményeit figyelembe véve készült el és újul meg – kiadásról kiadásra.

Fontos a tapasztalat




A La Leche Ligát amerikai édesanyák alapították 1956-ban. Nem orvosok és nem is tudósok voltak. Egyszerű kismamák, akik rájöttek, hogy valami nincs rendben, mert az anyák jó része problémákkal küzd, vagy egyáltalán nem szoptat. Az LLL alapítói rájöttek, hogy legjobban egymástól tanulhatnak, olyanoktól, akik kellő tapasztalat birtokában, megfelelő tudással felvértezve nyújtanak segítséget. Csak a megfelelő képzettséggel és gyakorlattal rendelkező asszonyok adhatnak jó tanácsot, ezért azok lehetnek csoportvezetők, akik maguk is átélték a szoptatás szépségeit és nehézségeit, és a szakirodalomban is tájékozottak. Ennek köszönhető, hogy a Liga ma már elismert szaktekintély szoptatással kapcsolatos kérdésekben.
Hazánkban ma Budapesten és környékén működnek LLL szoptatós baba–mama csoportok, ezek címét magazinunk 57. oldalán találják meg. A telefonos és internetes tanácsadás, valamint és a szoptatási problémákkal foglalkozó füzetek bárki számára elérhetőek.
Jelenleg a következő sorozat rendelhető meg 500 forintos áron: A szoptatás első hete, Az anyatejmennyiség növelése, Cumi-mellbimbó zavar, Családi ágy, Sír a csecsemő, Érzékeny mellbimbó, Mellgyulladás, A szilárd táplálékok bevezetése, Elválasztás. (Cím: La Leche Liga Magyarország, 1022 Budapest, Herman Ottó u. 18. Megrendelésükhöz mellékeljenek megcímzett A/5-ös borítékot. A füzetek árát a csomaggal együtt érkező csekken, utólag kell befizetni.)

A könyv kiadásához, a füzetek újranyomásához, külföldi szakirodalom beszerzéséhez, továbbképzések szervezéséhez támogatásra lenne szüksége a szervezetnek. Ez az egyetlen lehetséges anyagi forrás, mivel a tanácsadás minden formáját világszerte térítés nélkül, „csupán” lelkesedésből végzik az LLL tagjai.
Számlaszámuk: OTP XI. kerületi fiók, 11711034-20810526

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top