nlc.hu
Baba
Gyógyító gyümölcsök

Gyógyító gyümölcsök

Az idei hûvös tavasz után talán sokkal jobban vártuk a nyarat, mint eddig bármikor. A nyár eljött, és beváltotta, amit ígért: gyümölcsöt érlelt kicsiknek-nagyoknak.




A gyümölcs az egészség szimbóluma. Némelyikük gyógyszerként is használható – bár nem gyógyszer helyett! Köztudott, hogy egyesek a hasmenés tüneteit enyhítik, mások viszont a székrekedés gyógyulásában segítenek. Vannak immunerősítő, vesegyógyító és étvágyjavító hatásúak is köztük. Használjuk hát a természet bőséges kínálatát – de ne feledjük, a beteget lássa orvos, az ő utasításait feltétlenül tartsuk be.

Piros, piros, piros
A piros és sötétvörös bogyók karotinoidokat tartalmaznak. Ezek a növekedéshez, a csontok fejlődéséhez és a fertőzések elleni védekezéshez elengedhetetlenek. Fontos szerepük van a látás épségének megőrzésében, ha nem jut elegendő a szervezetbe, szürkületi vakság alakul ki. A bogyós gyümölcsök bővelkednek C-vitaminban is, amely közismert immunerősítő hatásán kívül arról is híres, hogy segíti a vas felszívódását.
Lássuk a bogyókat!

Fontos!
A bogyós gyümölcsök közül csecsemőkorban csak a meggy és a ribizli levét használhatjuk fel. A többivel várjunk egyéves korig. Az apró magvas málna, szeder és eper csalánkiütést okozhat, először csak keveset adjunk belőle, és figyeljük a hatását!
A bogyósok többségének az igen magas cukortartalom ellenére savanykás az íze. Ne cukrozzuk! Ha nem eszik, iszik a gyerek előtte édes ételt vagy italt, a fanyar gyümölcs is ízleni fog neki.


Szamóca és eper
A gyerekek egyik kedvence. Ez a gyümölcscsalád segíti szervezetünket a vírusok elleni védekezésben, bővelkedik vízben oldódó rostokban, és rákmegelőző hatása is jelentős. B2- és C-vitamin-tartalma jelentős. Az eperféléket mindig alaposan mossuk meg, hiszen közvetlenül a föld közelében terem gyümölcsük. A termőföld szennyeződhet állati ürülékkel, ami toxoplazmózist vagy szalmonella-fertőzést okozhat.
 
– Az eper szinte vonzza magához a savanyított tejtermékeket. Igazi nyári finomság az epres túrókrém, az epres gyümölcsjoghurt, a kefires eperturmix.

– Télen is élvezhetjük ízét és jótékony hatását. Mossuk meg alaposan az eltenni való gyümölcsöt, és turmixoljuk össze. Fagyasszuk le joghurtos dobozokban vagy jégkockatartóban. Az illatos, rózsaszín kockákat belepotyogtathatjuk a téli almalevesbe, de a felengedett krémet turmixba is tehetjük, vagy palacsintatöltelékként használhatjuk.

Cseresznye és meggy
A cseresznye és a meggy egyaránt vízhajtó hatású, így vese- vagy húgyúti problémáknál sokat segíthet. Rostjaik erősítik a bélmozgásokat, székrekedés esetén ez nagyon hasznos. A cseresznyét görcsoldóként és fejfájás-csillapítóként is számon tartják.
 
Cseresznyét, meggyet csak magozva adjunk a kicsiknek.
A meggy a fagyasztást és a felolvasztást is szinte épségben átvészeli. Jobban boldogulunk vele, ha kimagozva tesszük el. A magozáshoz használhatunk magozógépet, de a sok apró, ügyes gyerekkéz is segíthet. A kicsöpögő levet fogjuk fel tányérban, jutalmul megihatják a kis konyhatündérek. Ne felejtsük el, hogy a mag is érték! Mossuk meg, szárítsuk meg napon, majd varrjuk bele vászonzsákocskába. Mikróban, sütőben melegíthető, fájós fülre, mellre, derékra, hasra kiváló!

Málna, szeder
Oldhatatlan rostjaik segítik az emésztést, magas C-vitamin-tartalmuk pedig a daganatos betegségektől és a szív- érrendszeri elváltozásoktól óvja meg a szervezetet. A népi orvoslásban a málnának komoly szerepet tulajdonítanak a női betegségek megelőzésében. Gyümölcse, sőt még a leveléből főzött tea is oldja a menstruációs görcsöket.

A málna sérülékeny. Magas víztartalmánál fogva szinte órák alatt megromolhat, megpenészedhet. A gyümölcsöt terítsük szét szellősen, tartsuk hűvös helyen, és minél hamarabb fogyasszuk el. Az ép szemeket lefagyaszthatjuk, de ügyeljünk, hogy szárazon kerüljenek a fagyasztódobozba, zacskóba.
A szeder jobban tűri a tárolást, de frissen finomabb.


Ribiszke, fekete ribiszke
A piros ribiszke főleg magas C-vitamin-tartalma miatt hasznos, míg a fekete érvédő és véralvadásgátló (így érszűkület kialakulását megelőző, megszüntető) hatásáról is híres. Egyes bélfertőzéseknél kifejezetten gyógyító hatással bír. Vastartalma kiemelkedő.

Saját kertünkben a ribizlit akár nyár végéig is a bokron hagyhatjuk, tovább érik, nem romlik meg. A ribizli nem sérülékeny, könnyen tárolható, jól fagyasztható. A fekete ribiszke és az egres keresztezéséből nemesített josta újdonság lehet a család asztalán. Gyümölcslevesbe, szószba főzve gyönyörű színt ad az ételeknek.

Sárgák
A sárgák aztán csöppet sem fanyarok. A mézédes sárgadinnye, sárgabarack, a sütőtök – alig lehet abbahagyni. Eheti kicsi, nagy, nem kell allergiára számítani – talán a banán kíván némi elővigyázatosságot. Ezek a gyümölcsök bővelkednek ásványi anyagokban, magas a C-vitamin- és a béta-karotin-tartalmuk. Lássuk, mit kínál a nyár!

Sárgabarack
Az érett gyümölcs jó hashajtó hatású, nemcsak magas rost- és cukortartalma miatt, hanem mert magnéziumsókban is bővelkedik. A népi orvoslás szívpanaszok esetén is használja. Magjában értékes anyagok vannak, mégsem javasoljuk, hogy néhány szemnél többet fogyasszon belőle bárki is, mert mérgező ciánvegyületet is tartalmaz.

A nagy, húsos fajtát fogyasszuk frissen. Ne hagyjuk a piacon a kicsi, színtelen barackot se: ebből készül a legfinomabb, aromás, illatos sárgabaracklekvár.

Sárgadinnye
Magas víztartalma miatt kiváló tisztító hatású, főleg, ha magában fogyasztjuk. C- és A-vitaminban is bővelkedik, ezzel erősíti az immunrendszert.

Ha megszagoljuk a sárgadinnye szára tövét, erős illata valószínűleg édes ízről árulkodik. Ha mégsem elég édes, keverjük gyümölcssalátához vagy gyümölcsleveshez. Kiválóan illik sós ételekhez: sonka, sajt mellé is tálalhatjuk.

Színes csodák
Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack… mesebeli finomságok. És ahány fajta, annyi íz. Lássuk, mit tudnak!

Alma
Magas C-vitamin-tartalma és a héjban található pektin adja gyógyhatását. Megakadályozza a vércukorszint erős ingadozását, ezért a fogyókúrázók és cukorbetegek étrendjében nagyon fontos szerepet tölt be. Az almával szemben szinte soha nem alakul ki allergiás reakció. Székrekedés esetén is segít.

Az alma héjában található a legtöbb értékes anyag – ne dobjuk el. Reszeljük héjastul, vagy ha ezt nem szereti a baba, főzzünk almahéjteát. A reszelt alma megbarnulását megakadályozhatjuk csipetnyi C-vitamin hozzáadásával vagy néhány csepp citromlével.

Szőlő
Tisztító, vizelethajtó és hashajtó. Hatóanyagai kiemelkedően segítik a vírusfertőzések elleni védekezést. Igen magas cukortartalma miatt valódi energiabomba, bár laktató hatása nem hosszú távú – a szőlőcukor gyorsan felszívódik.

Mustot csak frissen kínáljunk – esetleg hígítva, ha túl édesnek találjuk. Hamar erjedni kezd, erős hasmenést okozhat. A mazsola egészséges csemege, mégse adjuk korlátlan mennyiségben, hiszen természetes cukortartalma kikezdheti a tejfogakat.

Őszibarack
Igen könnyen emészthető gyümölcs, egyik első étele is lehet a babának. A székrekedés kíméletes ellenszere. Vízhajtó hatása miatt vesepanaszok, húgyúti fertőzések esetén is hasznos.

Ne csak a nagy, piros vagy sárga barackokat keressük a piacon. Sokszor a kevésbé csinos, szürkészöld, fehér húsú finomabb és illatosabb. Nagyon jól illik a savanyított tejtermékekhez, kiváló turmix készíthető belőle.

Akit bővebben érdekel a téma, lapozza fel mindkét könyvet, ahol számtalan recept mellett érdekes információkat talál zöldségekről és gyümölcsökről.
Hargitai György: Az étel a legjobb orvosság I-II
Gladiátor kiadó, 1300 és 1350 Ft
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top