nlc.hu
Baba
Rák: június 22-tõl július 22-ig.

Rák: június 22-tõl július 22-ig.

Gyengédségét, szeretetét odaadó gondoskodással és a hagyományok ápolásával fejezi ki. A meghitt családi fészek õrzõje a „sivár és veszedelmes” világban.

A Rák jegyében született gyerek átlagon felüli érzékenysége már csecsemő korában is megmutatkozik. Saját hangulatváltozásaival folyamatosan reagál a környezetére; az erős zajoktól és a hasonló ingerektől könnyen megijedhet. Olykor apróságok miatt is megsértődhet. Éppen ezért esetében rendkívül fontos a nyugodt légkör és az állandóság nyújtotta biztonságérzet megteremtése. Szeretetigénye óriási; szinte semennyi sem elegendő számára a dédelgetésből. Általában rendkívül kedves és csendes, botrányt csak akkor csinál, amikor késik az ebédje. Nem rajong azért, ha idegen helyen kell aludnia, és ha minduntalan idegen emberek veszik körül – mindezért hosszabb sétákra, kiruccanásokra inkább csak nagyobbacska korában érdemes elvinni. A legszívesebben saját, megszokott környezetében, családtagjai körében időzik. Nemigen sieti el első lépéseit – részint, mert kényelmet kedvelő, részint, mert óvatos emberke. Az esti fürdőzések alkalmával viszont egyenesen virgonccá válhat; később a strandolások alkalmával is alig lehet kicsalogatni a vízből. Szüleihez, jól ismert rokonaihoz ragaszkodó és figyelmes, kisebb testvérét szívesen dajkálja. Ha más választása nincs: puha játékállatkákat és babákat „gondoz” nagy odaadással. A Rák jegyében született kisfiúk többsége is inkább a szelíd elfoglaltságokat – rajzolás, mesehallgatás, kuckóépítés, főzőcskézés, közös tevékenykedés a mamával – részesíti előnyben, mint a verekedést vagy a focit. Mivel a Rák-gyerek kissé nehezen önállósodhat, ajánlatos aktuális életkori sajátosságainak megfelelő döntési lehetőségeket és önálló feladatokat biztosítani számára. Óvodába, iskolába kerülve kis számú bizalmast választ, és igyekszik tökéletesen megfelelni a pedagógus elvárásainak. Tanulmányaiban akkor halad a legjobban, ha érzelmileg motivált. Gazdag fantáziájával, jó memóriájával és fejlett vizualitásával korán felhívhatja magára a figyelmet.

A felnőtt Rák-szülött sokkal inkább családcentrikus, mint karrierorientált ember. „Az én házam: az én váram” elvét vallja, és ki nem állhatja, ha bármi is megzavarja otthona nyugalmát. Hozzá nem lehet csak úgy felugrani, és ha valakit hosszabb rákészülés után mégis vendégül lát, az jól teszi, ha indenben alkalmazkodik a meglévő házirendhez. Az sem árt, ha a meghívott imád családi fényképalbumokat nézegetni, továbbá házilag készített finomságokat enni, mert e programokban várhatóan része lesz. A rokoni összetartás, a családi események hagyományos megünneplése, a régi családi történetek megőrzése, továbbadása mind-mind rendkívüli jelentőséggel bírhat a Rák-ember életében. Lakása ennek megfelelően nem csupán meleg fészek: az emlékek tárháza is. Roppant nehezen válhat meg bármitől, amihez érzelmi élmények kötik – régi szerelmes leveleit, megszárított esküvői csokrát, gyermekeinek első kis cipőjét és a húsz évvel ezelőtti utazásról hozott szappan dobozát egyaránt sajnálja átadni az enyészetnek, hiszen számára a múlt maga az eleven valóság. Minden más területen is vonzódhat a hagyományos felfogáshoz, a tradíciókhoz, és érdeklődést mutathat a történelem iránt. Szülőhazáját aligha hagyja el hosszabb időre, szülőhelyéhez ugyancsak mély érzelmi kapocs fűzi – még akkor is, ha nem volt felhőtlen a gyerekkora. Kerüli az erőszakos, durva megnyilvánulásokat és a nyílt törtetést. Ezzel együtt mégsem állítható, hogy ne tudná érvényesíteni érdekeit: kivárja, amíg „eljön az ő ideje”, és akkor megragadja a számára kínálkozó lehetőséget. Remek védőnő, pedagógus, illetve házi gondozó lehet belőle, más Rákok történészként, néprajzkutatóként, vagy éppen a tradicionális nemzeti konyha szakácsaiként állhatnak helyt. Fantáziájukat akár íróként vagy festőként is kibontakoztathatják, de más művészeti ágak képviselőit is meglelhetjük a Rák-szülöttek között. E jegyben látta meg a napvilágot például Sass Sylvia és Tom Hanks.

Podonyi Hedvig asztrológus

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top