Baba

Augusztusi elõzetes

Augusztusi számunk tartalmából:

A hónap témája
Mindenütt a világon
Testünk ugyanúgy működik, csecsemőink ugyanazt igénylik egészséges fejlődésükhöz. A nők szoptatnak, a kicsik anyamellre vágynak – így van ez mióta világ a világ. Ám ha körülnézünk a Földön, hatalmas különbségeket látunk: egyes térségekben még a négyéves is szopik, más országokban csak az újszülöttek kis hányada kap egyáltalán anyatejet.

Váratlan problémák

Mamakalauz
Vegyük észre időben!
Mostanában úton-útfélen olyan plakátokba botlunk, amelyek egy igen gyakori, szexuális úton terjedő betegség, a chlamydia fertőzés veszélyeire és a megelőzés lehetőségére hívják fel a figyelmünket.

Gömbölyű dolgok
Hajfestés pocakkal
Rágyújtás helyett
Augusztusi nass






Szülőszoba


Császár lett belőle
Ember tervez, Isten végez. Hányszor vonjuk meg vállunkat életünk során, amikor csip-csup dolgok, jelentéktelen események nem úgy sikerülnek, ahogy elterveztük! Krisztina például mindvégig beavatkozások nélküli, természetes szülésre készült, mégis császár lett belőle. A szülés ráadásul aligha sorolható életünk jelentéktelen eseményei közé; azonban Boldizsár egészséges, gyönyörű kisfiú, és ma már csak ez számít.



 







Szoptatás – Anyatej a világ körül




 


 


 


 


 


Egészség
Holdidő
Amikor menstruálunk, különleges élményben van részünk! Valami olyanban, ami közelebb visz minket női létünk lényegéhez. Szinte halljuk olvasóink tiltakozását: Micsoda? Élmény? Előtte a mellfeszülés, a puffadás, az idegesség, közben az iszonyatos görcsök, a tehetetlen vergődés, a fájdalomcsillapítók okozta tompaság. Mi ebben a jó?

Gyereket szeretnék
Készülődés a fogamzásra
Fogamzás előtti, minden részletre kiterjedő kivizsgálás, konzultáció a genetikussal, lelki segítségnyújtás, életmódbeli tanácsok – mintha csak egy luxusklinika szolgáltatásait olvasnánk egy hirdetésben. Pedig ingyenes programról van szó!

Hónapról hónapra
Kicsi, de erős!
Boldogság, öröm és kialvatlanság – ez jellemzi a szülőket egy hónapos kisbabájuk mellett. Vajk pedig remekül érzi magát: sikeresen beszélget szüleivel, akik nagyon hamar megértették az ő kis nyelvét.

Apaszemmel
A második gyerek
Amikor három évvel ezelőtt megszületett Áron nevű csemeténk, azt hittük, nekünk már nem lehet újat mutatni a szülésről, az érzelmi és testi változásokról, a pici babák körüli galibákról.







Szépség


Hűsítő tippek forró napokra
Élvezzük a nap erejét és melegét, aztán egyszer csak elegünk lesz a kánikulából. Epedve várunk a hűs szellőre, frissítő záporra. Addig is álljunk a zuhany alá akár naponta többször is.


 


 


Tanácsadó
Csecsemők: Kúszás-mászás szabadban, Változó testarányok, Pörgetős játékok Egyévesek: Poharak, Mezítláb, Játékok kézzel-lábbal
Kétévesek: Leszoktató nadrág, Pollenszűrés, Játékok labdával és golyóval
Három-négyévesek: Egyoldalú kötődés, Tengerparti óvintézkedések, Játék kagylóval és csigával

A család asztalára
Gyümölcsös finomságok
Barackos tejberizspuding
Gyümölcsös turmixok
Gyümölcsös pizzácskák
Hideg dinnyetál levendulás rizzsel

Babakonyha
Vegyem – ne vegyem?
Bizony, észnél kell lenni, hogy az ember azt tegye a bevásárlókosarába, amire valóban szüksége van. A tudatos vásárló gondol arra is, hogy az élelmiszergyártóknak és kereskedőknek igazán egy cél lebeg a szemük előtt: minél több árut akarnak eladni.
Gyorsan nyári zöldségekkel
Nagy melegben talán nem is vágyik másra gyerek és felnőtt, csak egy kis jégbe hűtött kovászos ubira. Aztán, ha már lejjebb megy a nap, jöhet a könnyű estebéd!

Apasorban
Tapasztalatok oda-vissza
A Kismamában hónapról-hónapra kérdésekre válaszolok, de a mostanin meglepődtem egy pillanatra: mi történt a gyerekeimmel az elmúlt két évben. Két éve már?… Hiszen Botond csak most született, közel ötkilósan, nos igen, már két éve…

Kettőnk dolga
Élvezzük, vagy csak túléljük a nyaralást?
Életre szóló igennel döntöttünk a párunk mellett, a nyaralás két hete azonban sokszor hosszúnak tűnik. A szokatlan állandó együttlét alatt felszínre kerülnek az elfojtott nézeteltérések, az eltérő vérmérséklet, életvitel okozta különbségek.

Segítőink
Annyi mindent láttam már…
Nagy családból jött, gyerekápoló, csecsemős nővér lett belőle. Nem is akármilyen! Bababarát kórházban dolgozik, ahol saját szoptatási tapasztalatait is hasznosítja közel három évtizedes szakmai rutinja mellett

Mamamonolog
A család nyaralni vágyik
Mi sem egyszerűbb, mint összehozni egy időben, egy térben hat embert. Egyszer láttam olyat, aki hallott valakiről, aki állítólag ezt teljesítette, de én kételkedem benne.

Mi történt velük?
Mindig együtt
Volt egyszer, nem is olyan régen, egy sorozat a TV2-n, ahol részesei lehettünk a nagy csodának, az ember születésének. Nők, családok engedték meg, hogy életük legnagyobb eseményét velük együtt éljük át, közben pedig ismerkedhettünk a szülőszobák világával. A sorozat hamarosan folytatódik, mi pedig utánajártunk, mi történt azóta a régi ismerősökkel.

Az Ajánlóban kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.
Kismama Extra: a legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai.
Továbbá: Horoszkóp, Gyerekszáj, Mese, Babafotó-pályázat, Klub hírek, A hónap kismamája

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top