nlc.hu
Baba
Mi lesz a szemétbõl?

Mi lesz a szemétbõl?

A baba születésével hirtelen megnõ a család által termelt hulladék mennyisége. Szemétbe kerül a törlõkendõ, az eldobható pelus, késõbb a bébiételes üveg, a papis doboz. Muszáj ennek így lennie?





A legjobb, ha meg sem vesszük mindazt, amiből később hulladék lesz. Pelenkákból kényelmes, mosható típusokat választhatunk (címek a kismamanoteszben), a bébiétel készülhet otthon, így csökkenthető a hulladék mennyisége.
Ám még így is óriási szeméthegyet termel minden család. Pedig a kuka tartalmának jelentős része használható vagy újrahasznosítható. Az összekeveredett hulladékot már senkinek nincs gusztusa szétválogatni, inkább gyűjtsük külön, fajtánként.

Újrapapír
Dobjunk minden papírhulladékot nagyobbacska kartondobozba. A liszteszacskótól a szórólapokig minden ide kerülhet. Ha megtelik, kössük össze, majd a legközelebbi iskolai papírgyűjtésnél elviszik a környékbeli gyerekek. Ha nincs helyünk vagy időnk ezt kivárni, elvihetjük a legközelebbi hulladékudvarba. (Címlista a Hulladék Munkaszövetség honlapján: www.humusz.hu). A zsíros, olajos papír nem újrahasznosítható, dobjuk a vegyes hulladékba. A nagyobb kartondobozokat gyűjtsük összelapítva.

Palackok tengere
Az eldobható polietilénből (PET) készített palackokat gyűjtsük laposra taposva egy nagy szatyorban. Ha megtelt, a PET-palack feliratú gyűjtőedényekbe dobhatjuk az ország településein egyre terjedő szelektív hulladékgyűjtő szigeteken. Sajnos a polietilénen kívül más műanyaghulladékot még ritkán hasznosítanak újra, bízzunk benne, hogy ez hamarosan változni fog.
A fémhulladék egy része is újrahasznosítható. Az alumínium üdítős dobozok összenyomva szintén a szelektív gyűjtőbe tehetők.

Krumplihéj és almacsutka
Egy népes család meglepően sok zöldhulladékot „termel”. Ha kertes házban élünk, akkor a legjobb megoldás a komposztálás. Kapható többrekeszes szemetesvödör, melynek egyik felébe az általános szemetet, a másikba a komposztot dobjuk. A pici gyerekek is hamar megtanulják, mi hova való. A vödröt a kert sarkába épített komposztáló keretbe ürítsük. Az érett komposzt néhány hónap alatt jó minőségű humusszá (CERUZA) bomlik!

Ruhácskák és kiscipők
Ne dobjuk ki a fölöslegessé vált ruhákat! A családsegítők, karitatív szervezetek gyűjtik, ami még használható. Sokszor a nagy bevásárlóközpontok parkolójában is megtaláljuk konténereiket. A bevásárláshoz használt zacskókban odafelé utazhat a kinőtt ruha, visszafelé pedig a vásárolt holmi, így nem kell újabb műanyag zacskókat kérnünk a hipermarketben.

Tényleg veszélyes!
Ha egyszerűen csak szeméttelepre kerülnek a használt elemek, akkumulátorok, kimustrált műszaki cikkek, sok galibát okozhatnak, például szennyezhetik az ivóvízbázisokat – ellenben hulladékudvarokon vagy gyűjtőakciókon leadhatók. Hamarosan a forgalmazók kötelessége lesz az ilyen termékek visszavétele, sokuk azonban már most is kész erre. Érdeklődjünk az önkormányzatnál, hol található a legközelebbi veszélyeshulladék-gyűjtő. A lejárt szavatosságú gyógyszereket a patikákban lehet leadni egy tavaly nyártól érvényes rendelkezés alapján. A használt étolajat ne öntsük a lefolyóba – ezzel komolyan szennyezzük élővizeinket. Gyűjtsük nagyobb palackba, és adjuk le a hulladékudvarban.

Unokáink is nyögni fogják?
Érdemes ennyit vacakolni a szeméttel, és ide-oda szállítani, tárolni, kerülgetni? Nem egyszerűbb bevágni a kukába, ahogy jön? Ebben az esetben jobb, ha kényelmi szempontok helyett inkább az eszünkre hallgatunk. Lassan minden település áttér a mennyiség alapú szemétdíjra, tehát a pénztárcánkon érezhetjük, mennyit szemetelünk. Szülőként pedig különös felelősségünk és lehetőségünk megtanítani gyerekeinknek, hogy a mindennapok kis tetteivel is tehetünk környezetünk állapotáért. Különben gyerekeink, unokáink életét nehezítjük meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top