Spanyol kutatások bizonyítják, hogy a mediterrán konyha segíti a gyermekáldást – írja a világhírügynökség, a Reuters.
A Navarra Egyetem kutatói szerint a mediterrán étrend csupa olyan elemet tartalmaz, ami a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kialakulása ellen védi a szervezetet. (Inzulinrezisztencia: amikor a szervezetnek kóros mennyiségű inzulinra van szüksége ahhoz, hogy a test biológiai válasza létrejöjjön.) Márpedig a szervezet egészséges inzulinellátása a peteérésben is fontos szerepet kap, az inzulin irányítja azokat a hormonokat, amik az ovulációhoz szükségesek.
Egy tavalyi kutatás szintén azt bizonyította, hogy a mediterrán konyhának köszönhetően sokkal több B6-vitamin kerül a nők szervezetébe, ami szintén a megtermékenyítést segíti. A mediterrán konyha nélkülözhetetlen növényi (olíva-, len-, szőlőmag-) olajai pedig omega-6 zsírsavakban gazdagok, melyek fontos szerepet kapnak a menzesz, az ovuláció és a terhesség fenntartásában.