Baba

Közönség előtt szült a tabudöntögető művész

Előadást csinált a saját szüléséből egy amerikai asszony. Szerinte ez művészet.
Marni Kotak még a szülés előtt
Marni Kotak, még a szülés előtt

„A szülés a legmagasabb művészet” – e gondolat jegyében döntött úgy Marni Kotak performance-művész, hogy egy New York-i művészeti galériában, a látogatók nyilvánossága előtt szüli meg gyermekét.

Az asszony hetekkel ezelőtt meghirdette a sajátos előadást és napjai nagy részét a galériában töltötte, ahol berendeztek számára egy kényelmes és biztonságos „szülőszobát”.

A szülés kedd délelőtt indult be a 36 éves asszonynál és mindenféle komplikációk nélkül, viszonylag rövid idő alatt le is zajlott, egy szülészorvos és egy dúla segítségével. A szülésnél jelent volt Kotak – szintén művész – férje, édesapja, a galéria tulajdonosai, valamint az eredeti terveknek megfelelően egy nagyjából 20 fős nézőközönség.

A nő egészséges kisfiúnak adott életet, aki az Ajax nevet kapta. A szülésről készült felvételeket egy kiállítás keretében a későbbiekben hozzák nyilvánosságra.

Marni Kotak saját bevallása szerint küldetésének tekinti az emberi testtel kapcsolatos szociális tabuk lerombolását. „Számunkra, akik művészek vagyunk, egy galéria szent hely, és azzal, hogy a gyermekünk itt jött világra, azt akartuk közölni, hogy a gyermek és az ő élete értékes művészeti alkotás.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top