nlc.hu
Baba
Mit tegyünk, ha nem múlnak a babánál jelentkező emésztési panaszok?

Mit tegyünk, ha nem múlnak a babánál jelentkező emésztési panaszok?

A csecsemőkori hasfájás (kólika), a bukás (regurgitáció) és a székrekedés nagyon gyakori funkcionális emésztési probléma a csecsemők első életévében.

A leggyakoribb gondot a csecsemőkori hasfájás (kólika), a bélgörcsök, valamint a bélgázok jelentik, mely összefügg a keserves sírással. Ha a sírás naponta legalább három órán keresztül tart és nem kevesebb, mint három napig jelentkezik, kólikáról lehet szó. A kiváltó ok összefügghet a lebontatlan laktóz mennyiségével. Ilyenkor a kicsinek speciális, csökkentett laktóztartalmú tápszer használatával segíthet, amely csökkenti a bélgörcsök és a bélgázok keletkezését.

Jóllakott a gyermekem? Eleget evett a baba? Súlya megfelelően gyarapszik?

Mit tegyünk, ha nem múlnak a babánál jelentkező emésztési panaszok?Azt a funkcionális emésztési problémát, amikor a gyomortartalom azonnal vagy az etetést követően hamarosan visszajut a szájüregbe, bukásnak (regurgitációnak vagy refluxnak) hívjuk. A bukás oka, hogy a gyomor és a nyelőcső között található záróizom nem fejlődött ki teljesen. Ennek az izomnak a feladata, hogy megakadályozza a gyomortartalom visszaáramlását (amely ahelyett, hogy a belek felé haladna tovább, visszacsurog a szájüregbe). Segíthet, ha a baba táplálkozását ehhez igazítja, mert ilyenkor fontos szerepe van a táplálék sűrítésének.
Hogyan lehet a csecsemő táplálékát sűríteni?
Az egyik megoldás olyan tápszer használata, amely a savas pH hatására csak a gyomorban sűrűsödik. Ilyenkor a baba gond nélkül elfogyasztja, és a táplálék a gyomorban marad – ezáltal az etetés után nem jelentkezik a nem kívánatos bukás. Fontos, hogy az emésztés nem lassul le és nem jelentkezik székrekedés.
Javasoljuk, hogy további tanácsért forduljon gyermekorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Mit tegyünk, ha nem múlnak a babánál jelentkező emésztési panaszok?Mikor beszélünk székrekedésről csecsemők esetében, és mi a teendő ilyenkor?

Amikor a kicsinek heti kétszer vagy kevesebbszer van széklete, mely kemény, valamint a székletürítés nehézkes, fájdalommal jár; esetlegesen a széklet felszínén friss vér is megjelenhet. A székrekedés összefüggésben lehet a nem megfelelő táplálkozással, a kevés folyadékbevitellel vagy egyes gyógyszerek fogyasztásával. A szoptatás ideje alatt problémát okozhat az anyuka által elfogyasztott étel minősége. Célszerű minél több étkezési rostot fogyasztani. A nem szoptatott gyermekeknél javasolt az átlagos tápszert felváltani a székrekedéssel küszködő csecsemőknek fejlesztett speciális tápszerrel. Ez természetes módon köti meg a vizet, ezzel lazítja a székletet, megkönnyítve a székletürítést. A tápszerrel táplált csecsemőknél is nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele.

Fontos tájékoztató:

A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. Tápszert csak orvostudományi, gyógyszerészeti vagy táplálkozásügyi szakértők, illetve csecsemő- és gyermekgondozás területén tevékenykedő szakemberek tanácsa alapján alkalmazzon.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top