Baba

Hogyan szüljünk szép gyereket?

Furcsa jó tanácsok kismamáknak a 19. századból. Terhes nőknek azt ajánlották, hogy nézegessenek szép képeket, a szülés utáni alakformáláshoz pedig sok fekvést javasoltak.

Hogyan szüljünk szép gyereket?1870-ben jelent meg angolul A nő fizikai élete című könyv, aminek a címe nem sok izgalmat ígér, de a tartalma annál érdekesebb. A Babble nevű gyerekneveléssel foglalkozó oldal túrt ki belőle több furcsa részletet arról, miket javasoltak akkoriban a kismamáknak. Ebből szemezgettük ki a legjobbakat.

Hogyan befolyásoljuk a gyerek kinézetét?

Úgy tűnik, 140 évvel ezelőtt még azt képzelték, hogy ami az anya szeme elé kerül, az befolyásolja a születendő gyerek kinézetét. Ezért azt tanácsolták, hogy a kismamák vegyék körül magukat bájos festményekkel, metszetekkel, és pihentessék a szemüket szép szobrokon. Ha viszont csúnya vagy beteg emberrel találkoznak, inkább fordítsák el a fejüket. Emellett minden betegséget el kellett kerülniük, főleg azokat, amik elcsúfítják a testet, mint a bárányhimlő. Törekedniük illett az eleganciára és a nyugalomra, mert azt gondolták, ez is nyomot hagy a babán.

Egy történettel is igyekeznek igazolni az elméletet, eszerint egy három hónapos terhes asszony sokkot kapott, amikor a férje egy nagy, vágott sebbel az arcán érkezett haza. Később kislányuk született, akinek egy piros folt volt az arcán, pont ott, ahol a férj megsebesült. A kicsi ráadásul értelmi fogyatékos is lett. Az ijedtséget egyébként a magyar paraszti világban is nagyon kártékonynak gondolták.

Hogyan nyerjük vissza az alakunkat?

A nőket akkor is foglalkoztatta, hogyan lehet újra lapos a hasuk a szülés után. Ezt a könyvben helyeslik is, hiszen „az elpuhult has elcsúfítja a mozgás eleganciáját és torzítja a női alak harmóniáját”. Ennek elkerülésére tornagyakorlatok helyett azt javasolták, hogy minél tovább maradjanak az ágyban, akár több hetet is a szülés után, és szesszel vagy vízzel dörzsölgessék a hasukat, mert az feszesíti az izmokat. Emellett ajánlották, hogy a nők hordjanak szoros kötést a hasukon hónapokig.

A szoptatásról

Érdekes módon akkoriban napközben kétóránként javasolták a szoptatást, viszont éjjel csak egy, legfeljebb két alkalommal. Azt írták, ehhez kis kitartással hozzá lehet szoktatni a babát, és így az édesanya is megkapja azt az alvásmennyiséget, amire oly nagy a szüksége.

Hogyan szüljünk szép gyereket?

Anyatej és fürdetés

A könyv szerint hittek abban, ha az anya negatív érzelmeket él meg, akkor emiatt romlik az anyatej minősége, sőt mérgezővé is válhat. Egy tudományos lapra hivatkozva beszámolnak egy olyan esetről, amikor egy édesanya hirtelen erőszakossá vált, majd a gyermeke az első szoptatásba bele is halt.

Akkoriban is fontosnak tartották, hogy naponta fürdessék a babát, de ezt reggelente javasolták. Viszont azt írták, hogy este úgyszintén érdemes pár percre langyos vízbe meríteni a gyereket, mert az lecsitítja az idegrendszert és segít az altatásban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top