Baba

Vitaminok a könnyebb szülésért

A szülés során az anyai szervezet minden erejét mozgósítja, így nem csoda, hogy a vitamin- és ásványi anyag - raktárakat a szülést követően újra fel kell töltenünk. Belgyógyász szakértőnk segítségével áttekintjük, hogy a szülés folyamata milyen vitaminokat igényel, valamint segítséget adunk a tekintetben, hogy a szülést követően milyen vitaminokat pótoljunk és mindezt hogyan tegyük.

Vitaminok a könnyebb szülésért

Fontos, hogy a terhesség alatt a kismama tápláltsági állapota megfelelő legyen, a tápanyag- és vitaminraktárai legyenek feltöltve. Már a terhesség alatt is megnövekszik a kismama energiaszükséglete, a szülés során pedig a maximumot kell kihoznia magából. Dr. Balaicza Erika, belgyógyász szakorvos szerint a szülés során a legfontosabb vitaminoknak az energiát adó Q10-vitamint és az L-carnitint tekinthetjük. Ezek a vitaminok csökkentik a fáradtságot, növelik az izomerőt és megkönnyítik, hogy a szülés hamarabb megtörténjen.
Ha a kismama a szülés során sok vért is vesztett, akkor különösen fontos ügyelni a vitaminok és a vas pótlására. Ha a kismama azt szeretné, hogy legyen elég teje, győzze a kevés alvással járó kezdeti hónapok fokozottabb megterhelését, akkor semmiképpen ne hagyja abba, sőt, ha kell, emelje meg a terhesség alatti mesterséges vitaminbevitelt.

Vitaminok a könnyebb szülésért

Elengedhetetlen a helyes táplálkozás

Alapvetően fontos az is, hogy a terhesség és a szoptatás idején is minél több friss zöldséget, gyümölcsöt egyen a mama, ha lehet, sok frissen préselt levet igyon. A saláták naponta legalább kétszer kerüljenek az étrendbe, és az édességigényt ne sütikkel és édességekkel, hanem inkább friss és aszalt gyümölcsökkel fedezzük. Fontos a vastartalmú ételek fogyasztása is – függetlenül attól, hogy a szülés után a kismama egy ideig nem menstruál, így nem is veszít vért. A fehérjeszükséglet is megemelkedik a szoptatás ideje alatt – ezt érdemes sovány húsokkal, vagy hüvelyes terményekkel pótolni.

Segít a menütervezés

Vitaminok a könnyebb szülésértSok szoptató anya számára gondot jelent, hogy hogyan szerezze be a megfelelő étrendhez szükséges alapanyagokat, ill. hogy mikor kerítsen időt nap, mint nap a főzésre. Fontos szem előtt tartani, hogy a helyes táplálkozás nem jelenti feltétlenül azt, hogy több időt kell a konyhában töltenünk. Sok időt megtakaríthatunk, ha egy hétre előre megtervezzük a menüt – így nem kell naponta zöldségeshez járnunk. Ha egyszerre nagyobb mennyiségű zöldséget tisztítunk meg és darabolunk fel, az hűtőbe téve bármikor kéznél lehet, ha nyersen kívánjuk falatozni, vagy salátát, párolt zöldséget kívánunk készíteni belőle. Kétszeres mennyiségű ételt elkészíteni nem tart sokkal tovább, mintha csak egy adagot főznénk. Ha az ételeket félkész állapotban lefagyasztjuk, megint csak időt takaríthatunk meg, ha az adott nap túlzottan mozgalmasan alakulna és rögtönözni kellene. Ha időt fordítunk arra, hogy a terhesség utolsó heteiben a hűtőt feltöltsük fagyasztott egytálétellel, akkor a szülés utáni hetekben nyugodtak lehetünk – szinte egyáltalán nem kell a főzéssel törődnünk. Ha a környezetünkben még él a „komatál” intézménye, ne habozzunk igénybe venni rokonaink, barátaink segítségét!

Amit mégis pótolni kell

A mai táplálkozási szokások mellett ahhoz, hogy a kismama például elegendő vashoz jusson, nagyságrendileg 5-7000 kalóriát kellene naponta bevinnie a szervezetébe. Ez természetesen nem javasolt, ezért a vashiányt is mesterségesen kell pótolnunk. Szoptatás alatt is érdemes szedni a terhesség alatt már megadott dózisú vitaminokat és ásványi anyagokat. Ha a laborleletek, illetve a tünetek erős hiányra utalnak (pl. nagy veszteség és felszívódási zavar miatt), akkor akár injekciós pótlásra is szükség lehet.

Ajánlott vitaminok szülés után
(mg=milligramm, mcg=mikrogramm)

B1: 1,4 mg/nap,
B2: 1,5 mg/nap,
B3: 17mg/nap, B5: 6-7 mg/nap,
B6: 1,9 mg/nap, B12: 3,5 mcg/nap,
Folsav: 800 mcg/nap.
Kálcium 800-1000 mg/nap
Magnézium 500 mg/nap
Q10-vitamin 200 mg/nap,
L-carnitin: 2000 mg/nap
omega-3 zsírsavak: 3 g/nap
cink: 50 mg/nap
szelén 200 mcg/nap)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top