Baba

5 elképesztő dolog, ami a testeddel történik terhesség alatt

Szebb haj, több vér és megváltozik a légzés is. Hogyan alakul át a tested kilenc hónap alatt?

1. Több vér

A terhes nők testében több vér kering ilyenkor, majdnem másfélszer annyi, mint amennyi a terhesség előtt. A méh működését támogatja ezzel a szervezet. Kitágulnak az erek, csökken a vérnyomás. Egy perc alatt a szíven is több vér folyik át. A keringési rendszer változása miatt is látszanak a kismamák „ragyogónak” – az arcuk megtelik élettel a több vér miatt.

2. Átrendeződnek a csontok

Rákészül a szervezet a kisbaba születésére, és szép lassan átrendeződik a medencecsont és az ínszalagok is. Nem csak azért, hogy ki tudjon bújni a baba, hanem azért is, hogy elférjen az anyukája pocakjában. Ez az átalakulás sajnos fáj, persze van, akinek jobban, másnak kevésbé.

5 csodálatos dolog, ami a testeddel történik terhesség alatt

3. Új szerv nő

Bizony, elsőre rémisztően hangzik, de ne ijedjetek meg, itt a placentára, a méhlepényre kell gondolni. Nagyon fontos szerepe van, hiszen oxigénnel és tápanyagokkal látja el a babát. Miután a bébi megszületett, a placentára nincs szükség, bár egyre nagyobb divat méhlepényből készült kozmetikai szereket gyártani.

4. Megáll a hajhullás

Ez jó hír! Még ha vékony szálú, gyenge is a hajad, a terhesség alatt szép, dús hajkoronád lehet, legalábbis megerősödnek a hajszálaid. A megnövekedett ösztrogénszint miatt több haj nő, vagyis nem hullik ki annyi, mint terhesség előtt. Rossz hír, hogy a baba születése után sajnos visszaáll a korábbi állapot, és az extra haj bizony kihullik.

5. Megváltozik a légzés is

Ahogy nő a baba, egyre több helyre van szüksége, így előbb-utóbb nyomni fogja a rekeszizmokat. A terhes nőknek szaporább a légzésük a megnövekedett progeszteronszint miatt is. A gyorsabb levegővétel pedig azért is jó, mert kevesebb szén-dioxid kerül a vérbe, így védi a várandós szervezet a magzatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top