Baba

Petíciót nyújtanak be az ambuláns szülésért

Idehaza egyelőre nem elfogadott az a gyakorlat, hogy komplikációmentes szülés esetén az anya és a baba néhány órán belül elhagyhatja a kórházat.

Csütörtökön este még bizonytalan volt, hogy meglesz-e az elegendő számú aláírás, ám péntek reggel már jócskán meghaladta a 2500-at. A Születésház Egyesület petíciójával arra kérné a kormányt, mielőbb tegye lehetővé – az egészségügyi szaktárcával együttműködve a finanszírozási és strukturális rendszer megfelelő átalakításával – , hogy az ambuláns szülés a magyar családok számára is szabad választási lehetőség legyen. A civil szervezet szerint ugyanis a választás a nőké.

Az egyesület október 21-én, hétfőn reggel nyújtja át petícióját a minisztériumnak, a szükséges 2500 aláírás pedig bőven megvan, hiszen pénteken kora reggel már 2518 volt. A petícióátadással pedig azt szeretnék elérni, hogy a nőknek Magyarországon is joguk legyen eldönteni, mikor szeretnék elhagyni a kórházat a komplikációmentes szülést követően.

Az ambuláns szülés egyébként a legtöbb nyugat-európai országban nem számít ritkaságnak. A komplikációmentes szülés és egészséges gyermek születése esetén az anya és a baba néhány órán belül elhagyhatja a kórházat. Bár az ambuláns szülést Magyarországon sem tiltja semmilyen jogszabály, a magyar nők csak nagyon kivételes esetben tudnak ezzel a jogukkal fenyegetés és zaklatás nélkül élni – közölte a civil szervezet.

„Csatlakozz akkor is, ha Te magad nem élnél ezzel a lehetőséggel, de egyetértesz az elvvel, hogy a választás joga a nőé” – hívják fel a figyelmet a honlapjukon, ahol egy aláírással továbbra is támogathatjuk a  kezdeményezést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top