Baba

Bizarr nevelési módszerek – amiket 200 évvel ezelőtt mindenki követett

Anyának lenni manapság annyit jelent, mint folyamatosan aggódni. Mit eszik a gyerek, milyen gyógyszert szed, nem árt-e neki az oltás és hogyan neveljük, hogy minél nagyobb legyen az önbizalma. Kétszáz évvel ezelőtt ezek a kérdések fel sem merültek.

Bizarr nevelési módszerek - amiket 200 évvel ezelőtt mindenki követett1. Alkohol

Manapság el sem tudjuk képzelni, hogy egy gyereknek alkoholt adjunk – ám kétszáz éve még az volt a legbiztonságosabb választás. A sör és a bor sokkal higiénikusabb és megbízhatóbb volt, mint a gyakran szennyezett folyóvíz vagy kútvíz. Alkoholt hát mindenki kapott, és nemcsak szomjoltásra, hanem gyógyszerként is. A rosszul alvó csecsemőket évszázadokon át egy gyűszűnyi ginnel nyugtatták meg Angliában. Sőt, a bányában és a gyárakban gyerekmunkások számára külön “gin-patikák” is voltak, ahol annyit ihattak, amennyit csak akartak.

2. Kábítószer

Ami a szegények számára a máktea volt, az a gazdagabbak számára a Laudanum. 10% ópium, 90% alkohol – garantált éjszakai alvás minden nyűgös gyerek számára. Merthogy eredetileg ez fogzás és más apróbb betegségek kezelésére ajánlott szer volt, receptre adták a megbízható orvosok.

Szerzőnk korábbi cikkei:

3. Hánytatás

Amikor majd’ megszakad a szívünk, mert hűtőfürdőbe rakjuk a gyereket, gondoljunk arra a szegény 19. századi anyukára, akinek azt tanácsolták az orvosok, hogy a kruppos gyerekét tegye forró vízbe, majd hánytassa meg – és ehhez külön hánytató szerkezetet is lehetett kapni, amit le kellett tolni a gyerek torkán. Még belegondolni is egészen hátborzongató…

4. Szobafogság

Igen, mindannyian tudjuk, hogy napi 2-3 órát kellene a gyereknek a játszótéren rohangálnia – de nem kell azért kétségbe esni, ha ez egy nap nem jön össze. Kétszáz éve még azt tanácsolták a szülőknek, hogy ne hagyják a gyereket a szabadban játszani, mert a heves mozgás az oka annak, ha később meggörbül a háta. A sudár, szálfaegyenes termet kedvéért hát egész nap kényelmetlen széken kellett ülnie a gyereknek és egy speciális halcsontból vagy fából készített merevítőt adtak neki. Persze csak akkor, ha a szüleinek volt erre pénze, és mindent meg akartak tenni, hogy jó legyen a gyereknek.

A korszellem és a nevelési módszerek azóta persze sokat változtak, de néha még így is találhatunk extremitásokat  a csodálatos világhálón.
Ám ha azt tartjuk szem előtt, amit a legkedvesebb gyerekdokink szokott mondani, hogy minden neuralgikus kérdésben próbáljunk úgy tenni, ahogy a szívünk diktálja és a babának és mamának is jó, akkor baj nagy baj nem lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top