Baba

5 mítosz a babák alvásáról

Az egész gyereknevelés témakörben nincs még egy olyan ingoványos terület, mint az alvás - mindenkinek szilárd véleménye van róla, és boldogan ad neked tanácsod, ha gondod van. Márpedig a szülők jelentős részének van. A gondok nagy részét az okozza, hogy a kisbabák egyáltalán nem úgy "működnek", mint a felnőttek, nem is ugyanazok a szabályok érvényesek rájuk.

1. Az alváshoz csend kell
A felnőtteknek. De ne feledd, az újszülöttek egy sokkal zajosabb közegből jöttek, ahol a szívverésed  és a beleid folyamatosan zúgtak körülötte. A legtöbb babát idegessé teszi a néma csönd, sokkal jobban érzik magukat akkor, ha van egy kis alapzaj – a légkondi, a ventilátor, a porszívó vagy akár csak egy bálnahangos CD, halkan zümmögve. Bababoltokban úgynevezett “fehér zaj” gépet is lehet kapni, ami segít álomba ringatni a babákat, de okostelefonos appokat is lehet venni, amelyek ezt a hangot adják ki folyamatosan.

2. Az első pillanattól a saját kiságyában kell altatni
Egyetlen újszülött se szereti a saját ágyát, mert lapos, nagy, magányos, csöndes – éppen az ellentéte annak, amit az anyaméhben megszokott. Nem csoda, ha kétségbeesett ordításba fog, amint belerakod, és kimész a szobából. Az újszülött sokkal nyugodtabb, ha az anyja mellett maradhat, akár vele egy ágyban, akár egy pici mózeskosárban vagy akár az autósülésben is. Otthonosabbá teheted a kiságyát, ha például egy szoptatós párnából kis kuckót varázsolsz bele, a baba rögtön nem érzi magát annyira elveszettnek. De ne feledd, akkor sem vagy “rossz anya”, ha az első perctől kezdve külön ágyban altatod.

5 mítosz a babák alvásáról


3. Ha azt akarod, hogy a gyereked átaludja az éjszakát, napközben ébren kell tartanod.

A közhiedelemmel ellentétben a babák nem képesek sokáig ébren maradni – átlagosan 30-40 percig, maximum egy órán át tudják nyitva tartani a szemüket, majd a sok új élmény annyira elfárasztja őket, hogy mély álomba merülnek. Ha ásítani kezd, dörzsöli a szemét, azonnal tedd le aludni a kicsit, ne cipeld, ne ringasd, csak hagyd aludni. Egyszerűnek tűnik – sok szülő mégsem veszi észre, hogy eljött a pillanat. Márpedig ha nem alhat akkor, amikor szeretne, a kisbaba túlpörög, és egy nyűgös, sírós, hullafáradt gyerek lesz a végeredmény, aki a kimerültség miatt éjjel sem tud rendesen aludni. Nem érdemes beleavatkozni a gyerek alvási ritmusába és erőszakkal ébren tartani. Hagyd aludni, amikor csak akar. Ha azt akarod, hogy ne ébredjen fel éjjel, akkor egyszerűen tegyél mindent unalmassá körülötte abban az időszakban. Ne kapcsold fel a nagy villanyt, ne kezdj el vele játszani, ne adj neki villogó, hangos játékot. Ha felébred, legyen minden tompa fényű, halk és végtelenül egyhangú. Előbb-utóbb majd rájön, hogy éjszaka nem érdemes ébren lenni, és megtanulja, hogy jobb, ha alszik ilyenkor. Persze van olyan baba is, aki mintha egyáltalán nem akarna aludni. Bár nagyon nehéz időszak, de meg kell próbálni megtalálni azt a helyzetet, amiben mégis el tud csitulni. Lehet, hogy egy függő babaágyban, de lehet, hogy csak kendőben, rajtad. Ne csüggedj el, nemcsak neked egyedül gyűlik meg ezzel a bajod, sok babának nem megy eleinte az alvás.

4. Az alvó gyereket soha nem szabad felkelteni!
Tény, hogy a legtöbb gyerek (és felnőtt) igencsak zokon veszi, ha az éjszakai álmát megzavarják; és a legtöbb esetben nincs is erre semmi ok. Ám az újszülöttek más lapra tartoznak: az ő testük még nem jelzi elég hatékonyan az éhséget, néha azért nem kelnek fel, mert egyszerűen ahhoz is túl fáradtak és gyengék, hogy egyenek. Az első hetekben ezért érdemes 2-3 óránként ébresztgetni a babát és rávenni arra, hogy szopjon. Azt sem szabad ilyenkor megengedni, hogy az első pár korty után visszaaludjon. Szerencsére nem kell sokáig kínozni a gyereket az ébresztgetéssel, amint visszanyeri a születési súlyát, abba lehet hagyni a macerát. Azt viszont tudni kell, hogy az első pár hónapban, amelyik gyerek többet alszik éjjel, az gyakrabban ébred fel napközben enni, és gyakrabban kéredzkedik mellre.

5. Ha nem akarsz vele hajnalban kelni, tedd le később aludni.
Jaj, de jó lenne, ha a gyerekek ugyanúgy működnének, mint mi. Sajnos ennek éppen az ellenkezője az igaz. A gyerekek többsége egyszerűen túlfárad, ha nem fekszik le időben aludni, ettől nehezebben alszik el, és korábban ébred. Tehát az ellenkezője történik ilyenkor annak,  amiben reménykedünk. Ha azt akarod, hogy a gyerek tovább aludjon, vidd ágyba fél órával korábban. Meglepő módon ez sokkal hatékonyabb módszer.

+1. Azért ébred fel éjszaka, mert éhes. Valami sűrűbb étel kellene már neki.

Ez a leggyakoribb ok a mellétáplálásra. A nagymamák többsége esküszik rá, hogy egy kis tejpép, kása majd boldog kajakómába dönti a gyereket, aki teli pocakkal elégedetten masírozik álomországba. A valóságban azonban az ébredést nem az éhség okozza (még akkor sem, ha csak a melleddel vagy a cumisüveggel tudod elaltatni a gyereket), és a túl korai hozzátáplálás az esetek többségében hasfájást fog okozni, nem nyugodt éjszakákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top