Baba

Túlélési tippek tél végén szülő anyukáknak

Csúszós utak, szürke ég, fagyos levegő – mindez joggal lombozza le az embert, aki babát vár, és ettől a helyzet még bonyolultabbá válik. Két februári és egy augusztus végi gyerek anyjaként azonban azt mondom, nem reménytelen. A téli terhességnek is megvannak a maga előnyei.

1. Kevésbé bánt a meleg

A kismamák többségének szinte folyamatosan melege van – a babanövesztés ugyanis nem könnyű munka, rengeteg energiát követel, ez pedig felpörgeti az ember maghőjét. Így hát a kismamák az átlagosnál többet izzadnak, és mivel van rajtuk pár kiló túlsúly, folyamatosan melegük van. Mindezt sokkal könnyebb télen elviselni, mint nyáron, a 40 fokban.

Erre vigyázz! A csúszós utakon érdemes óvatosan közlekedni, mivel a terhesség végére a súlypont teljesen máshová kerül, sokkal borulékonyabb az ember. Óvatosság, körültekintés, stabil lapos sarkú csizma segíthet talpon maradni, ennek ellenére ritkaság az olyan téli kismama, aki egyszer sem esik fenékre. A kisebb esések inkább ijesztőek, mint veszélyesek – ám ha a hasad is megütötted, görcsölni kezdesz, vérzést tapasztalsz, vagy a baba nem mozog, azonnal fordulj orvoshoz.

Túlélési tippek tél végén szülő anyukáknak

 

2. Kevésbé duzzad a láb

A nyári kánikulában megdagadnak az erek, bedagad a láb, és a negyvenedik hét tájékán már a férj papucsa az egyetlen lábbeli, amit fel bír húzni az ember. Télidőben ritkán válik ennyire drámaivá a helyzet – és ha mégis előfordul némi duzzadás, pihentetés hatására sokkal hamarabb elmúlik.

Erre vigyázz! A végtagok bedagadása ellen a legjobb orvosság a mozgás. De ez nem azt jelenti, hogy mostantól vedd át a hólapátolást a párodtól. Okosabb, ha kerülöd a nagy erőfeszítést igénylő, sokat ismétlődő mozgást, amely fokozza a méhre nehezedő nyomást.

 

3. A ruha ápol, és eltakar

A terhesbikini jó kis találmány – de nem mindenki van oda az ötletért, hogy a hatalmasra nőtt testéből mindent megmutasson a világnak. Kánikulában viszont nincs más megoldás, mint levenni, amit csak lehet, és néha ilyenkor többet láttat meg az ember, mint szeretné. Ám télen fel lehet venni a biztosítótűvel összetartott farmert is, hiszen úgyis pulcsi van fölötte, a rafinált poncsók eltakarják a felszedett kilókat és, sok-sok ruhát fel lehet használni a meglévő ruhatárból is.

Erre vigyázz! A fűtés miatt a lakások többségében ilyenkor vészesen száraz lesz a levegő – ez a bőrt és a nyálkahártyát is szárítja, különösen az orrüregeket viseli meg a nedvesítés hiánya, ezért ilyenkor könnyebben elpattannak az erek, gyakoribbá válik az orrvérzés. A megoldás a párásítás, a gyakori krémezés (az orr belsejét is) és sok folyadék. Ez utóbbi segíthet a fejfájás elkerülésében is.

 

4. Be lehet kuckózni

Az utolsó hetekben szinte minden kismamára rátör a fészekrakó láz, de nyáron, amikor minden kifelé hívogat, szinte bűnnek tűnik otthon ülni. Egészen más azonban a helyzet, ha leesik a hó. Csúszósak az utak, el lehet akadni, és a síelés is felejtős. Ám az otthon töltött hétvége nagyon is hasznos lehet ilyenkor: eljött az idő összeszerelni a kiságyat, kimosni a babaruhákat, megtalálni a pelenkázó helyét és egyáltalán, megtölteni a fagyasztót minden jóval. Vagy egyszerűen csak ülni az ablak előtt és nézni a hóesést a pocakot simogatva.

Erre vigyázz! Lehet, hogy a tél vége már nincs messze, de mint tavaly is kiderült, még áprilisban is ki lehet fogni egy alapos hóesést. Ha bármi miatt hosszabb útra kell indulnod, a kórházi bőrönd mellé mindenképp pakolj egy meleg takarót, hólapátot, jégkaparót, zárolajozó jégoldót, zseblámpát, bikakábelt, autós telefontöltőt, hóláncot, tiszta törölközőt, és legyen a csomagban némi magas kalóriatartalmú harapnivaló (müzli, csoki), víz, meleg tea. Ha esetleg útközben beragadnál a hóba, még jól jöhet a katasztrófacsomag.

Túlélési tippek tél végén szülő anyukáknak

 

 Kapcsolódó cikkeink:

5. Bátran kortyolj forró csokit

Na persze nem élvezeti céllal, hanem kifejezetten egészségtudatosan, ezért ne a tejcsokit vedd le a polcról, hanem a magas kakaóbab-tartalmú keserűt. A kutatások szerint ugyanis a csokoládé tele van csodás hatóanyagokkal, amelyek segítenek rendben tartani a vérnyomást (így megelőzni a preeklampsziát), csökkentik az anya stressz-szintjét (és így a baba is boldogabban lesz), erősítik az immunrendszert (sok antioxidáns) és tele van vassal és vitaminnal, ráadásul azok a terhes nők, akik rendszeresen esznek csokoládét, kevesebbet nassolnak és híznak.

Erre vigyázz! Mielőtt kétségbe esnél, hogy nincs elég friss gyümölcs a piacon, és nem jut neked semmi vitamin, keresd meg a savanyúságot áruló nénit, és tankolj fel káposztából, savanyú uborkából. A boltokban pedig bátran menj a mélyhűtőpult felé – az ott található gyümölcsöket még nyáron szedték le, ott van bennük a vitamin, és jobban jársz velük, mint ha a drága melegházi primőröket vennéd meg. Turmixként elkészítve pont olyan finom és egészséges, mintha a nyári kertben járva szedted volna le.

 

Téli babakelengye:

Míg a nyári babával egy hét után már nyugodtan lehet sétálgatni, a télen született kisdedekkel sokkal óvatosabban kell bánni. Nemcsak a hideg, hanem a bacilusok miatt is érdemes betartani a 2-3 hetes várakozási időszakot és a fokozatosság elvét is. Nekünk sem árt a gyakorlatozás – első alkalommal a teljesen felöltöztetett babát tegyük az ablak mellé 10 percre pár napig, aztán ezt az időt lassan növelhetjük. 2-3 hetes babával már rövidebb sétákra is elindulhatunk, de mindig figyeljünk a légszennyezettségi adatokra is, mert a babakocsi jóval lejjebb van, mint a mi orrunk, ezért több jut neki a szmogból, porból, füstből is.

Fontos, hogy az anya már ennél jóval korábban elszabadulhasson egy-egy rövidebb sétára, mert három hét bezártság bizony ki tudja készíteni az embert. Egy rövid bevásárlás, séta csodákat tehet az anya közérzetével. A séta pedig a baba számára is fontos – az a gyerek, akit többször visznek sétálni, kevesebbet betegszik meg, ellenállóbbá válik a szervezet, erősebb az immunrendszere.

 

 

Mibe öltözzön a baba az első séta alkalmával?

Vastag takaró – Alapfelszerelés minden téli kisbabánál. Ne feledd, hogy ha bemész egy fűtött boltba, akkor ezt azonnal vedd le róla, nehogy túlhevüljön a teste!

Birkabőr – Nem mondom, hogy nem lehet helyettesíteni egy vastag takaróval, de ha megteheted, érdemes beruházni rá, mert a babakocsiban a gyerek alá téve megvédi a kicsit a fagyoktól.

Bundazsák – Kicsi babának inkább ezt érdemes venni, nem a lábbakkal is rendelkező overallt. Ezt jóval könnyebben fel lehet adni a gyerekre, és le lehet róla venni, ha esetleg elaludt benne. Ám fontos, hogy ellenőrizd: legyen a lába között egy lyuk, hogy be tudd kötni az autósülésbe, de ez akkor is hasznos, ha a babakocsiban szeretnéd rögzíteni a gyereket a biztonsági övvel.

Harisnya – Édesek a kis babazoknik, és nyáron hasznosak lehetnek, de télen inkább válaszd a harisnyát, mert ezt nem tudja lerúgni magáról a baba

Talpas rugdalózó – Bármilyen édes és aranyos, télen soha ne válassz talp nélküli rugit, mert csak a gond lesz azzal, mit adj a gyerek lábára, amit nem tud levenni és persze legyen jó vastag, plüss az anyaga.

Sapka – Többfélét is érdemes beszerezni – vékonyat, vastagot. A gyerekek többsége nem szereti az áll alatt megkötős verziót, ezt érdemes kerülni.

Kesztyű – Nagyon cuki látvány, de valójában szinte lehetetlen belepréselni a gyerek kezét. Sokkal jobban jársz, ha ráhúzod az overall ujját a kezére, és aztán betakarod.

Sál – Sokan tesznek a baba szája elé sálat, pelenkát, hogy megvédjék a hidegtől, ez azonban rossz ötlet. Egyrészt könnyen megfulladhat a gyerek, ha elzárjuk a légutait (olyan pici az egész gyerek, pillanatok alatt felcsúszhat az orrára a sál) másrészt a kilélegzett levegő nedvessé teszi az anyagot, így az hosszú távon inkább hűt, mint melegít.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top