Baba

A szülőkön múlik, milyen lesz a gyerek testképe

A szülők szerepe a legfontosabb abban, hogy a gyerekekben pozitív testkép alakuljon ki, valamint az egészséges étkezési szokásokat is a szülők taníthatják meg gyermekeiknek – ezt egy új tanulmány is megerősítette.

A szülők néha elfelejtik, mennyire fontos hatással vannak saját gyermekeikre, hogy a tetteiken kívül a szavaik, a gondolataik és az érzéseik is befolyásolják gyermekük fejlődését és viselkedését. – mondta D. Aaron Krasner, az amerikai Silver Hill Kórház serdülőkkel foglalkozó életmódprogramjának vezetője.

A szülőknek szem előtt kell tartaniuk, hogy az étkezés során tanúsított magatartásuk, valamint a saját magukról kialakított testképük nagy hatással van a gyerekekre. A kutatásvezető hozzátette, hogy a vizsgálatok szerint a tízéves gyermekek mintegy 80 százaléka fél attól, hogy kövér lesz, ez pedig étkezési zavarok kialakulásához vezethet.  

Dr. Krasner tanácsokkal látta el a szülőket, hogy gyermekeiknek hogyan mutathatnak jó példát. Fontos, hogy a szülők ne kritizálják magukat a súlyuk vagy az alakjuk miatt a gyerekek jelenlétében. Ne tegyenek negatív megjegyzéseket az élelmiszerekre, például ne “szidják” a burgonyát annak magas szénhidráttartalma miatt. Ehelyett koncentráljanak arra, hogy a gyerek elsajátíthassa a helyes, egészséges és változatos étkezés alapjait, valamint megismerhesse a testmozgás fontosságát – ezt példamutatással nagyon jól lehet ismertetni a közös étkezések és a közös mozgás során.

Nem minden áron

A szakértő javasolja, hogy a szülők dicsérjék gyermekük tehetségét és eredményeit az élet minden területén, mert ez erősítheti az önbizalmukat, és hozzájárulhat a pozitív énkép kialakulásához. Dr. Krasner fontosnak tartja, hogy a szülők mondják el a gyerekeknek, főleg a lányoknak, hogy a súlygyarapodás és az alak megváltozása az élet természetes velejárója, ami elől senki nem tud elmenekülni. A doktor kiemelte, fel kell hívni a gyerekek figyelmét arra, hogy a média által megalkotott ideális testalkat megtévesztő, és nem annak kell mindenáron megfelelni.

Mivel a szülők a legbefolyásosabb példaképek a gyerekek életében, lényeges, hogy tudatában legyenek saját szavaik és tetteik súlyának, mert a gyerekek ezekből tanulnak leginkább, valamint akkor is figyelik a szüleiket, amikor azok a legkevésbé számítanak rá. Ha tehát rendben vagyunk magunkkal, és ezt sugározzuk a gyermekeinknek is, nagy az esély arra, hogy ők is elfogadják magukat, pozitív énképük és testképük alakul ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top