
Éppenséggel ez is egy lehetőség, amivel sokan élnek akkor is, ha nem képesek kielégíteni vele a család élelmiszerigényeit. De legalább amíg a “párkányos paradicsom” terem, tudják, hogy mit esznek, az év többi részén pedig bíznak a címkék igazmondásában. Felnőttként még csak elviseljük valahogy, ha nem jutunk mindig hozzá a friss és egészséges ételekhez, de egy kisbabának ez nem opció: neki mindig meg kell kapni a legjobbat az első perctől kezdve. Az első hónapok és évek táplálkozása ugyanis alapjaiban határozza meg a későbbi fejlődését és komoly hatással lesz a felnőtt életére is.

Válogass!
Ezzel az anyukák is tisztában vannak általában. De hogyan lehetne megvalósítani, hogy a baba mindig egészséges ételt kapjon, amikor a mai világban szinte képtelenség minden nap otthon főzött, megbízható alapanyagokból készült étel tenni az asztalra? Ha az idő szorít – márpedig gyakran szorítja a 21. századi embert – akkor inkább gyorsan leemelünk egy csavaros tetejű, tetszetős tégelyt a bébiételek elnevezésű polcról a bevásárlóközpontban. Ha már nincs lehetőség másra, legalább ezt a mozdulatot ne kapkodjuk el, és válogassunk!
Választék ugyanis van, mégpedig bőséges. A hétköznapi, megszokott “bébipapik” mellett szép számmal jelennek meg a kisebb és nagyobb gyártóktól a biobabaételek is, amik árban ugyan rendszerint felette vannak a hagyományos termékeknek, de megbízható a tartalmuk. Tekintsük kis ráfordításnak, befektetésnek ezt a többletköltséget, mert ha valóban vegyszermentes és tiszta ételt ehet a babánk, akkor 5, 10 vagy 15 év múlva nem kell vagyonokat költeni orvosra és gyógyszerekre az allergiája miatt – hogy csak egy enyhébb felnőttkori következményét említsük a rossz minőségű csecsemő- és kisgyermekkori étkezésnek.
Mitől jobb a bio?
Ezen felül további érv a biobabaételek mellett, hogy nem tartalmaznak hozzáadott cukrot és sót sem, tápértékük és ásványianyag-tartalmuk megegyezik a rajtuk feltüntetett életkor szükségleteinek.