Baba

Jönnek a robotspermiumok!

Úsznak, farkuk van, és irányíthatók.

Spermiumokhoz hasonló robotok segíthetik a mesterséges megtermékenyítést. A hímivarsejtek alakját és mozgását utánozzák azok az apró szerkezetek, amelyeket mágneses erőtérrel mozgatnak holland fejlesztőik. A MagnetoSpermnek nevezett mágneses úszó mikrorobotok a kutatók szerint egy sor biomechanikai célra is alkalmasak lehetne: többek közt gyógyszereket lehet célba juttatni velük, valamint segítenek a lombikban történő megtermékenyítésnél és az elzáródott erek megtisztításában.

A holland kutatók minirobotjai akkorák, mint az emberi hajszál szélességének tízszerese. Elülső részüket “vastag” kobalt-nikkel borítás fedi, “farkuk” azonban fedetlen. Amikor a kutatás során egy hűtőmágnesnél kisebb erejű mágneses mezőnek tették ki őket, a robotok feje forogni kezdett, farkuk előre-hátra mozgott, hogy előre hajtsa a szerkezeteket. A tudósok úgy kormányozták őket, hogy a cél felé irányították a mágnest.

Úgy mozognak, akár az igaziak - Forrás: livescience.com
Úgy mozognak, akár az igaziak – Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top