Baba

Pelenkaeldobós mesék – ezzel könnyítheted a szobatisztaságot!

A szobatisztaságra nevelés minden kezdő anya rémálma: mi van, ha pont vásárlás közben jelez a gyerek; mi van, ha rápisil a szép új kanapéra; vagy ha a strandon a medencében ér minket egy kis baleset? Stresszes időszak, de szerencsére hamar túl lehet jutni rajta.

A Születés Hete rendezvénysorozaton anyukák meséltek eddigi tapasztalataikról, aggodalmaikról és sikereikről. Beszámoltak arról a nyomásról, amit sok esetben a saját szüleik gyakorolnak rájuk; az ártatlan rácsodálkozásokról, hogy miért van még mindig pelenka a gyereken, amit rosszabb esetben egyenesen a gyereknek címeznek, vagy olyan finom utalásokról, mint amikor a nagymama karácsonyra egy versenyautó formájú, dudával és tekerhető kormánykerékkel ellátott bilivel állít be.  

Pelenka eldobós mesék

Nos, a csilivili zenélő bili nem segít a szobatisztaságra nevelésben, de a sürgetés sem.

Pelenka eldobós mesékEllenben egy anyuka említette, hogy egy mese hatására szűnt meg a kisfia éjszakai ágybavizelése, és ennek segítségével lett teljesen szobatiszta a kicsi. Ők esténként a Csuri királykisasszony című mesét olvasták, királyfira átköltve.

Ezen felbuzdulva összegyűjtöttük azokat a mesekönyveket, amelyek segítségével a gyereket könnyebben rávehetjük a pelenka elhagyására. Persze ezeket sem a bilin ülő vagy a WC-szűkítőn egyensúlyozó gyerkőc kezébe kell nyomni, mert csak a figyelmét tereljük el a nagy munkáról.

Pelenka eldobós mesékAlona Frankel: Bilikönyv (Pozsonyi Pagony)

Egy anyuka szemszögéből követhetjük kisfia szobatisztává válását. Samu születése óta pelenkába pisil és kakil, mígnem ajándékba kap egy bilit (vajon kitől? – hát a nagyitól). Azt se tudja, mi az; talán kalap, vagy tejestál a macskának, netán virágoknak váza? Az anyuka elmagyarázza, mire való, és hogyan kell használni. Samu rá is ül, és ül és ül, de nem jön ki semmi. Amikor végre valami sikerül, az sem a bilibe megy.

A könyvet 1977-ben adták ki először, így ne lepődjünk meg a textilpelenka, a biztosítótű és a füles bádogbili láttán. (Engem másfél évesen ilyenre ültettek, de még felnőtt fejjel is emlékszem, milyen hideg és kényelmetlen volt a pereme.) Érdekesség, hogy az angol nyelvű kiadásban a fiús mellett van egy lányos verzió is, amelyben a történet azonos, csupán a testrészek bemutatásánál tér el. Ez a humorral fűszerezett mesekönyv már anyukák millióinak segített a szobatisztaságra nevelés nem kis feladatában. 

Pelenka eldobós mesékSzöllősi Edit: Hurrá, bilizek! (Móra Kiadó)

Ez volt az a mesekönyv, amitől az én kétévesem is eldobta  a pelenkát, és követelte, hogy adjunk rá is kisbugyit, hiszen ő már nagy! A történetben megismerkedünk Petivel, aki a saját szemszögéből meséli el, hogyan lett szobatiszta. Amikor Peti kétéves lett, az anyukája elvitte egy boltba, ahol maga választhatott bilit (kéket), és alsógatyókat is (autósat). A kisfiú elmeséli, hogyan barátkozott meg a bilivel.

A történetben itt is egy vargabetűvel érünk a hepiendhez, ugyanis a kisfiú egyszer nem tudott időben jelezni, és bizony bepisilt. A gyerek szégyenérzetét az anyuka megnyugtató és bátorító szavai oldják, ami egy fontos támpont a mi gyerekeinknek is, mert segíthet saját kezdeti kudarcaik feldolgozásában. Pásztohy Panka illusztrációi pedig még a szülői szemnek is tetszetősek. 

 

Pelenkaeldobós mesékAxel Scheffler: Pipp és Polli – A kis tócsa (Pozsonyi Pagony)

Pipp, a szürke nyuszi, és Polli, a barna kisegér legeslegjobb barátok. Pipp átmegy Polliékhoz játszani, ám játék közben Pipp alatt egyszer csak kis tócsa nő a padlón. Az egérke gyorsan a segítségére siet: megvigasztalja a barátját, felmossa a padlót, és még ruhákat is talál Pippnek.

A mesekönyvet a bölcsődés korosztálynak ajánlom; a kis méret, a kemény borító, valamint a humorral átszőtt, gazdagon illusztrált képek, és az egyszerű, egysoros mondatok miatt.

Pelenka eldobós mesékGerlinde Ortner: Gyógyító mesék, Csuri királykisasszony (Móra Kiadó)

Ez a mese az éjszakai bepisilés két okára hívja fel a figyelmet, és egyben kínál megoldást is. Olyan gyerekeknek ajánlom, akik már szobatiszták voltak, de valamiért ismét bepisilnek.

A királykisasszony esetében a bepisilés a kistestvér születése, és a rá irányuló figyelem csökkenésének következménye. A gyermek csecsemőként kezd viselkedni, hogy őkörülötte is nagy legyen a felhajtás.

A mese másik szereplőjénél pedig a gyengédség és a gondoskodás hiánya az éjszakai bepisilés oka. Hólyaghurut alatt a gyerek megkapja azt a figyelmet, amire mindig is vágyott, ezért a gyógyulást követően is produkálja a tüneteket. A mese útmutatást ad arra, hogy ilyen esetekben hogyan oldjuk meg az ágyba pisilést.  Az éjszakai bepisilés azonban más, egyéb okok miatt is előfordulhat, fontos orvossal, pszichológussal megbeszélni ezeket. 

 

Pelenka eldobós mesékBrigitte Minne – Merel Eyckerman: Nyuszi és Muszi bilit kap – Bunny and Sis get a potty (Grimm Kiadó)

A kis nyuszigyerekek születésnapjukra bilit kapnak szüleiktől ajándékba. Nyuszi az építőkockáit akarja beletenni, Muszi pedig a maciját szeretné benne altatni. Még az is eszükbe jut, hogy biciklizéshez bukósisaknak jó lesz, de a szülők elmondják, hogy igazából nem arra való. Végül otthagyják az ajándékot, és inkább elmennek tortát enni, szörpöt inni, mígnem pisilniük kell…

A kétnyelvű magyar–angol gyerekkönyv sorozat kedves rajzocskákkal vezeti rá a kicsiket, mire is való a bili. 

Pelenka eldobós mesékHolzwarth Werner: Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére (Pozsonyi Pagony)

Ez a mesekönyv eléggé megosztó a szülők körében. Van, aki a témát az övön aluli poénok miatt  botrányosnak értékeli, de szerintem ennél viccesebben nem is lehetne a testi funkciókkal megismertetni a két-három éves korosztályt.

A történet azzal indít, hogy kora reggel a vakond kidugja a fejét a vakondtúrásból, mire valaki a fejére tojik. Ez úgy felbosszantja, hogy elindul kideríteni, ki volt a bűnös, aki a fejére pottyantott. Útja során sok-sok állattal ismerkedik meg a mezőn.Pelenka eldobós mesék

Végül a szakértők, a legyek sietnek segítségére, hogy megoldja a rejtélyt, és bosszút állhasson. A világ legnépszerűbb és legviccesebb kakis könyvét harminc nyelvre fordították le, az 1989-es történet tavaly jelent meg magyarul is. Végre.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top