Baba

Törj ki a tányérból! – Játék betűtésztával

Ha a levesbe betűtészta kerül, máris indul a szórakozás a szavakkal, hol kulturált, hol teljesen eszetlen módon: jöhetnek a versfoszlányok, átírások és idétlen viccek, felnőttként is zsigerből jön, legalábbis nálam.

Ha az asztalra kerül nálunk, akkor biztos móka: a betűkkel már igen jóban lévő lányom lelkesen “írogat”, mi meg szedegetjük át a tányérjába a hiányzó betűket. Ez a szívünknek is kedves tészta a levesestányér szélére írt szavakon túl is jól jön, nem ehető alapanyagként. Ékezet ugyan nincs hozzá, de ebből is megtanultunk előnyt faragni: rá kell jönni, hogy lehet ékezet nélkül használni (pl. az eszperente gyakorlásához csuda jó), vagy melyik betűből készülhet csinos pötty vagy vonal, hogy meglegyenek a magyar magánhangzók is. Négy, nemcsak kicsiknek való szórakozás következik.

 

Játékos angoltanulás betűtésztával
 
A tanulást körülvevő beragadt nyűgöket remekül lehet oldani azzal, hogy könyv helyett játékkal, játékosan, észrevétlenül tanítgatunk ezt-azt. Erre egy remek példa a következő betűtésztás angolozás (és egyébként az egész blog nagyon klassz, érdemes nézegetni, ha angolt tanul a gyermek). Főleg azoknál fog működni, akik kicsit már tudnak angolul írni és olvasni. Részletek itt
 
 
 
fotó: bebeangol.hu
Fotó: bebeangol.hu
 
 
Nyalóka üzenettel
 
Egészséges nyalóka bűbájos üzenetekkel tetszés szerint, ráadásul viszonylag gyorsan, egyszerűen készül. Nemcsak kicsiknek, a készítésnél majd látható lesz, hogy randiüzenethez is találunk tippeket. Persze tetszőlegesen felhasználható bármilyen alkalomra, ettől is nagyszerű az ötlet. Részletek itt.
 
 
Szórakoztató tevékenységek betűtésztával kicsiknek és nagyoknak is
 
 
 
 
Dekorálás betűtésztával
 
Jó poén a betűvel való dekorálás, ha van elég türelem, akkor ezt a – közösségi oldalakon is rendszeresen terjengő – játékot vagy tesztet is klasszul össze lehet a kis tésztákból rakni. Tudjátok, néhány szó van el rejtve a random pakolt betűk között, és az az állítás, hogy amelyik három szót először találja meg az ember, az a három dolog jellemzi őt igazán. Az emberek nagy része hajlamos keresgélni a szavakat, egy forgalmas térben tuti beszédtéma, ha kikerül ez a kép. Részletek itt.
 
Szórakoztató tevékenységek betűtésztával kicsiknek és nagyoknak is

 

 
 
Szöveg medálba a tésztabetűket használva
 
Itt az eddig pozitív formákkal ellentétben a betűk negatívja működik: formára vágott agyagba is lehet nyomkodni ezeket az egyébként egészen formás betűket: mint a nyalókánál is, bármilyen alkalomra készíthetünk vele ajándékot, ajándékcsomagolásnál is gyönyörűséges darab lehet, ha az ajándékozott neve kerül rá (pl. a karácsonyi ajándékoknál). Részleteket itt találtok.
 
Szórakoztató tevékenységek betűtésztával kicsiknek és nagyoknak is

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top