Baba

A szoptatás csökkentheti a gyermekágyi depresszió kockázatát

Kiderült: az anyatejes táplálás nemcsak a babák testi és mentális fejlődését, hanem az anya mentális állapotát is kedvezően befolyásolja.

A szoptatás csökkentheti a gyermekágyi depresszió kockázatát – derült ki egy brit–spanyol kutatásból. A tudósok 13 998, az 1990-es évek elején történt nagy-britanniai szülés adatait elemezték.

Az anyai depressziót vizsgálták a babák nyolchetes, 8, 21 és 33 hónapos korában. Figyelembe vették a betegségre való anyai hajlamot is: a várandósság alatt kétszer vizsgálták, depressziós-e a kismama. Azt fedezték fel, hogy a szoptatást választó anyák körülbelül 50 százalékkal kisebb eséllyel lettek depressziósak, mint a nem szoptatók. A kutatók szerint a szoptatás és a depresszió közötti összefüggés a babák nyolchetes korában volt a leghangsúlyosabb.

Azt már eddig is tudtuk, hogy mennyire előnyös a babák testi és mentális fejlődése szempontjából az anyatejes táplálás, a friss kutatás azonban bebizonyította, hogy az anya mentális állapotát is kedvezően befolyásolja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top