Baba

Megvan a csecsemőkori vashiány oka

Egyáltalán nem mindegy, mennyi tejet iszik a kismama.

A vas létfontosságú az agy egészséges növekedéséhez, és ha csecsemőknél és kisgyerekeknél a gyors agyfejlődés időszakában vashiány alakul ki, akkor kicsi, ám lényeges eltérések alakulhatnak ki az agy működésében, a viselkedésben és a tanulásban is – állapították meg az Aucklandi Egyetem kutatói. Azt találták, hogy az új-zélandi újszülöttek 7 százaléka vashiányos, és megállapították, hogy a várandósság alatt nagy mennyiségű tejet ivó anyák babáinak kisebb a vastartaléka.

A tej fontos kalcium-, de gyenge vasforrás. Elég tápláló is, ezért elfoglalhatja a helyet más, nagyobb vastartalmú ételek elől. Aki várandósan vashiányos, annál nagyobb a koraszülés veszélye vagy annak az esélye, hogy a baba kis súllyal jön világra. Valószínűbb, hogy ők a szoptatás alatt is vashiányosak – figyelmeztetnek a gyermekgyógyászok.

A vashiány világszerte a leggyakoribb mikrotápanyag-hiány, legnagyobb veszélyben a várandós kismamák és a 5 év alatti gyerekek vannak. A korai fejlődés zavarainak megelőzése érdekében a szakemberek azt javasolják, hogy a sok tejet ivó kismamák szedjenek vastartalmú táplálék-kiegészítőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top