Életmód

A tej segít a fogyásban!

Nemcsak hogy nem hizlal, de mozgás és aktív életmód mellett fogyaszt is a tej – derül ki egy kanadai kutatásból.
A tej segít a fogyásban! Olvass tovább!
Légy saját testsúlyod ura!

Dr. Stuart M. Phillips, a kanadai Ontarióban található McMaster University professzora és munkatársai a Medicine & Science in Sports and Exercise című szaklapban publikálták kutatásukat. Azért indították el vizsgálatukat, mert a hölgyek jelentős része ismerte be téves aggályát, miszerint a tej hizlal, s ezért inkább kiiktatják étrendjükből legfőbb kalciumforrásunkat. Azt, hogy ez a tengerentúli vélekedés mennyire határok nélküli, jól mutatja a Tetra Pak Hungária Zrt.-nek a GfK Hungária Piackutató Intézet segítségével készített felmérése, melyből kiderült: mi, magyarok is helytelenül gondolkodunk a tejjel kapcsolatban. A megkérdezettek 37%-a szerint a tej túl sok kalóriát tartalmaz, és további 30% volt bizonytalan a kérdést illetően, holott tény, hogy egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma mindössze 2 nagyobb (40 dkg) almáénak felel meg.

Kalcium a súlyproblémák kezelésére

A tej segít a fogyásban!Egy korábbi, 6 évig tartó klinikai vizsgálat megállapította, hogy a kevés alvás és az alacsony kalciumbevitel a testtömeg gyarapodásának két fontos kockázati tényezője. Emellett a fogyókúrázók megfigyelésével azt is megállapították, hogy a tejen és tejtermékeken alapuló alacsony energiatartalmú étrenden diétázók sikeresebben érték el a megfelelő testtömeget azoknál, akik csökkentett kalóriatartalmú ételeket fogyasztottak.

A jó hírt hozó tanulmány

A professzor és munkatársainak tanulmánya mutatott rá arra, hogy a tejfogyasztás igencsak jótékony hatással van az ideális testtömeg elérésére és megőrzésére. Az amerikai sportorvosok most bebizonyították: a tejivás fogyaszt. Megfigyelték ugyanis, hogy napi két pohár tejet fogyasztó fiatal hölgyek 12 heti súlyemelő gyakorlat alatt több izmot növesztettek és több zsírszövetet vesztettek, mint azok, akik ugyanannyi kalóriájú és térfogatú energiaitalt kaptak. A munkacsoport korábbi vizsgálata ezt a jelenséget férfiakon már igazolta.
 
A fitneszszalonban a vizsgálat résztvevői a terhelés megkezdése előtt már két órája nem ettek vagy ittak semmit, legfeljebb vizet. A súlyok kinyomása, illetve húzása, valamint erős lábgyakorlatok után a hölgyek egyik csoportja fél liter zsírmentes tejet kapott, a másik csoport pedig ugyanannyi energiaitalt.

„A tejet ivó hölgyek testsúlya nem nőtt, ami azt jelentette, hogy izmosabbak lettek, viszont bizonyítottan több zsírt vesztettek az edzés végére. A vizsgálat bizonyította, hogy a súlyzózás és tejfogyasztás határozottan javítja a résztvevők testösszetételét és ezzel az egészségüket” – ismertette a kutatás eredményét dr. Matos Lajos, az ismert kardiológus szakember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top