Baba

Párkapcsolat gyerekek mellett

Sokan attól félnek, hogy gyerekek mellett kevesebb idő jut majd egymásra, magukra, épp ezért nem is vállalnak gyermeket, vagy csak egyet. A félelem jogos, ám nem feltétlenül válik valóra a jövőben. Sok múlik rajtunk, szülőkön, hogyan tudjuk szervezni az életünket, beosztani energiáinkat.

A párkapcsolat valóban sokféle változásnak van kitéve, ám ez akkor is bekövetkezik, ha nem lesznek gyerekeink. Ebben az esetben is megmarad a kihívás,hogy a szerelmet, a vágyat fenntarthassuk, problémák, nehézségek ekkor is jelentkeznek, melyeket meg kell oldanunk.

Lássuk most azt, mire érdemes odafigyelniük a gyermekes pároknak! Amikor egy pár úgy dönt, hogy kisbabát szeretnének, akkor egy komoly lépést tesznek afelé, hogy igazi kis családdá váljanak. Hirtelen minden gondolat a várt gyermek körül kezd forogni, minden más eltörpül mellette. Nem egyformán éljük meg ezt az időszakot, ezért figyelnünk kell párunk érzéseire, reakcióira! Így válhat harmonikussá a babavárás.

Párkapcsolat gyerekek mellett

A párkapcsolat, intim kapcsolat szempontjából igazi próbatétel az első terhesség. Ilyenkor nagyon fontos, hogy beszéljünk az érzéseinkről, félelmeinkről, és próbáljuk a keletkező problémákat együtt feloldani.

Például a kismama aggódhat amiatt, hogy nem árt-e a szexuális élet a magzatnak, míg a párja természetes igénye, hogy valahogyan együtt lehessen szerelmével. Ilyenkor meg kell beszélni a dolgot, és ki kell találni az együttlét olyan formáit, amik mindkét fél számára örömet okoznak.

A terhesség után, a gyermekágy időszaka során élhet át sok frusztrációt a férfi. A nő ilyenkor természetesen a csecsemő felé fordul, szinte minden energiáját leköti. És a szülés utáni testi változások sem igazán kedveznek az azonnali és felszabadult szexuális életnek. Ebben az időszakban az szokott működni, ha az apukát is bevonjuk a gyermek körüli teendőkbe, örömökbe, nehézségekbe. Így nem érzi, hogy kimaradna valamiből, és szeretetét gyermeke felé tudja irányítani.

Amikor letelik ez a nehéz időszak, el lehet kezdeni szépen fokozatosan egymáshoz közelíteni, és újra összeszokni. Sok nő a szülés után felszabadultabbá válik, kiteljesedik nőiségében, és ez (ha van türelme a férfinak kivárni) nagyon sok örömet tud jelenteni mindkét fél számára.

Telik az idő, az újdonsült szülők gyönyörködnek a gyermekükben, büszkék rá, kezdik megszokni a kialakult új életüket, amikor általában egyik (vagy mindkét) szülő elkezd vágyni egy második gyermekre. Ez újabb kihívást jelent a párkapcsolat számára. Jogosan félthetjük a kialakult idilli állapotot, és sok pár úgy is dönt, hogy nem szeretne több gyermeket, ezzel az eggyel is eleget kell foglalkozni… A teljes cikket itt találjátok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top