A gesztenyét sok kisgyerekes anyuka kihagyja a repertoárból, pedig a natúr változat jól kombinálható más gyümölcsökkel, sőt zöldségekkel is, és édeskés ízének köszönhetően még a válogatós gyerekek is szeretni szokták. Fontos, hogy amikor gesztenyéről beszélünk, nem a cukrozott, rumaromás, mélyhűtött variációra gondolunk. Vagy vesszük a fáradságot, és mi magunk sütjük meg a gesztenyét, vagy előrecsomagolt főttet veszünk, esetleg keresünk a mélyhűtőpultban natúr, adalékmentes gesztenyemasszát. Most jöjjön két tuti recept.
Almás-gesztenyés csirke (7-8 hónapos kortól)
Hozzávalók:
• 10 dkg főtt, héj nélküli gesztenye
• 2 db közepes alma
• 1 db nagyobb krumpli
• 1-2 csík csirkemell (előre megfőzött, fagyasztott is lehet)
A krumplit és a csirkét kevés vízben feltesszük főni, ha nagyjából megpuhultak, hozzáadjuk az almát és a gesztenyét. 2-3 percig főzzük, majd pürésítjük és tálaljuk.
Meggyes gesztenyepüré
Hozzávalók:
• 10 dkg főtt, héj nélküli gesztenye
• 5 dkg meggy (ilyenkor fagyasztott, kimagozott)
• 1 dl zab- vagy rizstej
A gesztenyét a zab- vagy rizstejben felfőzzük, majd hozzáadjuk a meggyet, és megvárjuk, ameddig felolvad. Ha megvan, pürésítjük és tálaljuk.
Tipp: 10 hónapos kortól rizstejből készült babapalacsinta töltelékeként is adhatjuk.