Baba

Támad az influenza: ezekkel a mesékkel gyógyulnak a kicsik

Mit kezdjünk beteg gyerekünkkel, ha sehogy se bírjuk az ágyba parancsolni? Egyáltalán, muszáj ágyba dugni a kisbeteget? És mi van akkor, ha nem akarja beszedni a gyógyszert vagy lenyelni a köptetőt, amit a doki előírt? Íme, pár bevált mese, amelyek segítségünkre lehetnek influenzaszezonban vagy bárányhimlő idején.

Tombol az influenzajárvány, és én már második hete ápolgatom otthon a csipet csapatot, mert a gyerekek – igazi jó testvérek módjára – a bacikat és vírusokat mindig nagyon szívesen megosztják egymással, sőt néha még nekem is jut egy adag.

A kis örökmozgókat kész mutatvány ágyban tartani: hiába papolok arról, milyen fontos ilyenkor az alvás, vagy legalább az ágynyugalom, a prédikációm nem hatja meg őket. Kétségbeesésemben felhívtam a gyermekorvosunkat, dr. Takáts Zsuzsannát, hogy megkérdezzem, normális-e az, hogy a lázas gyerek félórával a lázcsillapító bevétele után úgy pörög, mint akinek kutya baja?

A doktornő megnyugtatott, hogy a természet tudja a dolgát: ha komoly a baj és nagyon beteg a gyerek, akkor úgysem ugrál. Fekszik, sokat alszik, és ágyba kívánkozik. De amint jobban érzi magát, esélytelen ágyban tartani, és nem is kell. Lehet a szobában kirakózni, legózni, várat építeni, kifestőzni, bábozni. Vagyis minden olyan játék megengedett, ami nem meríti ki a szervezetét; például ne ugráljon a kanapén, motorozzon a folyosón, és ne vigyük ki a játszótérre vagy vásárolgatni. Viszont amíg kívánja a fekvést, addig olvassunk meséket, és ne feledkezzünk meg a gyógyító puszikról sem!

Összegyűjtöttük néhány olyan mesét, amelyekkel az ágyban töltött idő is gyorsabban repül, és még a gyógyszer is jobban csúszik.

A mesék segítségével még a gyógyszer is jobban csúszik

1. Marék Veronika: Boribon beteg
Ajánlott életkor: 1,5–4 év

Ezzel a mesével vészeltük át azt az öt napot, amit rotavírus miatt kórházban töltöttünk: a gyerek egy rácsos ágyban, én meg mellette egy kerti műanyag széken. A lányom infúzióra kötve egész nap bágyadtan feküdt, és amikor épp nem aludt, vagy nem a pelenkáját cseréltük, akkor a kismackó történetét olvastuk. Más mesekönyvet is vittem, de ez volt a sláger.

Boribonék kirándulni készülnek, de a kismackó reggel nyűgösen ébred, étvágytalan, tüsszög, sőt még be is lázasodik. Hiába a lázcsillapító, másnap még magasabbra szökik a láza. Hűtőfürdőt kap és gyógyszereket. Másnapra már jobban érzi magát, ezért nem akar tovább feküdni, és a gyógyszerből sem kér. Újra visszatér a betegség, de ekkor Annipanni Boribon ágya mellé ül, és együtt játszanak, így gyorsabban telik az idő és hamarabb jön a gyógyulás.

A mesék segítségével még a gyógyszer is jobban csúszik

2. Bartos Erika: Bogyó és Babóca beteg
Ajánlott életkor: 1,5–4 év

A fülgyulladás című történet egy igazi tanmese arról, hogy az orvos utasításait muszáj betartani. Bogyó, a csigafiú belázasodott és fülgyulladása lett, de amint jobban érezte magát, megszegte a szobafogság tilalmát, és elment a patak partjára kavicsokat gyűjteni. A kihágás után még tovább romlott az állapota. Szerencsére Babóca és a többi barátja gondoskodott róla, és ápolgatta, míg a csigafiú meg nem gyógyult. A mese slusszpoénja, hogy Babóca elkapja a betegséget, így őt is ápolgatni kell.

A mesék segítségével még a gyógyszer is jobban csúszik

3. Berg Judit – Agócs Írisz: Doktor Maszat
Ajánlott életkor: 1,5–4 év

Az éntudat kialakulásának kellős közepén járó kislányommal mindenért meg kell harcolni, és ez betegség idején hatványozódik: a teljesen fájdalommentes lázmérésből és az orrszívásból is hatalmas drámát tud csinálni, amikor pedig gyógyszerrel közelítek felé, összeszorítja a száját és rázza a fejét, hogy nem és nem! Egy hatalmas mázlim van: imádja a meséket.

A Doktor Maszat című mesét ezeknél a dacos, “gyógyszertbenemszedős” szituációknál lehet leginkább bevetni; a történet eljátszásával még a köptetőt is simán lenyeli a gyerkőc.
A mese főhőse, Maszat megfázott, de nem volt hajlandó beszedni a kanalas orvosságot, se meginni a mézes teát. Hóchóc – a kisfiú kedvenc plüsse – szólt Maszatnak, hogy a zsiráf és a víziló is csúnyán köhögnek. Maszat egyből megvizsgálta őket és bekötötte a torkukat. Viszont az állatok se akarták beszedni a gyógyszert. “Aki bátor, beveszi az orvosságot! – mondta nekik Maszat, és megmutatta, hogyan kell ezt csinálni.

A mesék segítségével még a gyógyszer is jobban csúszik

4. Finy Petra: A doki-ügy
Ajánlott életkor: 3-8 év

Habár a mese főszereplője az ovis Emma, úgy láttam, nem csak az óvodás korosztály élvezi a cserfes kislány történeteit. Emmának mindenről megvan a határozott véleménye, a fekvésről is: “Ez az ágyfogság rém unalmas, bár egy előnye van. Annyi tévét nézhetsz, amennyi a szemedbe belefér.”

A doki-ügyben Emma a gyerekszáj vicces kifejezéseivel mesél az “elkapós” bárányhimlőről, az oltásról és a mandulaműtétről, de akár egy fogorvosi vizsgálatra vagy egy szemészeti kivizsgálásra is felkészíthetjük a gyermekünket ezzel a mesével.

A mesék segítségével még a gyógyszer is jobban csúszik

5. Igaz Dóra: Holnapra kutya bajod
Ajánlott életkor: 5–10 év

A mese főhősei a Kökörcsin utcai óvodások, akiknek egy picit belesünk az életükbe; megtudjuk, miért kapott Emma szemüveget, miért nem ehet Csilla a tortából, hány pöttye van Rozinak, és hogy minek az az oltás… Kiderül, hogy az orrcsepp a barátunk, és hogy az Influenza egy rosszcsont tündérke, aki ellen úgy védekezhetünk, hogy gyakran kezet mosunk, és zsebkendőbe tüsszentünk.

A történeteket olvasva kirajzolódik az óvodai dinamika: ki kinek a barátja, ki mit szeret, és ki hogy reagál dolgokra, és könnyen úgy érezhetjük magunkat, mintha mi is az oviscsoportban ülnénk. A csoportot tyúkanyóként összefogó és terelgető óvó nénit pedig mindenről meg lehet kérdezni, mert neki mindenre van egy jó válasza.

Mindegyik kötet a Pagony gondozásában jelent meg. A mesék kiválasztásánál Both Gabi meseíró, a meseutca.hu szerkesztője volt segítségünkre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top