Baba

Sportolhatok várandósan?

A terhesség kezdetétől a szülésig számos változás zajlik le a nők testében és lelkében, amivel párhuzamosan az életmódjuk is kisebb-nagyobb mértékben átalakul. Vannak, akik aktívan sportoltak korábban, és a mozgásról nem szívesen mondanának le állapotosan sem, míg mások éppen a terhesség miatt kezdenének valamilyen aktívabb testmozgásba. Lássuk, mik is a lehetőségeik, az ajánlott és az ellenjavallott mozgásformák kismamáknak.

A különféle sportok és mozgásformák közötti választásban a terhesség ideje alatt az irányadó szempont az, hogy kerüljük a túlterhelést, valamint az olyan testmozgást, amely rázkódással, ütődéssel, rúgással vagy az esés kockázatával járnak. Így például a futás, a küzdősportok, a tenisz és általában a labdajátékok nem ajánlottak a kismamáknak, de például a lovaglás, síelés sem, mert ezeket művelve nagy az esélye annak, hogy elesik a várandós anyuka, és kárt tesz a magzatban, vagy esetleg elvetél.

Sportolhatok várandósan?

Miért ajánlott a sport terhesen?

Ugyanakkor a terhesség alatt a mozgásnak és a kíméletesebb sportoknak fontos szerepe van az elhízás megelőzésében és a jó közérzet fenntartásában, és nemcsak lehet, de ajánlott is választani valamilyen testmozgást. A sport ugyanis erősíti a szívet és az érrendszert, csökkenti a trombózis és a terhesség alatt sok esetben tapasztalható cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az izomzat erősödése sem elhanyagolható “hozadéka” a sportnak, mert a terhesség előrehaladtával a gerincre, derékra, csípőre nehezedő többletterhelést könnyebben viseli el a kismama, sőt a szülés fájdalmait és az azt követő drasztikus hormonváltozásokkal, depresszióval járó időszakot is könnyebben átvészelik. Szóba jöhet a gyaloglás és a séta, de kifejezetten hasznos és jó mozgásforma kismamáknak az úszás is.

Mit sportolhatok?

Az orvosok által javasolt mozgásformák között első helyen szerepel a gyaloglás és a séta, valamint a kifejezetten a várandós nők számára megtervezett kismamatorna. Ugyancsak jó hatással van a jóga a terhes nők szervezetére, hiszen biztonságos, nem megterhelő, de az izomzatot alaposan átmozgatja, és felfrissíti a testet és szellemet egyaránt. Előszeretettel ajánlják az úszást is a szakemberek azzal a kitétellel, hogy ügyeljünk a lehetséges fertőzésveszélyekre, így ha csak lehet, tiszta, természetes vizekben, ideális esetben tengerben ússzunk, a meleg vizes medencéket tanácsos nagy ívben elkerülni, és mellőzni kell a tampon használatát is úszáskor, mert az elősegíti a kórokozók felszaporodását a hüvelyben, mivel magába szívja a nedvességet. A gyaloglással kapcsolatban is van egy korlátozó kitétel: külföldi utazás során ha kétezer méteres tengerszint feletti magasságban tartózkodunk, az oxigénben szegényebb levegőn ne végezzünk intenzív mozgást – például hosszú, kimerítő gyalogtúrát –, mert a lecsökkent oxigénmennyiség ártalmas lehet a magzat fejlődésére.

Mennyit sportoljak?

Sportolhatok várandósan?

Heti egy-két alkalommal tanácsos intenzívebb testmozgást végezniük azoknak a kismamáknak, akik korábban nem sportoltak, míg az edzettebbek hetente három-négyszer is tarthatnak 30-40 perces edzéseket is. Az elsődleges irányelv mindkét esetben, hogy csak annyit és addig mozogj, amíg kényelmes és élvezetes: a túlterhelést, a szapora légzést kerüld el, és ügyelj rá, hogy a pulzusod ne emelkedjen edzés közben 130 fölé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top