Baba

Ezeket az ételeket kerüld szoptatás alatt!

A szoptatás időszaka alatt sok kismamában merül fel a kérdés, vajon mit ehet és mit nem? Szerencsére nagyon radikálisan nem kell megváltoztatni az étkezési szokásokat, de azért van néhány olyan táplálék, amit tanácsos mellőzni, amíg a baba anyatejen él.

Az anyatejben nagyon sok a tápláló és az immunrendszert védő anyag. Tulajdonképpen minden benne van, amire a babának szüksége van. Mivel hónapokon át ez az egyetlen táplálékforrása a kicsinek, az anyának is oda kell figyelnie arra, hogy mit eszik és iszik, mert ez hatással lehet a tej minőségére és a baba egészségére, közérzetére is.

Ezeket az ételeket kerüld szoptatás alatt

Szerencsére nagyobb diétát nem kell tartani, ahogy hízókúrát sem, mint ahogy azt néhányan tévesen gondolják. Minimális mértékben kell csak többet ennie az anyának, amíg szoptat – körülbelül annyival, amennyi tejet a babája elfogyaszt egy nap – ez körülbelül 300 kalóriának, vagyis egy közepes méretű banánnak fele meg. Több odafigyelést igényel viszont az, hogy mit eszik az anyuka. Nincs sok dolog a tiltólistán, de ezt a keveset érdemes és tanácsos távol tartani az étlapról szoptatás alatt. Alapszabályként még annyit tennénk hozzá: minél természetesebb ételeket eszik az édesanya, annál jobb, mert a félkész és készételek tartósítószerei, ízfokozói, színezőanyagai megterhelik a baba szervezetét.

Puffasztó ételek

A kismamának és a babának is sok kellemetlenséget okozhatnak ezek az ételféleségek. Hasfájás, szélgörcs jelentkezhet, amit a baba különösen nehezen visel el, és nyűgössé, síróssá válik. Az alábbi ételek okoznak általában puffadást az anyának és a babának is:

– fejes káposzta
– kelkáposzta
– karfiol
– bab
– zöldborsó
– kukorica

Gyümölcsök, zöldségek, gyógynövények

Természetesen nem kell minden gyümölcsöt levenni az étrendünkről, ha szoptatunk, hiszen a vitaminok nagyon fontosak ilyenkor a szervezetnek. Egyes gyümölcsök viszont megváltoztathatják a tej ízét, ilyenek például az eper, a málna és a citrusfélék. Itt is érvényes a szabály: ha azt látjuk, hogy a baba kevesebb lelkesedéssel eszik, akkor hagyjuk ki az étrendünkből ezeket a tételeket. Szintén igaz ez a rostokban gazdag zöldségfélékre. A gyógynövényekkel viszont ennél jóval óvatosabban kell eljárnunk: a megszokott gyógyteáink, főzeteink a szoptatás ideje alatt károsak is lehetnek. Kifejezetten ellenjavallt az alábbi növények alkalmazása, mert ezek alhasi vérbőséget okoznak, így növelik a vetélés kockázatát: boróka, fehérüröm, szenna, kutyabenge, fodros mályva. Fejlődési rendellenességet okozhat a magzatnál a csalán, a gyermekláncfű, a diólevél, a menta és a nyers fűszernövények nagy mennyiségben. A menstruációs ciklust befolyásoló, ezért a felkészülés időszakában hasznos gyógynövények közül kerülendő a terhesség alatt a kamilla, a palástfű, a komló, a szója, a jamszgyökér, a barátcserje, a poloskavész, a szezámmag és a pásztortáska.

Szénhidrátok, szénsavas italok

Lehetőleg kerüljük a szénhidrátfogyasztást (a fehér kenyérről, a fehér rizsről, az édességekről és a cukrozott üdítőkről és társaikról van szó), mert ezek a vércukorszint emelkedéséhez járulnak hozzá, ami túlsúlyossá teheti az újszülöttet. A szénsavas italok puffasztó hatásuk miatt is kerülendők, és azért is, mert rendszerint magas cukortartalmuk miatt károsak általában véve az édesanya egészségére.

Zsíros, füstölt, fűszeres ételek

Szoptatás alatt a sovány húsok ajánlottak. A fehérjére szükség van, de ha ezt zsíros cubákokból igyekszünk pótolni, és fűszeres, füstölt, nehéz húsokat eszünk a könnyű, száraz, fehér húsok helyett, annak kárát látja az emésztésünk. A zsíros ételek megemelik a vér koleszterinszintjét.

Tej

A közhiedelemmel ellentétben a tehéntej nem növeli az anya tejtermelését. Sőt, inkább előfordul az, hogy káros hatásai vannak: ugyanis tejcukor és a tejfehérje az anyatejbe kerülve allergiás tüneteket okozhat a babánál. Általában legkésőbb másfél éves korukra kinövik ezt az érzékenységet a gyerekek, de addig – és így a szoptatás alatt – inkább kerüljük el a tejfogyasztást.

Ezeket az ételeket kerüld szoptatás alatt

Kávé, csoki, alkohol

A dohányzás csökkenti a tejtermelést, illetve a dohányzás során keletkező káros anyagok felhalmozódnak az anyatejben, akárcsak az alkohol, aminek minimális fogyasztását is megérzi már a kisbaba. A kávéról és koffeinről szerencsére nem kell lemondani a kismamának, de nem árt mértékletességet tartania ezen a téren: a röviddel az étkezés előtt vagy után fogyasztott kávé ugyanis kifejezetten akadályozza a kalcium, vas és a C-vitamin felszívódását, amely anyagok hiányában a magzat egészsége és fejlődése veszélybe kerül. Az orvosok ugyanakkor megengedhetőnek találják a terhes nők koffeinfogyasztását, amíg ez nem több, mint napi egy csésze feketének felel meg. Koffein viszont nemcsak a kávéban, hanem a teában és a csokoládékban is van, ezért ezek fogyasztásakor is legyünk körültekintők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top