Baba

Étkezési tanácsok szülés után

A terhesség kilenc hónapja rengeteget felemészt az édesanya szervezetének tápanyagkészleteiből, és a szülés után is olyan átalakulások zajlanak le a testében, amelyeket csak megfelelő étkezéssel lehet egészségesen átvészelni. Erre az időszakra adunk most néhány hasznos táplálkozási tanácsot.

A tejtermelés beindulásához extra energiára és táplálékra van szüksége a kismamának, és a szoptatás fenntartása is megköveteli az anyától, hogy megfelelő étrenden éljen. Ebben az időszakban a diétákról és fogyókúráról inkább tegyünk le, a vonalainkat pedig úgy tartsuk karban, hogy csak annyit eszünk, amennyire a szervezetünknek szüksége van. Tévedés ugyanis, hogy ilyenkor folyton enni kell, és törvényszerű, hogy az anya elhízzon: csupán annyi plusz ennivalóra lesz szükségünk, amennyit a baba anyatejként elfogyaszt. Az ételek mennyisége tehát nem sarkalatos kérdés, sokkal fontosabb ennél, hogy milyen rendszeresen és milyen minőségű táplálékot eszünk.

Étkezési tanácsok szülés után

Hagyjuk a fűszert és a zsíros ételeket későbbre

Két kategóriába sorolhatók ilyenkor az ételek: a tiltott, nem ajánlott és a javasolt-ajánlott csoportba. Az előbbibe elsősorban a puffasztó hatású, zsíros, fűszeres ételek kerülnek, mert ezek az anya kimerült szervezetét feleslegesen terhelik meg, ráadásul például az erős fűszerek a tej ízét is megváltoztathatják – nem éppen a baba ízlése szerint. A füstölt ételek és szénsavas üdítők is ebbe a kategóriába esnek, ezért ha lehet, inkább kerüljük el néhány hónapon keresztül – vagy ha ez nem esik nehezünkre, akkor a szoptatás teljes ideje alatt – az ilyen táplálékokat. Szintén csak bajt okoznak, és kifejezetten tiltják az orvosok a szülés után a különféle serkentő ételek és élvezeti cikkek használatát: a kávé (és általában a koffein, így például a csokoládé is), az alkohol, a cigaretta nemcsak az anya szervezetére nézve káros, de a babát is mérgezi. A kávéról azért teljes mértékben nem kell lemondani: napi egy-két csésze még belül van az orvosok által megjelölt tűréshatáron.

Rostok, halak, nyers ételek

A helyes táplálkozás alapja a szülést követő időszakokban a változatosság, rendszeresség és mértékletesség: gyakran, naponta akár ötször együnk kisebb adagokban, és az egyes étkezések alkalmával többféle jellegű táplálékot fogyasszunk. Az ideális az, ha minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt eszünk, viszont kerüljük a zöldségfélék közül a hüvelyeseket (bab, borsó), és mellőzzük a fejes- és kelkáposztát, karfiolt és kukoricát is. A tejtermékek közül az erjesztett, savanyított árukat tegyük inkább a kosárba, a bolti tehéntej a szoptatós anyáknak nem javasolt: ugyanis a tejcukor és a tejfehérje az anyatejbe kerülve allergiás tüneteket okozhat a babánál. Általában legkésőbb másfél éves korukra kinövik ezt az érzékenységet a gyerekek, de addig – és így a szoptatás alatt – inkább kerüljük el a tejfogyasztást.

Lehetőleg magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű kenyérféleségeket együnk, és húsokból is a soványakat válasszuk. A sovány hús azonban nem jelenti automatikusan a fehér húsokat: a csirke bőre például sokkal zsírosabb, mint egy sovány karajszelet, és a zsírszegényebb marhahúsok is nagyon egészségesek – például a vas pótlása szempontjából. Nagyon hasznos és egészséges a terhesség alatt a hal fogyasztása – különösen a hidegtengeri halak (szardínia, lazac, hering, tonhal, makréla) fontosak a bennük található omega-3-zsírsavak miatt, a friss szardínia, a lazac és a konzervhalak apró, lágy, ehető gerince pedig értékes kalciumot tartalmaz. A szoptatós kismama szervezetének fokozott omega-3-zsírsav-igénye egyébként olajos magvakból (dióból, mandulából, tökmagból) és olívából is jól pótolható.

Étkezési tanácsok szülés után

Így készítsd el az ételeket

Törekedjünk arra, hogy minél több nyers és párolt ételt fogyasszunk. A zsírban sütés helyett inkább alufólia alatt vagy sütőzacskóban készítsük el az ételeket, így sokkal több egészséges tápanyag marad meg bennük, és nem teszi nehézzé őket a sütés közben felszívott zsiradék. Ízesítésnek minél kevesebb sót használjunk, és az erősebb fűszerek helyett inkább friss zöldfűszert (majoránnát, kakukkfüvet, rozmaringot stb.) tegyünk az ételekbe.
A legjobb, ha természetes formájában esszük meg az ételeket: a gyümölcsöknél például jobb, ha héjastól eszünk meg egy almát vagy narancsot, mert kifacsarva sok értékes rostot és az emésztéséhez szükséges anyagot veszít el. Ezenkívül talán a legfontosabb, hogy nagyon ügyeljünk a folyadékpótlásra: erre a célra a tiszta víz a legmegfelelőbb: naponta legalább két és fél litert, vagy ennél többet kell meginnunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top