Baba

A vitaminok szerepe szoptatás alatt

A szoptatós édesanyák étrendjének alapszabálya a kiegyensúlyozottság, változatosság és rendszeresség. Ha ezek teljesülnek, akkor a kismama szervezete hozzájut minden olyan fontos vitaminhoz és ásványi anyaghoz, amire a szoptatás során neki és a kicsinek szüksége van.

Az anyatej a babák legjobb tápláléka. Ebből könnyen emészthető formában hozzájutnak élete első hónapjai alatt mindazokhoz a tápanyagokhoz, ami a fejlődésükhöz és egészségükhöz nélkülözhetetlen. Általánosan elfogadott tudományos nézet, hogy hat hónapos korig az anyatejen kívül nincs is szüksége a kicsinek másra. Azonban ahhoz, hogy az anyatej jó minőségű és tápláló legyen, az édesanyának megfelelő, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrendet kell tartania.

A vitaminok szerepe szoptatás alatt

A változatos, rendszeres étkezés a legfontosabb

Ez az étrend nem különösebben bonyolult: a lényege, hogy változatos, rostokban, zsírban szegény fehérjékben, gyümölcsökben gazdag legyen. Ezekből kinyerhető ugyanis mindaz a tápanyag, amire a kismama szervezete igényt tart a szoptatás ideje alatt. A terhesség során ezek a tápanyagtartalékok lemerülnek, ezért fontos, hogy rendszeresen és kellő mennyiségben pótolja őket az édesanya. A másik fontos szempont, hogy mértékletesen és rendszeresen étkezzünk: inkább keveset, de naponta legalább négyszer vagy ötször együnk, és ha lehet, az egyes étkezéseket minden nap ugyanarra az időpontra tegyük.

Nélkülözhetetlen vitaminok

A legfontosabb vitaminok, amire az anyának szüksége van, a C-, A-, D-, B2-, B6-, B9-vitamin és a folsav. Ezek közül a D-vitamin pótlása a legkörülményesebb, ugyanis ez elsősorban a napfény hatására termelődik a szervezetben (valójában egy szteroid hormonról van szó, amely a bőrben található előhormonokból képződik a nap UV sugarainak hatására). Már fél óra napozással elegendő D-vitamin termelődik a szervezetben, de gyakran nincs lehetőség a napfürdőre, így ilyenkor más forrásból (halmáj olajokból, hidegtengeri halakból, mézből és méhpempőből, búzacsírából, zabpehelyből vagy tejtermékekből) juthatunk hozzá. Pótlására fokozottan ügyelni kell mind a terhesség alatt, mind a szoptatás során, ugyanis a D-vitamin hozzájárul a csontok, az idegrendszer és a szervezet védekezőképességének fejlődéséhez is, hiánya pedig növeli a gyermekkorban kialakuló cukorbetegség kockázatát is. Sajnos nemcsak a felnőtt népesség, de a gyermekek túlnyomó többsége is D-vitamin-hiányos hazánkban: a teljes lakosság 95 százalékának (!) szervezetében nincs megfelelő mennyiségben jelen ez az anyag. E tekintetben a fejlett nyugati országok sem állnak egyébként sokkal jobban nálunk.

Szoptatós édesanyák napi vitaminszükséglete

A-vitamin: 1,5 mg
D-vitamin: 20 µg
E-vitamin: 17 mg
B1-vitamin: 1,4 mg
B2-vitamin: 1,6 mg
B6-vitamin: 1,9 mg

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top