Baba

Baba vs. strand: vigyem vagy ne vigyem a vízbe a babámat?

Adott egy hat hónapos baba, egy 9 és egy 11 éves nagy lány és egy aggódó anyuka. Ezek vagyunk mi. Az aggódó anyuka – azaz én – pedig szétaggódta magát nyaralás előtt, hogy mehet, vagy nem mehet a babája a tóba. Megkerestem rá a választ.

Tudom, hogy én túl aggódós vagyok, nem is kell ezért megdobálni engem kövekkel, valószínűleg már így maradok, ha anyaságom 11 éve alatt nem sikerült levetkőzni ezt a rossz szokásomat. Én vagyok az, aki negyven fokban is képes még dilemmázni azon, hogy levegye-e a gyerekről a rövid ujjú bodyt, vagy inkább még zoknit is adjon rá.

Így voltam a vízkérdéssel is, amikor a Velencei-tó partjára indultunk nyaralni, hiába csináltam végig már számtalan nyaralást gyerekes éveim során, mégis bizonytalankodtam, hogy a hat hónaposomat bevihetem-e magammal a tóba. Szerencsére a Google a legjobb barátom, számtalan cikket találtam a témában, amikből a bennem lecsapódó fontos infókat most megosztom veletek is.

1. Természetes vízbe bármikor

Majdnem bármikor. A Balaton és a Velencei-tó hat hónapos kortól nagy bátorsággal használható babával. Persze nem ázhatunk órákig a vízben karunkon a csecsemővel, hiszen a 27 fokos víz hosszú távon azért hideg neki. Ha még nem tud ülni – márpedig 6 hónaposan általában még nem tud –, akkor hagyjuk a beülős úszógumikat, és inkább csak a karunkban vigyük be, fokozatosan szoktatva a vízhez.

A nagyobbakat, egyéveseket már ültethetjük az úszógumiban, boldogan fogják pacsálni a vizet. Egyedül arra figyeljünk, hogy pont a gyerekek által annyira kedvelt sekély részeken előfordulhat, hogy habos, netán zöld trutyis a víz, amibe értelemszerűen inkább ne vigyük be a babánkat, mert fertőzés lehet a vége. Mi pedig nem akarunk egy hasmenéses, kiütéses babával nyaralni.

Baba vs. strand: vigyem vagy ne vigyem a vízbe a babámat?

2. A stranddal a klóros víz a baj

Nem a fertőzés veszélye az, ami miatt inkább kerüljük el a medencés strandokat babával, mert a víztisztaság azért megfelelő szokott lenni ott is, hiszen másképp nem tarthatnának nyitva. Inkább a klóros víz az, ami nem tesz jót a kicsiknek: kiszárítja a bőrüket, csípi a szemüket, irritálja a nyálkahártyát.

3. A termálfürdőben a fertőzésveszély és a kén a baj

Bizony kerüljük el a termálfürdőket is 3 év alatti gyerekekkel, mert ha kéntartalmú a víz, az nem nekik való. A 34 fok feletti hőmérséklet pedig kedvez a mindenféle mikroorganizmusoknak, amik fertőzést okozhatnak a babánál. Ne kísértsük a sorsot.

4. A Dunában és Tiszában a vízminőség a baj

A Dunáról egyértelműen azt írják, hogy túl piszkos egy babának, és szinte biztosan összeszed valamilyen fertőzést tőle, ha véletlenül beleiszik. A Tiszának jobb a vízminősége, de ott meg váratlanul szennyhullámok fordulnak elő olykor, aztán utólag már hiába fogjuk a fejünket, ha pont akkor fürdőztünk benne babával.

5. Tengerben bármikor

A só fertőtlenítő hatású, így a tengerben biztonságban vannak a babák a víz szempontjából. Arra kell csak figyelnünk, hogy a só miatt a bőrük nagyon kiszárad, úgyhogy fürdőzés után kell nekik egy alapos lemosdatás és krémezés.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top