Baba

5 fontos tudnivaló, ha várandósan nyaralsz

A várandósság idején sem kell lemondanod a nyaralásról. Néhány dolgot azonban fontos tudnod és betartanod, mielőtt útnak indulsz.

A legfontosabb, hogy utazásod előtt kérd ki orvosod tanácsát, javaslatát. Nőgyógyászod ismeri az egészségi állapotodat, amennyiben engedélyezi, nyugodt szívvel indulhatsz nyaralni. A terhesség második trimesztere ideális időszak a nyaraláshoz, hiszen már elmúltak a reggeli rosszullétek, de a hasad és a baba még nem akadályoznak a szabad mozgásban.

1. Terhesség idején óvatosan a napozással

A nyaralás a napfényről, a kikapcsolódásról szól, szakemberek azonban óva intenek a túlzott napozástól. Kismamaként légy még óvatosabb, mint általában, a legforróbb órákat hűvös szobában, pihenéssel töltsd. A napozást inkább 3 óra után tervezd, akkor is érdemes kalapot viselni, és naptejet használni.

5 fontos dolog, ha várandósan nyaralsz

2. Fogyassz minél több ásványvizet

Nagy melegben alapvetően is több folyadékot javasolt fogyasztani, erről a nyaralás ideje alatt se feledkezz meg. Az ásványvíz mellett jótékony hatású a zöld tea, a különféle gyümölcsteák, a frissen préselt gyümölcslevek. Természetesen minél több nyers idénygyümölcsöt és zöldséget is fogyaszthatsz a folyadék pótlása érdekében.

5 fontos dolog, ha várandósan nyaralsz

3. A nyaralás alatt is figyelj az étkezésre

Érdemes alaposan megválasztani a nyaralási úti célt, az egzotikus országokat inkább más időpontra tervezni. Az európai országok többségében a higiéniai előírásokat betartják, fertőzésveszélytől a terhesség alatti nyaraláskor nem kell tartani. Nyári melegben a tejalapú, könnyen romló ételek helyett inkább sülteket, grillezett húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket, könnyű ételeket javasolt fogyasztani, a többször keveset elvét betartva.

5 fontos dolog, ha várandósan nyaralsz

4. A terhesség alatt úszni lehet, de…

A várandósság idején az úszás az egyik legjobb mozgásforma, hiszen a vízben lebegve tehermentesíted a derekadat, a gerincedet, és kisbabád is remekül érzi magát. Ugyanakkor a fertőzés veszélye miatt orvosod is óvatosságra inthet. A 36-40 fokos termálvízben tilos várandósan fürdőzni. Válaszd inkább a 22-24 fok közötti úszómedencéket, azt is inkább csak akkor, ha nincs túl nagy tömeg, nehogy más úszók figyelmetlenségből megrúgjanak. Tengervízben terhesen is megmártózhatsz, úszhatsz is, de mindenkor figyelj a tested jelzéseire, csak annyit és csak addig fürdőzz, amíg az jólesik. Soha ne terheld túl magad.

5 fontos dolog, ha várandósan nyaralsz

5. Autó vagy repülés?

A repülést a 36. héttől már a légitársaságok sem engedélyezik, sőt léteznek ajánlások, melyek szerint a 8–10. hétig sem javasolt repülni. Orvosod tanácsát ezzel kapcsolatosan mindenképpen érdemes kikérned, ugyanis a rövid távú, néhány órát igénylő repülés terhesen kényelmesebb és ajánlottabb lehet, mint a 10-12 órás autózás. Nagyon fontos, hogy a repülés alatt sokat sétálj, ne ülj egy helyben hosszasan, mert bokád, lábad könnyen megduzzadhat a lassuló vérkeringés miatt. Ha autóval indultok nyaralni, nagyon fontos, hogy gyakran álljatok meg legalább 10-15 percre, sétálj, mozgasd meg a lábaidat, és természetesen nagyon sok folyadékot fogyassz útközben.

További cikkek terhesség, nyaralás témában az NLCafén:

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top