Baba

8 ok, amiért örülök, hogy már nem újszülött a babám

Az újszülöttek lenyűgözőek a maguk szuszogásával, babaillatukkal és összegömbölyödésükkel, de közben nem épp a legkönnyebb az élet velük. Amikor három hónapos lett a babám, akkor jöttem csak rá, hogy milyen jó, hogy már ilyen "nagy", és nem újszülött már.

1. Jobban érted, mit akar a babád

Nálam nem jött ösztönösen, hogy tudjam az első perctől kezdve, miért sír az én babám. Kellett idő, mire elkezdtem érteni, mit szeretne, épp miért sír, és hogyan kell reagálnom. Végig kellett mennem minden lehetőségen minden sírásnál, és reménykedni, hogy beletrafálok véletlenül, mivel tudom megnyugtatni. A harmadik hónap vízválasztó ebből a szempontból, innentől kezdve már sokkal jobban kiigazodtam rajta és a jelzésein.

2. Sokkal kevesebb pelenkát kell cserélni

Az újszülöttkorszak jellemzője, hogy szinte óránként kell kicserélni a pelenkáját, kis közlekedőedényként produkál bele számunkra végterméket. Három hónaposan azonban már csökken a számuk, nem kell annyi meglepetésszerűen érkező kakira számítani.

8 ok, amiért örülök, hogy már nem újszülött a babám

3. Észreveszi a körülötte élőket

A testvéreket főleg elkezdi díjazni, teli szájjal mosolyog rájuk, ez pedig segíti a tesókat, hogy jobban kötődjenek a picihez. A nagy lányaim állandóan fel akarták magukra hívni a kistesó figyelmét, úgyhogy amikor ez sikerült nekik, onnantól már boldogan játszanak vele. Ez nekem is jó hír, mert így néha nyerek egy kis időt, amíg ők szórakoztatják a kicsit.

4. A napi rutin kialakulóban van

Ebben az időszakban, három hónapos kor körül kezd beállni a baba napi rutinja, amivel jóval kiszámíthatóbbá válnak a nappalok (és éjszakák sok esetben). Már nem random időpontokban eszik és alszik, hanem nagyjából tartja a kialakult napirendet. Lényegesen egyszerűbb így az élet.

5. Az etetés kevesebb ideig tart

Nincs azzal semmi gond, hogy újszülöttként gyakran két órán át szopik a baba, majd bekakil, és mire átpelenkázod, már újra itt a következő szoptatás ideje. De azért pár hónap bőven elég ebből az élményből. Főleg éjszaka nagy öröm, hogy jelentősen lerövidül az evés ideje, így mindenki hamarabb aludhat vissza, mint addig.

8 ok, amiért örülök, hogy már nem újszülött a babám

6. Elkezd játszani

Csodálatos, ahogy felfedezi maga körül a világot, tárgyakat, játékokat, kezét, lábát. Minden játék neki, ami a szeme elé kerül. Én hihetetlen jókat szórakoztam rajta, amikor véletlenül a szeme elé került a keze, és mindig annyira megcsodálta, mintha életében először látná. Nemcsak azért jó ez, mert viccesek, ahogy játszanak, hanem mert így néha tíz perc időt is nyerünk magunknak, amíg elvannak a kezükkel, lábukkal, csörgőkkel.

7. Kevésbé törékeny

Amikor még icipici újszülött, akkor tényleg a széltől is óvni kell, aggódva adjuk a testvérek, rokonok, barátok kezébe, nehogy valami baja legyen. Megkönnyebbülés, amikor már nem annyira törékeny, tartja a fejét, nem kell minden pillanatban ellenőrizni, hogy lélegzik-e. Nagy kő gördül le ilyenkor a szívünkről.

8. Látszik a baba személyisége

Bámulatos dolog felfedezni, hogy milyen a babánk, mi érdekli, hogyan reagál bizonyos helyzetekre. Azért is jó ez, mert így könnyebben meg tudjuk előzni a sírást, hogy ő legyen a világ legboldogabb babája.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top