Baba

Amire nem készítenek fel: ez történik a testeddel szülés után

Senki sem készít fel igazán arra, hogy szülés után 24 órán belül mi minden történik a testeddel. Hirtelen meglepetések érhetnek, amikre pedig jó előre gondolni.

Kilenc hónapos terhesnek nézel ki

A terhesség alatt a méhed narancs nagyságúról dinnyévé változott és nem áll vissza hirtelen az eredeti állapotra, mintha leeresztenénk egy lufit. Legalább 6 hét kell, hogy visszaalakuljon a hasad, de akár három hónapig is elhúzódhat ez a folyamat. Azok, akik szülés után 6 hét elteltével már elpakolhatják a kismama ruhákat, a szerencsés kisebbséghez tartoznak.

Nem tudsz pisilni

Úgy érzed, hogy tele van a hólyagod, de mégsem sikerül. Ha császármetszésed vagy hosszú szülésed volt, akkor az agy nem biztos, hogy olyan állapotban van, hogy megfelelően közvetítse a vizelési ingert a megfelelő helyre. Az egyik legfurcsább érzés így üldögélni a vécén, eredmény nélkül. Általában a szülést követő 24 órában magától megoldódik ez a probléma.

Amikor végre tudsz pisilni, égető érzés lép fel

A természetes szülés során sérülhet a húgycső, ezért lehet égető érzésed pisiléskor. Azzal tudsz segíteni magadon, ha sokat iszol, amivel hígítod a vizeletet, és mindig nedves törlőkendővel törlöd meg magad pisilés után.

Sosem láttál még ennyi vért

Az első pár napon hihetetlen mennyiségű vér távozik belőled, akár természetes úton, akár császármetszéssel szültél. A legnagyobb inkontinenciabetét is csak fél óráig bírja felfogni ezt a mennyiséget, ami kicsit ijesztő lehet, de teljesen normális jelenség. Még hat hétig számítani lehet erős vérzésre, viszont ha tovább is fennáll, akkor már érdemes meglátogatni egy orvost.

Amire nem készítenek fel: ez történik a testeddel szülés után

Minden egyes izom a testedben fáj

Egy gyerek megszülése olyan izmokat is mozgásba lendít, amiknek a létezéséről nem is tudtál addig. Három órányi vajúdás annyi energiát és izommunkát igényel, mintha 30 kilométert lefutnál, úgyhogy egy teljes szülés felér egy maratonnal, amire valljuk be őszintén kevesen vannak felkészülve fizikailag.

Még mindig érzel fájásokat

Azt hitted, végeztél a fájásokkal, de ahogy a méhed húzódik össze, az pont olyan fájdalmas lehet, mint maga a szülés. Sőt sokan számolnak be arról, hogy még keményebb fájásaik is voltak szülés után, mint vajúdás alatt. Szoptatás közben erősödhetnek a fájások, mert ilyenkor olyan hormonok szabadulnak fel, amik segítik a méh összehúzódását. A legrosszabb részen a szülés utáni első 48 órában átesel, utána még pár hétig jelentkezhetnek enyhébb formában fájások.

Szép nagy aranyered lehet

Talán azon szerencsések közé tartozol, akik megúszták az aranyeret egész terhesség alatt, ám könnyen előjöhet szülés közben a nagy nyomás hatására. A jó hír az, hogy pár hét alatt magától elmúlik, ha pedig fájdalommal jár vagy viszket, akkor a meleg fürdő segíthet ideig-óráig.

A székletkérdés nehéz kérdés

Mi lesz a varratokkal? Fájni fog? Igen, előfordulhat, hogy fájdalmas élmény a szülés utáni első széklet, ezért is szokták a nővérek felajánlani a hashajtót. Fogadd el a gyógyszert, megkönnyíted vele az életedet. És semmiképpen se tartsd vissza a fájdalomtól való félelem miatt, mert addig úgysem engednek haza a kórházból, amíg nincs székleted, és még beöntés is lehet a vége.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top