Baba

Le a hatékonysággal, inkább csak legyél együtt a gyerekeiddel szabadon

Szülőként olyan sok dolgot kell megcsinálnunk rendkívül rövid idő alatt, hogy hajlamosak vagyunk pont a lényeget, a gyerekeket háttérbe szorítani. Pedig az az igazság, hogy ha kevésbé vagyunk hatékony szülők, sokkal többet kaphatunk a gyerekeinktől, mint gondolnánk.

Persze mind azt szeretnénk, ha minden el lenne intézve, be lenne fizetve, fel lenne porszívózva és meg lenne főzve. Közben pedig még azt is szeretnénk, ha a gyerekeink is egészséges lelkülettel kerülnének ki a saját gyerekkorukból. Lehetőleg úgy, hogy azt érezzék: szeretjük őket, törődünk velük, és figyelünk rájuk. A legkönnyebben ezt úgy érhetjük el, ha egy kicsit alább adunk az önmagunkkal szemben támasztott elvárásokból.

Amikor a gyerekeiddel vagy, akkor legyél a gyerekeiddel

Ez azt jelenti, hogy csak semmi telefonnyomkodás vagy számítógép-bambulás. Próbálj meg egyszerre egy dologra figyelni, amikor a gyerekeiddel vagy, azt a rövid időt, amit együtt tölthettek, tedd igazi minőségi idővé, és fókuszálj rájuk. Hallgasd meg, ha beszélnek hozzád, ne a mosogatnivalóval törődj közben vagy azzal, hogy a kertben sok a gaz, esetleg hogy mennyi adót kell hamarosan befizetned. Ezeknek a témáknak is megvan a magu ideje a fejedben, de az ne a gyerekekkel töltött idő közben legyen. Nem egyszerű feladat, de érdemes kipróbálni.

Gondolkodj el a gyerekeiden napjában kétszer

Mikor volt utoljára, hogy leültél, és csak arra fókuszáltál, hogy milyenek a gyerekeid? Sok szülőnél ez utoljára a szülőszobán fordult elő, amikor megszámolták, hogy minden kéz- és lábujja megvan-e, és azon tűnődtek, hogy milyen csodálatos dolog a születés. Aztán a napi káoszban elsodródnak, lehet, hogy te is elsiklasz már afölött a szürke hétköznapokban, hogy milyen kis csodát hoztál a világra. Eltereli a figyelmedet az, hogy minden rendben menjen, mindenki a helyén legyen, és úgy általában told az élet szekerét.

Le a hatékonysággal, inkább csak legyél együtt a gyerekeiddel szabadon

Tölts el napi kétszer három percet azzal, hogy elgondolkodsz a gyerekeiden, képzeld magad elé őket úgy, ahogy először találkoztál velük a szülőszobán. Nézd őket, amikor játszanak, esznek, alszanak. Ők a te kis csodáid, megérnek hat percet a napjaidból, hogy tűnődj rajtuk.

Sétálj, ne autózz

Hogy időt spórolj, bevágódtok az autóba gyerekestül, és úgy mentek olyan rövid távolságokra is, ami csupán 20 perc sétára lenne. Csakhogy a séta egy különleges együtt töltött idő lehetne, amikor fogjátok egymás kezét, átbeszélitek a napotokat, nézitek a fákat és madarakat, a gyerekek pedig pocsolyába ugrálnak. Legközelebb próbáljátok ki, hogy autó helyett két lábon veszitek nyakatokba a környéket.

Minden este vacsorázzatok együtt

Lehet, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés a test egészsége szempontjából, de a léleknek a vacsora sokkal fontosabb. Több mint egyszerű evés, állj úgy hozzá inkább, mint egy fontos meetinghez a munkahelyeden, ahol közös célokat tűztök ki és átérzitek, hogy egységben vagytok. Készülj fel előre a vacsorákra, hogy mit szeretnél átbeszélni a családoddal aznap, mit tervezel velük, mit osztanál meg, amin nevethetnek ők is. Meséld el a napodat, és hallgasd meg a gyerekek napját, beszélgess velük a holnapi terveikről. Vannak persze olyan időbeosztással élő családok, ahol nem kivitelezhető a közös vacsora, ilyenkor az is jó, ha lefekvés előtt együtt esztek valamilyen finomságot vagy kicsit korábban keltek, és a reggelit teszitek közös eseménnyé.

Találj ki új hagyományokat

Megünnepelitek a szülinapokat, anyák napját, karácsonyt és minden más hagyományos ünnepet, ami mind remek lehetőség arra, hogy különleges családi emlékeket szerezzetek együtt. Olyanokat, amiket később az unokáknak lehet mesélni, hogy “emlékszem, amikor az anyukád beleesett a karácsonyi krumplisalátába, és Öcsi bácsi ezen úgy nevetett, hogy kijött az orrán a narancslé.”

Le a hatékonysággal, inkább csak legyél együtt a gyerekeiddel szabadon

De nem muszáj csak ezekhez az ünnepekhez ragaszkodni, nyugodtan kreálhattok magatoknak saját hagyományokat. Ünnepeljétek meg a kutyátok, macskátok szülinapját, vagy legyen kedvenc plüssállatok napja, amikor odaültetitek az asztalhoz a legkedvesebb plüssöket is. Legyen félszülinapi ünnep féltortával vagy havonta egy családi este, amikor éjfélig moziztok a nappaliban. Mindegy mi az, csak a tiétek legyen, és örüljetek közben egymásnak!

Házimunkázz velük együtt

Amikor nincsenek otthon, akkor természetesen egyedül kell elvégezni mindenféle házimunkát, de ha otthon vannak, és csak ötvenedjére néznék meg a Jégvarázst, akkor inkább kérd meg őket, hogy segítsenek a házimunkában. Már kétéves korukban a kezükbe lehet nyomni egy kis seprűt és lapátot, ahogy a mosógép bepakolásában is tudnak segíteni. Ezer százalék, hogy nem lesz így kész a házimunka olyan gyorsan és hatékonyan, de legalább együtt vagytok, és élményeket szereztek közben. Végül is a gyerekeid a legfontosabbak az életedben, minden más csak utánuk következhet.

Olvass még többet a gyereknevelésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top