Baba

Az utcán szült egy hajléktalan nő

A Szent Péter tér szomszédságában hozta világra gyermekét az olasz főváros utcáin élő román hajléktalan nő, akinek gyermekével együtt a Vatikán nyújt segítséget.

A 37 éves hajléktalan nő a Szent Péter tér oszlopcsarnokához közeli járdán feküdt a kartondobozokból kialakított helyen, amikor megindult nála a szülés.

Az utcán vajúdó nőnek egy, a Vatikán melletti rendőrségen szolgáló rendőrnő segített világra hozni gyermekét a szerdára virradó éjszakán. Munkatársai közben takarókat szereztek, hogy a nő és baba ne fagyjanak meg a nullához közeli hőmérsékletben a mentő kiérkezéséig. Az anyát és a 2,9 kilós újszülöttet a Vatikánhoz közeli Santo Spirito (Szentlélek) kórházba szállították. A hajléktalan nőt a kórházban szerdán meglátogatta Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás. A Ferenc pápa nevében a római szegényeknek és hajléktalanoknak segítő érsek személyesen ismeri a Szent Péter tér közelében éjszakázó nőt, akinek többször felajánlotta, szállást adnak neki, de a román asszony a felajánlást minden alkalommal visszautasította.

Krajewski érsek bejelentette, a Vatikán kész segítséget nyújtani, és ha a nő elfogadja, egy évre gyermekével együtt befogadják a Boldog Teréz anya nővérei működtette egyik római egyházi intézménybe. Ferenc pápa megválasztása óta egyre több római hajléktalan éjszakázik a Szent Péter tér környékén a szabad ég alatt, hiszen tudják, innen nem távolítják el őket.

A kétgyermekes rendőrnő, Maria Capone a dél-olaszországi Calabria tartományból került át szolgálatra Rómába az irgalmasságnak szentelt és 2016. november 20-ig tartó rendkívüli szentév időszakára, amelyben kiemelt hatósági készültséget rendeltek el.

A Szent Egyed közösség az olasz fővárosban élő hajléktalanokkal kapcsolatos aggodalmát fejezte ki. Kedden reggel ugyanis Róma egy másik utcáján egy szintén Romániából érkezett férfit találtak halálra fagyva. A katolikus közösség szerint az ilyen esetek az irgalmasságnak szentelt szentévben elfogadhatatlanok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top