Baba

Így hozd ki az idődből a legtöbbet dolgozó anyaként!

Háromgyerekes dolgozó anya vagyok, és nem értek egyet azzal az általános nézettel, hogy ha gyerekeid vannak, akkor nem lesz időd arra, hogy karriered legyen mellettük. Rengetegen megvalósították már a világban, hogy egyszerre van boldog családjuk és remek munkájuk. Mi lehet a titkuk?

Személy szerint nekem évekre volt szükségem ahhoz, hogy dolgozó anyaként megtanuljam jól beosztani az időmet és sorban elvégezni úgy a feladataimat, hogy még szabadidőm is maradjon gyerekek, munka és háztartás mellett. Rengeteg okos irodalmat olvastam a témáról, mert nem voltam hajlandó elfogadni, hogy választanom kellene idő hiányában a gyerekeim és a munkám között. Aztán magától kialakult szépen az, hogyan lehet úgy jelen lenni a tevékenységekben, hogy a leghatékonyabb legyek a legrövidebb idő alatt.

Így hozd ki az idődből a legtöbbet dolgozó anyaként
forrás: glasbergen

Azzal, hogy a fókuszomat megtanultam jól irányítani, sokkal többet tudok kihozni az időmből, mint amennyi elméletileg beleférne 24 órába.

Ma már azt gondolom, hogy a szülésfelkészítő mellett kellene az anyukáknak egy időbeosztásról szóló tanfolyamot is tartani, hogy senki se érezze azt, hogy le kell mondania az álmairól és az idejéről csak azért, mert gyereke született.

Laura Vanderkam az I Know How She Does It: How Successful Women Make the Most of Their Time könyv írója 1001 napot töltött el olyan dolgozó anyákkal, akik a karrierjük és a gyereknevelés között egyensúlyoznak. A tanácsait nagyon hasznosnak tartom, és leginkább ki kellene írni mindet a hűtőre, hogy folyton szem előtt legyenek, mert nagyban megkönnyíthetik az anyukák életét.

Érd tetten az idődet

Ha jobban akarod kezelni az idődet, akkor első körben tudnod kell, hogy mire megy el. Ugyanaz, mint amikor a pénzt próbálod megfogni, készíts egy “időköltségvetést”, amit legalább egy hétig vezess becsülettel.

Nem az a cél, hogy szembesítsen ez a költségvetés azzal, hogy elpocsékolod az idődet, hanem arra szolgál, hogy megtudd az igazságot magadról és a napjaidról. Ha egy hétig ezt az időnaplót vezeted, akkor utána már nem mondasz majd olyanokat magadnak, hogy “nincs időm a családomra, mert teljes munkaidőben dolgozom. Mert látni fogod, hogy egy hét 168 órából áll, ebből 45 órát töltesz a munkahelyeden, 56 órát alszol (jó esetben 8 óra éjjelente), tehát marad 67 órád minden másra.

A szórakozás az első

Ez a pont tetszett talán leginkább Vanderkam tanácsai közül, mert életszerű és kifejezetten családbarát. Azt mondja ugyanis, hogy ne utoljára sorold a szórakozást és pihenést az időbeosztásodban, hanem álljon legelöl a fontossági sorrendedben. Ne vedd előre azt, hogy puccba vágd a lakást vagy hogy még arra az utolsó emailre válaszolj. Ha mindent a szabadidő elé sorolsz, akkor sosem jutsz el odáig, hogy a gyerekeiddel beülj egy moziba, vagy olvass egy jót a kádban ázva.

Vanderkam azt javasolja, hogy írj egy listát, amiben három kategóriában – karrier, családi kapcsolatok és énidő – felírod, mit szeretnél a következő héten megvalósítani. Ha ez megvan, akkor a következő lépésben már látni fogod, hogy a héten rendelkezésedre álló 168 órában hova tudod beszuszakolni a gyerekekkel társasozást, az edzést és a randevút a férjeddel.

Így hozd ki az idődből a legtöbbet dolgozó anyaként

Bocsánatot kérj, ne engedélyt

A Vanderkam által vizsgált nők nagy része a munkaidőt kifejezetten lazán kezelte. Leginkább azért tehették ezt meg, mert szülés után már eleve úgy mentek vissza dolgozni, hogy rugalmas munkaidőt intéztek maguknak, és inkább éjjel fejezték be a munkát otthon, ha úgy alakult a napjuk a gyerekek körüli teendők miatt. Annyi minden közbejöhet anyaként, amiért nem tudod tartani a kijelölt munkaidőt, ezért ha teheted, engedd el magadban azt, hogy ragaszkodsz az órák számához, inkább csak arra koncentrálj, hogy el legyen végezve a munkád, ne pedig az időre, ami alatt elvégzed.

168 órában gondolkozz

Az emberek nagy része beleesik a 24 óra csapdájába, ami duplán igaz a kisgyerekes szülőkre. Egy kisgyerekes szülő nem mehet el a munkatársaival bandázni munka után, mert a szülőknek nem jár a nap 24 órájából önmaguk szórakoztatására ilyen sok idő. Ilyenkor bűntudattal vagy tele, ha mégis elmész, amiért épp nem a gyerekeiddel vagy. Pedig valószínűleg nem heti 7 napon akarsz elmenni, csupán egy délutánról van szó, amikor hazaérsz 6 órára fél 5 helyett. Ha az egész hetet veszed egységnek és 168 órában gondolkodsz a 24 óra helyett, akkor máris kitágítod a saját időhatáraidat. 168 órába igenis bele kell férnie annak, hogy anya másfél órát eltöltsön másokkal is a gyerekein kívül.

Használd jól a pár perces szabadidőket

A könyvben leírt nők profi szintre fejlesztették azt a képességet, hogy akár 5 perc szünetet is a leghatásosabb kikapcsolódással töltsék el. Például bevásárláskor, amikor a sorban álltak, akkor idegeskedés helyett kihasználták az időt, és szójátékot játszottak a gyerekeikkel. Vagy reggel korán elkészültek a gyerekekkel, hogy maradjon 10 perc idő egymásra, amikor valamit még játszani, olvasni tudtak együtt. Ez a gyerekeket is motiválja, hogy összekapják magukat a reggeli készülődés közepén és mindenkinek jó közérzetet biztosít a nap indításához. Mások munka közben a kávészünetet használták arra, hogy 5 percig olvassanak, felhívják a barátaikat, vagy rajzoljanak valamit, attól függően, mi kapcsolta ki őket arra a pár percre.

Amikor dolgozó anya vagy, akkor az énidő nem terem mindennap a fán, hogy órákat tölthess el a saját kedvteléseddel, ezért az ilyen pár perces feltöltődések kincset érnek. Az apró pillanatokban rejlik az elégedettség és öröm, ha ezeket a pillanatokat jól használjuk, már nyert ügyünk van.

Olvass még többet a dolgozó anyákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top