Baba

Az örök kérdés: mikor és hogyan vezessük be a glutént?

Az egyik legfontosabb és talán legtöbb kételyre okot adó kérdés a szülők körében a glutén bevezetése. Az erre vonatkozó ajánlások az utóbbi években többször is változtak, és nem ritkán ellentmondásosak. Nem csoda hát, ha elbizonytalanodunk, vagy összezavarodunk az újabb és újabb irányelvek útvesztőjében. Összeszedtük, mire érdemes figyelned a glutén bevezetésekor.

A glutén tulajdonképpen gabonafehérje, amely két alcsoportra, gluteninre és gliadinra oszlik. A gluténérzékenység a gliadin összetevővell szembeni túlérzékenység. Az, hogy a baba mikor találkozik vele először, azért sarkalatos kérdés mind a szakemberek, mind a szülők körében, mert jelenlegi ismereteink szerint helyes időben történő bevezetésével elkerülhető a lisztérzékenység.

Az örök kérdés: mikor és hogyan vezessük be a glutént?

Az örök kérdés: mikor?

Néhány évvel ezelőtt még azt a tanácsot kapták az anyukák, hogy egyéves korig semmiképp ne kapjon a gyermek gluténtartalmú élelmiszereket. Később ez a nézet gyökeresen megváltozott: a kutatások szerint ha hamarabb hozzászoktatjuk az emésztőrendszert a gluténhez, akkor nagyobb eséllyel alakul ki tolerancia vele szemben. Ezért azt ajánlották az anyukáknak, hogy 4-6 hónaposan, de legkésőbb 7 hónapos korig minden babánál vezessék be a glutént. 2016. januárjától ez az álláspont kissé módosult. A legújabb ajánlás szerint a baba 4 és 12 hónapos kora között ajánlatos bevezetni a glutént, körültekintően, a fokozatosság elvét követve. Abban az esetben, ha a családban előfordult már lisztérzékenység, tanácsos kicsit kitolni a bevezetés időpontját. Eleinte csak minimális mennyiséget kapjon a babád, és folyamatosan figyeld reakcióit. Az első tünetek többnyire a gluténtartalmú ételek bevezetése után pár hónappal jelentkeznek.

A lisztérzékenység jelei a babánál

– súlya nem kellő mértékben gyarapodik
– vashiány, vérszegénység
– hasi fájdalmak
– apátia, rossz közérzet, fájdalmas, szomorú arckifejezés
– felfúvódott, puffadt has
– hasmenés vagy lazább, zsírfényű széklet
– étvágytalanság
– hányás
– gyengén fejlett izomzat
– kipállott száj
– végtagok vizesedése (ödéma)

Az örök kérdés: mikor és hogyan vezessük be a glutént?

Hogy és mit adjunk?

A glutént (már csak a baba koránál fogva is) mindenképpen fokozatosan, kis adagokban, nem étkezést kiváltva vezesd be. Hogy pontosan mivel? Erről megoszlanak a vélemények, gyakran a baba védőnőjének és a gyermekorvosának ajánlása sem fedi egymást teljes mértékben. Szerencsére erre is igaz, hogy nem csupán egyetlen üdvözítő megoldás létezik:

Babakeksz
Megsütheted magad is, de készterméket is vásárolhatsz. Amennyiben az utóbbi mellett döntesz, légy körültekintő, mert előfordulhat, hogy a glutén mellett olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek fogyasztása még nem ajánlott babádnak.

Gluténtartalmú üveges bébiétel
Bébiételekkel is megoldhatod gluténbevitelt. Természetesen csak néhányuk tartalmaz ilyen összetevőt. Erre vastag betűvel szedett felirat figyelmeztet.

Gabonapép
Kényelmes, gyorsan elkészíthető, kimondottan babáknak kifejlesztett termék. Biztos választás, általában szívesen is eszik a gyerekek. Az üveges bébiételekhez hasonlóan csak egy részük tartalmaz glutént, így ha ezzel szeretnéd azt bevezetni babád étrendjébe, vásárláskor légy körültekintő.

Háztartási keksz
Sokan máig a háztartási kekszre esküsznek. Ebből napi felet vagy kétnaponta egyet kell elmajszolgatni a babának reszelt vagy porrá tört formában. Többségük azonban számos egyéb adalékanyagot is tartalmaz, ezért az anyák többsége manapság egyre inkább ódzkodik tőle.

Liszt
A pépes állagú főzeléket fogyasztó babáknál megoldás lehet, ha abba lisztet keverünk. Eleinte elég egy késhegynyi, később lehet kicsit több, de maximum egy kávéskanálnyi.

Még több babaetetés az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top