Baba

Az örök dilemma: cumi vagy pohár?

A cumisüveg egyesek szerint nélkülözhetetlen kelléke babakornak, mások viszont inkább mellőzik, és próbálják egyből pohárra szoktatni a kicsit. Melyik a helyes döntés?

A szakemberek szerint a cumisüveg kerülendő, mert hosszú távon fogszuvasodás alakulhat ki tőle. Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor nehezen elkerülhető a használata – például amikor az anyatejes táplálásra nincs lehetőség. Ilyenkor a pohár erőltetése kellemetlen és rossz élmény lehet a babának, és lehet, hogy jobban jár vele az anya és a kicsi is, ha átmenetileg a cumisüveg mellett döntenek. Idővel azonban át kell szokni, és ha lehet, ezen érdemes mielőbb túlesni. Ügyelj azonban rá, hogy ne sürgesd a gyermeked: engedd meg, hogy haladjon a maga tempójában.

Az örök dilemma: cumi vagy pohár?

Ha muszáj, akkor muszáj

A legtöbb szakember szerint a pohárra való szoktatást tanácsos mielőbb elkezdeni, és ennek fő indokaként a fogszuvasodást hozzák fel. Természetesen ez jogos érv, de ha a kismamának nincs teje, akkor egy csöppséget, aki még megfogni sem tudja a poharat, és ösztönösen szopna, nem lehet átmenet nélkül rábírni a pohárból való ivásra. El kell fogadod, hogy egy bizonyos ideig a cumisüveg lesz az etetőeszköz, és ha már így alakult, ne aggódj a dolog miatt: ha sikerül ezt az időszakot minél inkább lerövidíteni, akkor nem lesz különösebb baja a gyereknek a cumitól. Arra kell csak ügyelned, hogy a cumisüveg csak annyit legyen a gyerek szájában, amennyit feltétlenül szükséges, tehát csak az etetés alatt, és azon kívül se a cumisüveghez, se cumihoz ne jusson hozzá. Ha egész nap csócsálja a cumit, berögzült szokássá válhat nála a dolog, és még nehezebb lesz átszoktatni a pohárra.

Ne legyen játék a cumisüveg

Ha lehet, kerüld el, hogy napközben játékként használja a cumisüveget a baba. Tereld el a figyelmét más játékok irányába, éjszakára pedig valami puha, szorongatni és rágcsálni való “hálótársat”, adj neki. A legjobb, ha egyáltalán nincs szem előtt napközben a cumisüveg, és ha utána ácsingózik, akkor sem lágyulsz meg, és nem adod a kezébe, hogy azzal játsszon.

Keltsd fel a figyelmet a pohár után

Nem kell erőltetni a poharas ivást az elején, viszont érdemes valamilyen módon becsempészni a gyerek életébe a poharat, mint tárgyat. Van, akinél az a módszer vált be, hogy elvitte magával a gyermekét poharat vásárolni, és azt a darabot vették meg, ami a kicsinek a legjobban megtetszett. Okos húzás, ha csőrös poharat vesztek, mert ez egyfajta átmenet a cumi és a valódi pohár között, és segíti a babát az átállásban.
Jó trükk az is, hogy amikor a baba szomjas és inni kér, ugyanabból a folyadékból előbb tölts magadnak egy pohárba és kortyolj bele, és engedd, hogy utánozzon a gyereked a neki szánt pohárral. Persze jó, ha ilyenkor a te saját poharad is éppen olyan tarka gyerekpohár, mint az övé. Az ilyen, közös “ivászatok” is meggyorsítják az átszokás folyamatát.

Még több könyvespolc az NLCafén: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top