Baba

Reflux is okozhat hurutos tüneteket csecsemőkorban

Ha a fél év alatti csecsemő szinte folyamatosan, évszaktól függetlenül szörtyögő hangot ad ki, gyanús, hogy nem nátha áll a háttérben.

Csecsemőknél az elfogyasztott táplálék a gyomorból visszajuthat a nyelőcsőbe, akár a garatig is. Ez a bukás, amit szinte minden anyuka tapasztalhat. Az első hónapokban ez szinte természetes, a bukások gyakorisága a gyomor záróizmának megerősödésével, nagyjából a gyermek fél-egy éves korára fokozatosan csökken. Problémát az okoz, ha akkor is visszacsorog a gyomrából a táplálék, amikor lefektetjük a kicsit. Ilyenkor hallhatunk a garatban meggyűlő váladék miatt a szörtyögő hangot, és ez okozza azt az érzetet, hogy a csecsemő hurutos.

Az első hónapokban természetes lehet bizonyos mértékű bukás
Az első hónapokban természetes lehet bizonyos mértékű bukás

Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosának tapasztalatai szerint náthaszezonban a tünetek sokszor összemosódnak az esetleg meglévő egyéb betegségekkel, így gyakran nem fedezik fel például az elhúzódó hurutos tünetek hátterében álló refluxot. Hurutos tünetek esetén a gyermek kezelőorvosa általában orrszívást, csecsemőkorban is használható váladékoldást javasol, mondja dr. Hidvégi Edit. A hurutos tünetek azonban nem szűnnek, így a gyermekorvos előbb vagy utóbb antibiotikumot is felír. De a szörtyögés csak nem szűnik.

Ilyenkor érdemes a refluxra gondolni, mert súlyos reflux esetén a gyermek nyugtalan lesz, súlyfejlődése lelassul, hurutos tünetek, sípoló légzés, köhögés, sőt akár visszatérő tüdőgyulladás, középfülgyulladás is lehetséges. Ilyenkor nem az orrszívás és váladékoldás a megoldás, hanem a tápszer sűrítése, illetve anyatejes táplálás mellett olyan anyag adása, ami a reflux ellen hat. A csecsemő hat hónapos korára az esetek jelentős részében a reflux és vele együtt a hurutos tünetek is megszűnnek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top