Baba

Így éld túl, ha totyogó mellé érkezik a kistesó

Amikor a ketteském megszületett, az első lányom még csak 20 hónapos volt. Ez volt a terv, kis korkülönbséget akartunk, azt gondoltuk, hogy jó lesz nekik majd, ha nagyobbak lesznek, hogy korban ilyen közel állnak egymáshoz.

Az elképzelés remek volt, hogy majd 8-10 év múlva milyen jól összenőnek, csak addig valahogy túl kellett élni az első időszakot, amíg egyik pici, másik totyogó volt. Brutális helyzet, azóta sem értem, hogyan úsztuk meg ép bőrrel. Most már csak örülök, hogy vége annak az első pár évnek, és csak emlékek maradtak a nehézségeiről és szépségeiről.

1. Készítsd fel a totyogódat jó előre

Egy majdnem kétéves totyogónak már el lehet magyarázni, hogy milyenek a pici babák, hogy ne legyenek olyan téveszméi, hogy rögtön kap egy kis játszótársat a testvér személyében. El kell neki mondani, hogy a baba sokat fog sírni, sokat kell vele foglalkozni, és nem igazán szórakoztató személyiség az első időkben. Legyen a nagy testvérből anya kicsi segítője, aki odahozza a pelenkát, énekel a babának, előkészíti a törölközőt stb. Illetve még az is bejött nálunk, hogy amikor megszületett a kicsi, akkor kapott egy babát a nagy, amit ugyanúgy gondozott, mint én a kishúgát.

Így készülj fel, ha totyogó mellé érkezik a kistesó

2. A totyogód legyen az első

Az újszülöttek viszonylag egyszerűen működnek az első időkben: esznek, kakilnak, alszanak. A totyogódnál sokkal hosszabb a lista, hogy mire van szüksége érzelmileg és fizikailag. Nem bántod meg az újszülöttet azzal, ha a nagy testvérnek olvasol fel mesét, amíg szoptatsz, vagy ha a pici alszik, akkor hagyod a házimunkát, és inkább a totyogóddal játszol.

3. Növessz még két kezet

Vagy csak tanuld meg a multitaskot. Két pici gyerekkel vége annak a luxusnak, hogy egyszerre csak egy dolgot csinálsz. Kösd magadra kendőben a picit, hogy mindkét kezed szabad legyen, és máris tudsz szabadon mesét olvasni, puzzle-ozni vagy babázni a nagyobbikkal.

4. Tanítsd meg a nagynak a csendes pihenőt

Az egyik legnehezebb része nekem az volt ennek a korszaknak, hogy nem tudtam akkor aludni, amikor a pici aludt, mert ott volt a nagy, akire figyelni kellett. Most már azt csinálnám, hogy lenne a lakásnak egy biztonságos része, ahol én ledőlhetek, körülöttem pedig szépen eljátszhatna, olvashatna, mesét nézhetne a totyogóm. Pár perces alvás lenne belőle, de az is sokkal több, mint a semmi, ami enélkül jutott.

5. A nagytestvér-helyzet

Az összes ismerős és családtag az újszülött körül ugrál, őt jönnek meglátogatni, a nagyobbik testvér pedig teljesen mellőzöttnek érezheti magát. Ezt megelőzheted, ha kihangsúlyozod neki, hogy ő a nagy testvér, aki már sokkal több dologhoz ért, és sokkal okosabb, mint a pici. Amíg alszik a pici, addig csináljatok is olyanokat, amiket ő tud, de a kicsi nem, hogy erősítsd benne a nagytestvér-érzést.

Olvass még többet a totyogókról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top