Baba

10 dolog, amin anyaként nem vagyok hajlandó rágódni többé

Úgy érzem magam sokszor, mint aki folyton zátonyra fut. Nincs annyi idő és energia a világon, hogy minden tökéletesen menjen. Sosincs elég óra egy napban, elég pénz, elég alvás. Van helyette aggódás, rágódás, pánik és bűntudat.

Meg kell tanulnunk anyaként is, hogyan válogassunk a történések között, hogy melyikkel érdemes törődni, és melyikre lehet magasról tenni. Az alapproblémánk globálisan az, hogy az élet minden apró részét kézben szeretnénk tartani, hogy minden flottul menjen, olajozottan működjenek a kerekek, ezért aztán egy nagy halom felesleges dolgon aggasztjuk és idegesítjük magunkat. Itt az ideje, hogy elengedjük anyaságunkból a lomokat, és csak az igazán fontos részekre koncentráljunk.

Ez a 10 dolog számomra már azok közé tartozik, amiken nem vagyok hajlandó görcsölni többé.

1. A gyermekeim közlik három kanál étel után, hogy tele vannak

Nagyjából két órát pazaroltam arra a napomból, hogy eléjük rittyentsek valami fantasztikus szombati ebédet. Ennek vége, nem erőlködöm többé, egyenek tőlem egész életükben sajtos tésztát, ha csak az jó nekik.

2. A gyermekeim ebéd után másfél perccel éhen akarnak halni

És persze adjak valami nasit, mert már ebédeltek (lásd 1-es pont). Nem fogok vitázni, egy vállrándítással elintézem mostantól ezt az ügyet.

3. Túl sokat tévéznek, számítógépeznek

Igen, mindenki tudja, hogy limitálni kellene a tévés, számítógépes, intrenetes, bármilyen kütyüs időt a gyerekeknek. De azt is tudom, hogy néha minden “kellene” teljesen életellenes. 

10 dolog, amin anyaként nem vagyok hajlandó rágódni többé

4. Mindig kedvesnek kell lenni

Mindig aranyos, mosolygós, kedves anyukának kell lenni, akkor vagy jó anyuka, ha sugárzik belőled a melegség és a szavaiddal átöleled a gyerekeket. Igen, ez így van, csak nem így működik a mindennapokban. Anyának is lehet rossz napja, lehet morgós, és lehet olyan, aki csak azt akarja, hogy hagyja mindenki békén. Mindezt lelkifurdalás nélkül.

5. Mit vesznek fel a gyerekeim

Tőlem aztán bármit magukra vehetnek, ami nagyjából tiszta és nem szakadt. Inkább arra tartogatom a vitás helyzeteket az öltözés helyett, hogy minden este kiharcoljam a fogmosást.

6. Narancsbőr és ráncok

Abban a korban vagyok, amikor az embereknek narancsbőre és ráncai lesznek. Itt vége is a történetnek.

7. Az otthonom nem olyan, mint egy katalógusbeli lakás

Nem szabad lakberendezős blogokat nézegetni. Sosem lesz olyan az én lakásom, bármit is csinálok. Ha mindent megvennék – ami képtelenség –, ami ezekben a lakásokban van, akkor is egy nagy káosznak tűnne az egész. Vannak macskáim, vannak gyerekeim, és ez pont elég ahhoz, hogy a mottóm az legyen, hogy “ezért nincsenek szép dolgaink itthon.”

10 dolog, amin anyaként nem vagyok hajlandó rágódni többé

8. A gyerekeim napját beosztani

Kifejezetten a hétvégékre való tekintettel, hogy minden percüket izgalmas programokkal töltsem meg. Semmi baj nincs azzal, ha néha unatkoznak kicsit. Az unalom kreativitásra sarkall, úgyhogy kifejezetten hasznos.

9. Azon aggódni, hogy a gyerekeim kiemelkedően jó tanulók, atléták, művészek legyenek

Persze, fontos, hogy ne bukdácsoljanak az iskolában, de azon tipródni mindennap, hogy milyen jegyeket hoznak, egyszerűen túl sok energiát emészt fel. Inkább csak arra fókuszálok, hogy kedves és jó emberekké váljanak, annak több értelme van, mint megfeszülni az iskolától.

10. Hogy mindent kézben tartsak

Régen azt gondoltam, hogy a felnőttek már mindenre rájöttek. Minden válasz a kezükben van. Hogy mindent kézben tartanak. Aztán ráébredtem, hogy senki nem tart kézben nagyjából semmit, mind csak próbálunk túlélni, a legjobb tudásunk szerint. Ha pedig ez a helyzet, akkor nyugodtan tehetjük ezt kevesebb görcsöléssel.

Olvass még többet a gyereknevelésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top